Gana užsienietiškų, daugiau - lietuviškų pavadinimų

Gana užsienietiškų, daugiau - lietuviškų pavadinimų

Akivaizdu, stebėtina ir net absurdiška, kad reklaminėse iškabose rasti lietuvišką žodį darosi vis sunkiau, nors ir gyvename nepriklausomoje Lietuvoje. Dar labiau stebina tai, kad pavadinimai ne valstybine kalba suteikiami net naujoms valstybinėms įmonėms.

Kad paradoksali ir ydinga praktika nesitęstų, Klaipėdoje skelbiamas konkursas "Keisk svetimkalbį įmonės pavadinimą į lietuvišką!", kuris startuoja jau šiandien.

"Verslininkai, ypač jauni, teisinasi, kad tik angliškas pavadinimas garantuoja sėkmę tarptautiniame versle. Tačiau pasaulyje netrūksta šią mintį paneigiančių pavyzdžių: vokiečių "Siemens", korėjiečių "Samsung". Jie į rinką ėjo ir įsitvirtino su gimtąja kalba. Skandinavijos šalių įmonės Lietuvoje taip pat nepervadinamos angliškai. Juk ne pavadinimas, o prekė ir paslauga labiausiai reklamuoja įmonę. Tuo reikėtų vadovautis pirmiausiai. O gal yra kitų kliūčių rinktis lietuviškus vardus", - sako vienas iš konkurso rengėjų klaipėdietis verslininkas Mindaugas Karalius.

Sumanymo autorius bei piniginio prizo steigėjas - Rimanto Ulevičiaus labdaros ir paramos fondas. Jam talkina Klaipėdos universitetas, Klaipėdos pramonės ir prekybos rūmai, dienraštis "Vakarų ekspresas" ir radijo stotis "RadijoGAMA", projektą globoja Klaipėdos savivaldybė.

Kaip ir kurią įmonę pervadinti, gali siūlyti bet kuris žmogus - taip jis ne tik pademonstruos išmonę, bet ir turės galimybę laimėti vertingų konkurso organizatorių įsteigtų prizų.

Pirmasis iš jų atiteks atitikmens, kuriuo svetimkalbis pavadinimas su įmonės savininko sutikimu bus pakeistas į lietuvišką, autoriui. Nugalėtojas bus apdovanotas 1 000 litų ir "Vakarų ekspreso" prenumerata 2014 metams, o įmonei konkurso organizatoriai kompensuos 1 000 litų pavadinimo keitimo išlaidų, suteiks pagalbą keičiant pavadinimą. Įmonė taip pat gaus 10 000 litų vertės reklamos paketą dienraštyje "Vakarų ekspresas" ir portale www.VE.lt 2014 metams, o radijo stotis "RadijoGAMA" dovanos 1 val. reklamos (4 500 litų vertės) 2014 metams.

Antrasis prizas atiteks daugiausiai balsų surinkusio atitikmens autoriui. Jis gaus 500 litų ir 6 mėnesių "Vakarų ekspreso" prenumeratą. Toks pat apdovanojimas bus įteiktas ir rengėjų komisijos išrinkto atitikmens autoriui.

Anot konkurso rengėjų, gali būti ir daugiau prizų.

Kaip dalyvauti?

Nuo vasario 15 iki kovo 24 dienos bet kuris žmogus gali siūlyti, kuriai įmonei reikėtų keisti pavadinimą, ir pateikti lietuvišką jo variantą. Pasiūlymus galima teikti "Vakarų ekspreso" redakcijoje (M. Mažvydo al. 3) arba "Vakarų ekspreso" skyriuje "Akropolyje". Apie savo idėją galima informuoti ir elektroniniu paštu [email protected]. Prašome nurodyti svetimkalbį įmonės pavadinimą, siūlomą atitikmenį bei kontaktinius duomenis (vardas, pavardė, tel. nr.).

Kovo 25-balandžio 10 dienomis vyks balsavimas už pateiktus atitikmenis. Balsuoti bus galima interneto portale www.VE.lt, savo balsą už patikusį variantą taip pat bus galima atiduoti "Vakarų ekspreso" redakcijoje bei "Vakarų ekspreso" skyriuje "Akropolyje".

Įmonės, kurios sutiktų keisti pavadinimus į lietuviškus, balandžio 10-17 dienomis bus kviečiamos atsiliepti. Iš jų bus išrinkta viena nugalėtoja, kuri paaiškės balandžio 18-ąją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder