Ir Klaipėda nori "išstoti" iš pajūrio juostos

Ir Klaipėda nori "išstoti" iš pajūrio juostos

Klaipėdos savivaldybė prisideda prie Neringos savivaldybės siekių ir rengia savo Pajūrio juostos įstatymo pataisas, kurias ketina pateikti iki kovo 8 d. Ji taip nori atsikratyti apynasrio, kurį jau uždeda šis įstatymas.

Pajūrio juosta yra teritorija nuo Lietuvos ir Latvijos sienos iki Klaipėdos uosto šiaurinio molo ir nuo pietinio molo iki Lietuvos ir Rusijos pasienio Kuršių nerijoje. Tai ne siauresnė kaip 100 metrų juosta, kurioje nieko negalima daryti nesuderinus su įvairiomis Aplinkos ministerijos agentūromis ir kt. Yra ne tik Pajūrio juostos įstatymas, bet ir įvairūs pajūrio juostos specialieji planai. Jeigu juose nėra nupiešto tualeto, tai ir negalima jo įrengti. "Norėjome įrengti apžvalgos taką per kopas. Buvo pasakyta, kad jo nėra plane, tad to daryti negalime. Norime sutvirtinti kopas, įstatyme parašyta, kad tai galima daryti tik žabais, tai tik jais ir tvirtiname", - sakė Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

Neringos miesto savivaldybė inicijuoja Pajūrio juostos įstatymo pakeitimą (įstatymo pataisas ji jau pateikė) siekdama geriau tvarkytis šioje zonoje. Niekam ne paslaptis, kad norint Kuršių nerijoje ką nors padaryti, reikia nueiti kryžiaus kelius. Žinia, pajūrio juostoje ką nors pastatyti kur kas sudėtingiau nei bet kurioje kitoje Lietuvos vietoje.

Prieš kelias dienas susirinkę apie 20 Klaipėdos miesto savivaldybės darbuotojų aptarė šį klausimą ir iš esmės pritarė kolegų iš Neringos iniciatyvai.

"Puikiai žinome situaciją su tualetais Palangoje. O ir Klaipėdoje - ar reikia elektrą, ar vandentiekį įsivesti, ar ką nors įrengti civilizuočiau, tvarkingiau - nieko to negalima daryti. O štai kaimynai latviai, estai, lenkai puikiausiai įrengia objektus pajūryje, kad žmonėms būtų patogu ateiti pailsėti, lauželį susikurti. Užtat kaimynai infrastruktūrą pajūryje yra gerokai geriau susitvarkę nei mes, nes jiems viskas galima, o pas mus viskas draudžiama. Mums uždėtas apynasris", - sakė vicemeras A. Šulcas.

Klaipėdiečiai nuolat skundžiasi, kad nėra kur laivelio nuleisti, kad neįrengtas slipas ir t. t. Kadangi galioja Pajūrio juostos įstatymas, to, ko pageidauja klaipėdiečiai, daryti negalima.

A. Šulco teigimu, Pajūrio juostos įstatymas galioja visur, išskyrus uosto teritoriją. Todėl Klaipėdos savivaldybė siūlo padaryti taip, kad šis įstatymas negaliotų ne tik uosto, bet ir visos Klaipėdos teritorijoje. Tai susiję su miesto pageidavimų paketu dėl uosto plėtros.

Dėl siūlomų minėto įstatymo pataisų savo išvadas turės pateikti Vyriausybė, Seimo komitetai, o tada Seimas balsuos tvirtinti pataisas ar ne.

"Kai tas įstatymas bus svarstomas Seime, tada ir pamatysime, ar visą Klaipėdą norima išbuožinti, ar valdžiai rūpi tik pinigai, ar vis dėlto suprantami ir jos žmonių lūkesčiai", - sakė A. Šulcas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder