Juodoji tvirtovė sulauks griovėjų

Juodoji tvirtovė sulauks griovėjų

Bene egzotiškiausias pajūrio paplūdimių karinis reliktas, Juodąja tvirtove vadinamas vokiečių bunkeris tiesiog akyse ėmė byrėti ir kelti nerimą lankytojams. Tačiau šis Antrojo pasaulinio karo paminklas jau greitai kardinaliai pasikeis - bus nugriautas plytinis antstatas, liks tik autentiškas statinys.

Aplink 1939 metais iškilusį militaristinį objektą mėtosi plytos, o viršutinis antstatas akivaizdžiai apdaužytas. Smalsuolių savavališkai naikinamą bokštelį kitados sumūrijo sovietų pasieniečiai, šiemet jį mėginta net susprogdinti.

Sugrąžins autentiką

Turbūt retas kuris Girulių paplūdimyje apsilankęs žmogus nėra matęs prie kopų niūraus, dervuoto bunkerio. Jis labai arti vandens, todėl po audros patvinusi jūra skalauja šio objekto sienas.

Vokiečių karių pastatytas pakrantės bunkeris - sudedamoji vadinamosios Kukuliškių gynybinės baterijos dalis. Ji dar vadinama „Memel Nord“ baterija.

Juodoji tvirtovė yra tarsi Girulių paplūdimio simbolis, todėl natūralu, kad žmonės joje lankosi ir atkreipia dėmesį į kokius nors pokyčius. „Neseniai vaikščiodamas pajūriu pamačiau, kad aplink Juodąją tvirtovę mėtosi gabalai plytų. Prisiminiau, jog anksčiau jų čia nebuvo. Objektas - paveldosauginis, todėl ėmiau įtarti negera. Palyginau vaizdus su fiksuotais pernai ir įsitikinau, kad viršutinis antstatas tikrai yra iš dalies nugriautas. Dabar styro gelžbetonio virbai. Ar tai vandalų darbas? Kur žiūri paveldosaugininkai?“ - su LŽ savo įspūdžiais dalijosi klaipėdietis Algirdas.

Bunkeris iš tiesų įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, tačiau paaiškėjo, kad Juodoji tvirtovė sulauks ir legalių griovėjų. „Esame davę leidimą demontuoti iš plytų sumūrytą viršutinį antstatą. Antrojo pasaulinio karo laikais jo nebuvo. Net paties bunkerio, apkasto smėliu, nebuvo matyti, kyšojo tik kulkosvaidžių vamzdžiai. Tai, ką regime dabar, yra 50 metų darbo rezultatas, nes bunkeris visiškai atidengtas“, - LŽ sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Plytinis antstatas sumūrytas praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį. Tai padarę sovietų pasieniečiai sudarkė autentišką Antrojo pasaulinio karo paminklą.

„Tas antstatas yra tarsi prielipas. Tai, kad jis galų gale bus nuardytas, išeis į naudą, nes išvysime tikrąjį Juodosios tvirtovės „veidą“. Sovietinius prielipus leidžiame griauti. Tarkime, bus nugriautas ir sovietinis silikatinių plytų priestatas Kretingoje, Tiškevičių rūmų ansamblyje. Autentiškai architektūrai nebūdingus darinius leidome pašalinti restauruojant Palangos kurhauzą, todėl ir Juodosios tvirtovės atveju bus atkurtas istorinis teisingumas. Be to, tas antstatas yra pavojingas, avarinis“, - aiškino L. Kavaliauskas.

Bandė susprogdinti

Griovimo darbus patikėta organizuoti Pajūrio regioniniam parkui (PRP). Jo direktorius Darius Nicius LŽ teigė kol kas jokio demontavimo nepavedęs vykdyti. „Matote, šių metų pradžioje kažkas bandė susprogdinti tą bokštelį. Kreipėmės į policiją, tačiau ji nepradėjo ikiteisminio tyrimo. Spėjame, kad buvo panaudotas dujų balionas ar kas nors panašaus. Sprogimo banga ištaškė į šonus bokštelio plytas, dabar jos mėtosi paplūdimyje. Kažkas nevykusiai bandė žaisti karą... Tačiau neneigiu, kad plytas nuardo ir jaunimėlis, mėgstantis lipti ant bunkerio viršaus“, - pasakojo PRP direktorius.

D. Niciaus manymu, realūs viso antstato demontavimo darbai turėtų prasidėti kitais metais. „Viskas priklausys nuo to, ar gausime pinigų. Kreipėmės į Klaipėdos rajono savivaldybę, ir ji pažadėjo skirti lėšų. Nugriovus bokštelį atsivers kiek neįprastas praeivių akims vaizdas, nes bunkeris bus žemas, kitoks, autentiškas. Ateityje norėtume imtis bunkerio pritaikymo lankytojams darbų“, - kalbėjo parko vadovas.

PRP direkcija ketina kreiptis į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą ir prašyti lėšų bunkerio stogui sandarinti, autentiškoms ertmėms (“langams“) atverti, statiniui elektrifikuoti.

Svarsto apie ekspoziciją

„Gal ir ekspozicija galės ten atsirasti. Juk vis dėlto tai unikalus mūsų pajūrio objektas, kasmet pritraukiantis tūkstančius turistų. Juodoji tvirtovė yra sudedamoji visos Kukuliškių baterijos dalis. Viename bunkerių, kontrolės mazge, veikia Antrojo pasaulinio karo muziejus „Memel Nord“. Jis jau nebėra nemokamas, dabar už apsilankymą tenka sumokėti 1 eurą. O į Juodąją tvirtovę smalsuoliai gali patekti nemokamai“, - kalbėjo D. Nicius.

Ilgą laiką PRP direkcija nieko formaliai negalėjo daryti su žymiuoju paplūdimio bunkeriu dėl teisinio absurdo: dokumentuose objektas buvo pažymėtas valstybinio miško žemėje. Tačiau iš tiesų jis yra atviroje kopoje, o ne miške.

„Pavyko ištaisyti šią nesąmonę. Dabar suformuotas atskiras bunkerio sklypas, todėl galima judėti pirmyn, rengti dokumentus ir kreiptis dėl finansavimo“, - paaiškino PRP direktorius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder