"Kad ir su dujokaukėmis, tik ne nuotoliniu būdu"

"Kad ir su dujokaukėmis, tik ne nuotoliniu būdu"

Rugsėjo 1 dieną mokiniams sugrįžus į klases ėmė daugėti užsikrėtimo COVID-19 atvejų mokyklose. Mėnesio pradžioje koronavirusu susirgo vienas Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokinys, praėjusią savaitę buvo nustatytas atvejis "Versmės" progimnazijoje, o vėlų sekmadienio vakarą pasirodė žinia, jog COVID-19 buvo nustatytas ir Klaipėdos "Saulėtekio" progimnazijos darbuotojui.

Vėlų praėjusio sekmadienio vakarą "Saulėtekio" progimnazijos darbuotojai ir mokinių tėveliai gavo pranešimą, jog vienam progimnazijos darbuotojui buvo nustatytas koronavirusas. Pasak progimnazijos direktorės Daivos Vilkės, mokiniai artimo kontakto su šiuo darbuotoju neturėjo, tad jiems izoliacija nėra privaloma. Tačiau laikantis visų saugumo reikalavimų, viena penktokų klasė mokysis nuotoliniu būdu.

"Visuomenės sveikatos centras išsakė nuomonę, kad aš kaip vadovas turiu priimti sprendimą dėl mokymo organizavimo pakeitimo. Vakar labai ilgai tariausi su specialistais, auklėtoja, mokytojais ir nuomonių buvo įvairiausių. Nusprendžiau, kad visiems bus ramiau, jei viena klasė, kuri turėjo kontaktą, bet jo metu naudojo visas apsaugos priemones, mokysis nuotoliniu būdu", - sakė direktorė.

Paaiškėjus, jog vienas progimnazijos darbuotojas užsikrėtė koronavirusu, kilo nemaža sumaištis. Mokinių tėvai nežinojo, kaip elgtis ir ką daryti. Direktorės tikinimu, vieni tėveliai skambino, kiti rašė, visus reikėjo nuraminti, tad net kelis kartus buvo siunčiami elektroniniai laiškai su visa reikiama informacija.

"Pagalvojau, kad nesklistų jokie gandai, teisingiausia būtų parašyti taip, kaip yra. Parašiau bendrą laišką visiems 5 klasės mokinių tėvams ir jau vėlai vakare išsiunčiau dar vieną laišką visiems mokyklos tėveliams, paaiškinau situaciją, kad visi žinotų oficialią versiją, kaip yra iš tiesų", - pasakojo D. Vilkė.

Simptomų nejautė

Klaipėdos "Saulėtekio" progimnazijos direktorės teigimu, užsikrėtusi darbuotoja jokių ligos simptomų nejautė, o koronavirusas jai nustatytas atsitiktinai.

"Buvo atliekami COVID-19 tyrimai gyventojams, į jį galėjo užsiregistruoti visi norintys. Darbuotojas man pasakė, jog užsiregistravo, kadangi galima pasinaudoti tokia galimybe, tai pasidarys tyrimą", - sakė D. Vilkė.

Kitų progimnazijos klasių mokiniai, kurie neturėjo jokio kontakto su užsikrėtusiu darbuotoju, ugdymo procesą tęs klasėse, tačiau izoliuosis keli mokytojai.

"Turime darbuotojus, kurie bus klasėse su mokiniais, o mokytojai iš namų dirbs virtualiu būdu. Jie prisijungs prie interaktyvios lentos ir dirbs su vaikais", - pasakojo mokyklos direktorė.

Sugrįžo į klases

Mokslo metus Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokiniai pradėjo klasėse, tačiau paaiškėjus, jog vienas mokinys, kuris nedalyvavo ugdymo procese, bet vasarą su kitais konservatorijos mokiniais stovyklavo, susirgo koronavirusu, ugdymo procesas buvo perkeltas į nuotolį.

"Vienas berniukas iš mūsų mokinių susirgo COVID-19, tai vienai savaitei, kad sužinotume ar niekas neužsikrėtė, mes išėjome dirbti mišriu būdu. Pirmadienį jau grįžome prie kontaktinio mokymosi", - pasakojo Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos direktorė Loreta Jonavičienė.

Mokydamiesi mišriu būdu mokiniai turėjo individualias specialybės pamokas su mokytojais, kurių metu naudojo visas apsaugos priemones ir dirbdavo laikydamiesi saugaus atstumo. Vidurinio ugdymo pamokos mokiniams buvo vedamos nuotoliniu būdu. "Dabar deriname nuotolinį tvarkaraštį, jei vėl būtų tokia situacija, dėliojame visą ugdymo turinį. Jau turime šiek tiek patirties iš kovo mėnesio, o šis atvejis parodė, kad gali būti viskas vėl staiga, bet džiaugiamės, kad nesame uždaryti visiškai ir dar turime galimybę dirbti gyvai", - sakė L. Jonavičienė. Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokiniai džiaugėsi galėdami vėl grįžti į klases ir pamokas tęsti gyvai bendraudami su mokytojais. Direktorės teigimu, vaikai nuotolinio mokymo visiškai nenori. "Vaikams yra laimė grįžti į klases, jie to nuotolinio mokymo nė iš tolo nenori. Mokiniai sakė, jog geriau sėdės klasėse kad ir su dujokaukėm, tik ne nuotoliniu būdu", - pasakojo L. Jonavičienė.

Mažina mokinių srautus

Nors Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijoje koronaviruso atvejų nustatyta nebuvo, tačiau jau šią savaitę penkios dvyliktokų klasės buvo išleistos mokytis nuotoliniu būdu.

"Jeigu tai pasiteisins, planuojame mažinti mokinių srautus ir kas savaitę išleisti po kelias klases į nuotolinį mokymą", - sakė Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė.

Toks sprendimas buvo sugalvotas siekiant sumažinti mokinių skaičių mokykloje, nes tada lengviau organizuoti mokinių judėjimą ir užtikrinti, jog kontaktų būtų kuo mažiau.

"Rizikų vis daugėja, tad niekada negalime žinoti, kaip čia bus. Pirmadienį iš pat ryto pasižiūrėjome, kad srautai yra mažesni ir kad jau lengviau organizuoti ugdymą. Labai netikęs mūsų pastatas, neturime nei atskirų korpusų, aukštų taip pat atskirti negalime, nors atidarėme papildomus kelis įėjimus, bet kad ir įėję pro skirtingas duris, jie vis tiek koridoriuose susitinka", - pasakojo V. Prižgintienė.

Direktorė taip pat pabrėžė, jog reikia nepamiršti ir ugdymo kokybės. Jos teigimu, nuotolinis mokymas nėra atostogos ar poilsis mokytojai, kad ir per kompiuterių ekranus, vis vien stengiasi perduoti vaikams visas savo turimas žinias.

"Labai daug diskutavome ir su mokytojais, kaip padaryti viską, nes jaučiame atsakomybę už savo darbo kokybę, tuo labiau kad vaikai vasaros pradžioje laikys brandos egzaminus, tai mums yra svarbu. Ne šiaip sau susigalvojome nuotolinį mokymą, galvojame apie saugumą ir proceso organizavimą. Mūsų patirtis rodo, kad nuotoliniu būdu irgi galima dirbti gerai", - sakė V. Prižgintienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder