Karo laivams pirmenybė teikiama tik karo metu

Karo laivams pirmenybė teikiama tik karo metu

Redakcija gavo tokį prašymą: "Pasidomėkite, kodėl valstybinis jūrų uostas prioritetą teikia komerciniams laivams skirdamas locmanus. Kariniai laivai vėluoja išplaukti, o papildomos pamainos neskiriamos. Štai kaip rūpinamės valstybės įvaizdžiu - didieji NATO laivai laukia malonės išvykti daugiau nei dvi valandas."

Lietuvos karinių jūrų pajėgų (KJP) paprašėme atsakyti - ar tikrai buvo toks įvykis, kad NATO laivai turėjo laukti dvi valandas, nes pritrūko locmanų? Ar Klaipėdos uoste pirmiausia aptarnaujami komerciniai laivai?

"Šiemet gegužės 31-birželio 3 d. Klaipėdos uoste pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje, po 1990 m. valstybingumo atkūrimo, vienu metu lankėsi net 30 karo laivų iš NATO valstybių sąjungininkių ir neutralių šalių partnerių.

Mieste viešėjo daugiau kaip 3 tūkstančiai tarptautinių pratybų jūroje "Baltijos operacijos 2018" dalyvių.

Lietuvos kariuomenės karinės jūrų pajėgos, Klaipėdos uoste priėmusios tokį didelį kiekį karo laivų, džiaugiasi sklandžiai vykusiu bendradarbiavimu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, jai pavaldžiomis tarnybomis bei įvairiais privačiais uosto terminalais, priėmusiais švartuoti karinius laivus. Nesklandumų dėl laivų priėmimo į Klaipėdos uostą ir jų išleidimo nebuvo.

Tarptautinėms pratyboms "Baltijos operacijos 2018" vadovavusi NATO laivyno smogiamųjų ir palaikymo pajėgų vadė viceadmirolė Lisa M. Franchetti Lietuvos karinėms jūrų pajėgoms išreiškė padėką už puikiai suorganizuotą laivų priėmimą Klaipėdos uoste, padėtą surengti galutinę laivų junginių veiksmų jūroje planavimo konferenciją Klaipėdos "Amberton" viešbutyje bei organizuotus laisvalaikio renginius laivų įgulų nariams", - tokį atsakymą pateikė KJP štabo N9 civilių ir karių bendradarbiavimo skyriaus vyresnysis specialistas vyr. seržantas Audrius Vitkauskas.

"Laivų išvedimas, įvedimas į uostą vyksta eilės tvarka, o vykstant laivybos renginiams arba esant prastoms hidrometeorologinėms sąlygoms - pagal suplanuotus grafikus, kurie sudaromi atsižvelgiant į laivų atvykimo / išvykimo ir paraiškų plaukti išdavimo laiką bei krantinių ir vilkikų užimtumą.

Pagal Uosto laivybos taisykles, kariniai laivai išskirtines teises turi tada, kai plaukia atlikti kovinės užduoties.

Tokiu atveju tokie kariniai laivai turi pirmumo teisę plaukti laivybos kanalu ir gali plaukti neribotu greičiu, jeigu tai nesukelia pavojaus žmonių ir turto saugumui", - teigia Klaipėdos uosto kapitono pavaduotojas Eduardas Ringis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder