Klaipėda kurs Lietuvos sveikų miestų tinklą

Klaipėda kurs Lietuvos sveikų miestų tinklą

Klaipėdos dalyvavimas Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) Europos sveikų miestų tinkle žengia į naują etapą. Bus rūpinamasi ne tik visuomenės sveikatos plėtra, bet ir Nacionalinio sveikų miestų tinklo su centru uostamiestyje kūrimu.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba birželį pritarė sprendimui dėl miesto dalyvavimo PSO Europos sveikų miestų tinklo VI fazėje, aprėpiančioje 2014-2018 m. Penktadienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasirašė tai patvirtinantį PSO sertifikatą.

Naujojo etapo tikslai ir uždaviniai numato tarpsektorinį bendradarbiavimą sveikatos labui, investavimą į sveikatą per mokymąsi visą gyvenimą, Europos regiono sveikatos iššūkių sprendimą infekcinių ir neužkrečiamųjų ligų srityje, kurios prioritetai yra fizinis aktyvumas, dieta ir nutukimas, alkoholis, tabakas, psichinė gerovė. Visuomenės sveikatinimo strategija aprėpia ir daugiau - tarp orientyrų yra sveikas urbanistinis planavimas bei dizainas, sveikas transportas, gyvenamųjų būstų statyba ir renovacija.

Anot Klaipėdos miesto mero V. Grubliausko, patrauklus Sveiko miesto statusas drauge reiškia politinius įsipareigojimus bei kryptingą veiklą praktiškai įgyvendinant visuomenės sveikatos siekius. Norėdama dalyvauti VI fazėje, Klaipėda turėjo pateikti argumentuotą naujojo laikotarpio veiklos planą.

„Šios srities rezultatai matomi tik ilgalaikėje perspektyvoje, tačiau kiekvienam iš mūsų yra aukso vertės - juk sveikata yra visa ko pagrindas, - akcentavo meras. - Manau, per ketverius narystės metus Klaipėdoje jau nuveikti darbai yra puiki bazė plėtoti šią veiklą ir ją populiarinti. Nacionalinis Lietuvos tinklas su centru uostamiestyje - patraukli ir įkvepianti perspektyva, kuria susidomėjo jau apie 10 šalies miestų, išreiškusių pageidavimą įsitraukti į planuojamą steigti organizaciją."

Dalyvavimas Europos sveikų miestų tinkle neapsiriboja deklaratyviomis nuostatomis, specialistų konferencijomis bei sveiką gyvenseną ir fizinį aktyvumą propaguojančiais renginiais.

Tarp Klaipėdos iniciatyvų, kurias teigiamai vertina Lietuvos bei užsienio ekspertai, yra nuolat plečiamas dviračių takų tinklas, ekologiškiausias šalyje ir nuolat atnaujinamas miesto viešojo transporto parkas, ežerų bei tvenkinių valymas bei tvarkymas, uostamiestyje rengiamos sporto varžybos bei žaidynės, požeminių atliekų konteinerių diegimas.

Klaipėda - vienintelis Lietuvos miestas, dalyvaujantis Europos sveikų miestų tinklo veikloje: organizacijos kvota nustato, jog šalyje iki 5 mln. gyventojų jame gali atstovauti tik vienas narys. Uostamiestyje projektą koordinuoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder