Klaipėda nusilenkė nelegaliai veiklai

Klaipėda nusilenkė nelegaliai veiklai

Kovą su grafitininkais demonstravusi uostamiesčio valdžia kuria teisinio nihilizmo precedentą – be jokių leidimų piliavietėje atsiradęs gatvės meno piešinys ne tik nevalomas, bet ir dar puikuosis ištisus metus, nors jau šiemet toje vietoje bus atidarytas Antrojo pasaulinio karo muziejus.

„Mano manymu, tas jūržolių piešinys turi būti pašalintas kuo greičiau. Padaryta žala kultūros paveldo objektui. Jei ant Gedimino bokšto koks nors menininkas be jokių leidimų, derinimų būtų nupiešęs savo kūrinį, jis jau seniai būtų buvęs nuvalytas. Klaipėdoje nežinia kodėl viskas yra kitaip. Nelegaliai išpiešė piliavietės kurtinos sieną, o tas piešinys dar metus puikuosis“, – stebėjosi Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus vadovas dr. Jonas Genys.

Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas rėžė atviriau: esą toks pavyzdys gali tik įkvėpti kitus piešti kur papuola ir likti nenubaustiems. „Iš neteisės negali gimti teisė“, – pažymėjo jis.

Pratęsė terminą

Šiemet Klaipėda yra Lietuvos kultūros sostinė, tad mieste vyksta įvairiausi renginiai. Vienas jų – „EDIT Klaipėda Street Art“ – jau praėjo. Projektui iš Klaipėdos savivaldybės biudžeto buvo skirta 40 tūkst. eurų. Per festivalį sukurti 6 viešojo meno darbai.

Birželio pradžioje vienas projekto dalyvių – italų menininkas Romo Tellas – savo nuožiūra nusprendė ištapyti jūržolių motyvais ne parinktą pastato šalia piliavietės fasadą, o atkurtos rytinės kurtinos sieną pačioje piliavietėje. Festivalio vadovei Ūlai Ambrasaitei buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir nurodyta per mėnesį kūrinį pašalinti. Dabar aiškėja, kad nelegalus piešinys liks Klaipėdos širdimi vadinamoje vietoje mažiausiai iki kitų metų liepos.

Klaipėdos miesto merijos Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys prieš mėnesį „Lietuvos žinioms“ teigė, jog tokia minėto italo veikla – precedento neturintis atvejis Klaipėdoje. „Pagal planą menininkas turėjo pagražinti greta piliavietės esančios sporto salės pastato sieną. Bet jam ten kažkas netiko. Tada organizatoriai kreipėsi į miesto valdžios struktūras ir paprašė leisti pagražinti kurtinos fasadą. Nors leidimo jie negavo, objektas vis vien buvo apipaišytas. Dar nėra taip pasitaikę, kad projekto dalyviai, neturėdami jokių leidimų, imtųsi savavališkų veiksmų“, – piktinosi jis.

Paklaustas, kodėl piešinys iki šiol nenuvalytas, valdininkas paaiškino, jog pratęstas pažeidimo likvidavimo terminas. „Buvo gautas prašymas pratęsti kūrinio likvidavimo terminą. Nuspręsta, kad jis gali likti iki kitų metų liepos 2-osios. Kitaip tariant, reikalavimas nuvalyti piešinį atidėtas. Vyko daug diskusijų su dailininkais, visuomene. Dėl to kūrinio kilo ažiotažas, nes nemažai miestiečių mano, kad jis puošia kurtiną ir turėtų būti paliktas. Konsultuotasi ir savivaldybės Įvaizdžio komisijoje“, – aiškino V. Valys.

Buvusi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje, merijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė „Lietuvos žinias“ tikino, kad sprendimas pratęsti nelegalaus kūrinio pašalinimo terminą nėra teisės pažeidimas. „Turime galimybę pratęsti tą terminą. Organizatoriai ir taip jau gavo nuobaudą – įspėjimą. Savivaldybės vadovai nusprendė, kad kūrinys gali likti iki kitų metų liepos. Tada jis bus pašalintas“, – kalbėjo K. Vintilaitė.

Politikų reveransas

Pasidomėjus, kokiais motyvais remiantis nelegaliam piešiniui dar metus lemta likti paveldosauginėje vietoje, Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas atkreipė dėmesį į visuomenės ažiotažą.

„Mes, politikai, įvertinome tai, kad dėl šio kūrinio kilo labai didelė diskusija. Taip, jis buvo sukurtas nelegaliai, tačiau renginio organizatoriai jau nubausti administracine tvarka. Dalis visuomenės mano, jog piešinys puošia kurtiną, todėl galėtų likti ilgiau. Tai labai garsaus italų menininko darbas, ne kokia „peckionė“. Norėdami formaliai greitai panaikinti pažeidimą, sunaikintume ir patį kūrinį“, – „Lietuvos žinioms“ tvirtino jis.

Esą tokie gatvės meno kūriniai – trumpalaikiai, tad nevertėtų kelti audros. „Svarstėme įvairius variantus, iki kada pratęsti nuvalymo terminą. Buvo pasiūlymas iki Kalėdų. Tačiau nuspręsta palikti tą kūrinį iki kitų metų liepos“, – dėstė A. Šulcas.

Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui jūržolių piešinys gražus, dėl jo piliavietės siena tapo gyvesnė, patrauklesnė.

Laisvūnas Kavaliauskas: "Man nesuvokiama, kodėl pratęstas terminas nuvalyti piešinį iki kitų metų liepos. Tai tarsi nelegalaus veiksmo įteisinimas."

Įžvelgia įstatymų nepaisymą

Prieš keletą metų karą grafičių piešėjams Klaipėdoje paskelbęs ir intensyviai su šiuo reiškiniu kovojęs V. Čepas dėl miesto valdžios nuolaidžiavimo nelegaliai veiklai piliavietėje tik grąžė rankas.

„Tai absoliutus įstatymų nepaisymas, teisinis nihilizmas. Be jokių leidimų, savavališkai išpaišė sieną, o savivaldybės administracija ne tik nereikalauja nuvalyti piešinį, bet dar ir palieka metams. Toks elgesys skatina ir kitus elgtis taip pat: nelegaliai išpaišyti kokį svarbų objektą, o paskui, dangstantis menu ir pasitelkiant savo rėmėjus viešojoje erdvėje, aiškinti, neva viskas čia gerai. Du trečdalius grafitininkų mieste išgaudėme, bet dabar valdžia pati remia nelegalų veiksmą“, – „Lietuvos žinioms“ komentavo jis.

Politiko manymu, šis precedento neturintis atvejis ateityje uostamiesčiui gali padaryti labai daug žalos. „Reikėjo ne atidėti terminą, o priversti nuvalyti dabar. Juk tai karinis paveldosauginis objektas. Kuo čia dėtos jūržolės? Kaip lašiniai su pienu“, – gūžčiojo pečiais miesto tarybos narys.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas pabrėžė, kad nelegalus veiksmas atliktas paveldosauginėje ir uostamiesčiui itin svarbioje teritorijoje. „Po ta kurtina pradės veikti Antrojo pasaulinio karo muziejus. Kaip jūržolių motyvas su juo susijęs? Visiškai ne į temą. Tai neatitinka muziejaus dvasios, ką jau kalbėti apie patį savavališką veiksmą. Man nesuvokiama, kodėl pratęstas terminas nuvalyti piešinį iki kitų metų liepos. Tai tarsi nelegalaus veiksmo įteisinimas, ir pats terminas netinkamas. Kai žmogus neteisėtai pakeičia kokį langą paveldosauginiame objekte, suprantu, atkurti autentiką užtrunka ilgiau. O čia tereikia nuvalyti sieną“, – stebėjosi L. Kavaliauskas.

Paveldosaugininkas taip pat įžvelgė pavojingą precedentą, nes dabar ir kiti gatvės menininkai galės apeliuoti į nelegaliems piešiniams nuvalyti skirtų terminų pratęsimą. „Sakys – čia menas. Apipaišys kokį nors senamiesčio teatrą ir reikalaus, kad piešinys nebūtų valomas metus. Nes taip yra piliavietėje“, – svarstė jis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder