Klaipėdą užplūs NATO laivai

Klaipėdą užplūs NATO laivai

Tiek Lietuvos uostamiestyje karo laivų vienu metu dar nėra buvę - gegužės pabaigoje į Klaipėdos uostą atplauks net 40 NATO laivų. Tai didelis iššūkis ne tik Karinėms jūrų pajėgoms (KJP), bet ir uostui - visus juos reikės prišvartuoti prie krantinių. Kariškiai sunerimę, kaip reikės užimti daugiau kaip 2 tūkstančius NATO jūrininkų, ir tikisi sulaukti visuomenės pasiūlymų.

KJP štabo viršininko pavaduotojas civilių ir karių bendradarbiavimui komandoras leitenantas Ramūnas Kažerskas apie artėjantį renginį informavo Jūrinės kultūros koordinacinę tarybą prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos, tikėdamasis iš jos narių sulaukti pasiūlymų. "Labai norėtume, kad miestiečiai, organizacijos prisidėtų ir ką nors pasiūlytų, nes renginys tikrai išskirtinis. Būtų labai gražu, kad iš to visi padarytume sau šventę", - teigė jis. Paprasčiau pasakius, KJP kariškiai norėtų, kad tas jų renginys, tas bendradarbiavimas būtų turiningas.

Galbūt būtų galima organizuoti NATO karių sutiktuves, kad jie suprastų, jog yra laukiami svečiai, gal siūlyti kokias nors edukacines programas, baidarių lenktynes Danėje varžantis su mokiniais ar pan.

Laivai į Klaipėdos uostą atplauks gegužės 31 d., ketvirtadienį, ir stovės iki birželio 4 d. Be abejo, jie bus švartuojami prie skirtingų krantinių. Pasak R. Kažersko, jeigu dalis NATO laivų stovėtų kokiame nors kitame uoste, jų logistinis aprūpinimas būtų gana sudėtingas, tad jie visi turi būti viename uoste.

Tai bus įvairių NATO grupių laivai. Visai tai NATO kovinei grupei vadovaus tris žvaigždutes turinti admirolė. Į Klaipėdą laivai užsuks prieš Baltijos jūroje birželio 5 d. prasidėsiančias didžiausias tarptautines jūrines pratybas "Baltops 2018", kurias amerikiečiai organizuoja kiekvienais metais. Laivai iš Klaipėdos pajudės Lenkijos link.

Tiesa, planuojami NATO karių vizitai į mokyklas. Svarstoma, kad vokiečių laivų karininkai vokiškos pakraipos mokyklose galėtų pristatyti karininko profesiją, gal aplankyti globos namus, gal galėtų vykti kokie nors tvarkymo darbai kartu su moksleiviais, pavyzdžiui, paplūdimių ar paežerių, teritorijos prie Trinyčių tvenkinio, o paskui vyktų tinklinio varžybos.

"Tiek karo laivų Klaipėdos uoste vienu metu dar nebuvo, todėl mums tai didelis iššūkis - ne tik būtina garantuoti saugumą, bet ir pasirūpinti, kad įgulos nariai būtų vežami ten, kur reikės, surasti sales konferencijoms ir kt. Mūsų laukia didelis, bet malonus galvos skausmas. Labai norėtume, kad prisidėtų viską organizuojant ir nevyriausybinės organizacijos, ir miestiečiai, teikdami pasiūlymus", - sakė R. Kažerskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder