Klaipėdos meras: jei Jūros šventė tokia kaip pernai – geriau išvis nereikia

Klaipėdos meras: jei Jūros šventė tokia kaip pernai – geriau išvis nereikia

 

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas prakalbo apie dabartinius karantino ribojimus ir žvelgė į vasaros planus. V. Grubliauskas pasidalino, kaip ruošiasi vasarą sutikti turistus ir užsiminė apie Jūros šventę. Pasak jo, Jūros šventė jau yra planuojama, tačiau niekas dar negali pasakyti, kokia ji bus. Pasak mero, jei Jūros šventę tektų organizuoti tokiomis sąlygomis kaip pernai – tai geriau išvis nereikia tokios šventės.

Interviu tv3.lt naujienų portalo laidoje „Dienos pjūvis“ kartu su žurnalistu Vilmantu Venckūnu Klaipėdos meras kalbėjo, kaip vyktų kelionės į pajūrį, jei judėjimo ribojimai būtų dar labiau atlaisvinti, kokie vasaros planai.

Šiomis savaitėmis jau prasidėjo karantino atlaisvinimai. Ar jūs pritarėte įvestiems atlaisvinimams, ar norėtumėte dar daugiau atlaisvinimų?

Žmogiškai mes visi norėtume dar daugiau atlaisvinimų, bet ar visi vienodai, žmogiškai suvokiame atsakomybę ir pasekmes? Riba tarp atlaisvinimo, kurio visi pageidauja, ir nukrypimo yra labai trapi ir greta. Aš sakyčiau, kad tiek iškentus, geriau atsargiau pabandyti sugrįžti, atsargiau vertinti atlaisvinimus ir atsargiau apeliuoti į atlaisvinimų gausinimą, nes po to grįžti, sugriežtinti, dar kartą riboti būtų nepalyginamai skausmingiau. 

Kaip sako žemaičiai – kantrybė dangų pelno. Aš manyčiau, kad santūresnis, gerokai atsakingesnis scenarijus labiau priimtinas turėtų būti visiems. Rizika pernelyg didelė, virusas nuo mūsų nepavargo, nepaisant to, kiek mes nuo jo esame pavargę. 

Greitu metu galbūt sulauksime judėjimo atlaisvinimo tarp visų savivaldybių ir dauguma tautiečių, jei atlaisvintų tą judėjimą, trauktų prie jūros. Ar jūs pasisakytume, kad reikėtų greičiau atverti visus kelius Lietuvoje, kad galėtume laisvai judėti?

Žinote, čia turbūt ir yra ta didžioji rizika, kad pravėrus tų atlaisvinimų vartus, visi ištroškę laisvės tikriausiai puls į miškus, pajūrį, viešas ar atviras erdves. Ar visais atvejais visi nepraras to atsakomybės jausmo, realybės suvokimo jausmo? Aš nebūčiau toks tikras. 

Jei mes būtume užtikrinti, kad atlaisvinus nebus pamirštas savisaugos jausmas, tada aš sakyčiau, kad aš už. Ar visi esame tiek pribrendę ir tiek sąmoningi, ar gebėsime tą užtikrinti – čia aš būčiau šiek tiek santūresnis.

Kaip ruošiatės vasarai? Ar planuojate, kad turistai galės atvykti, ar kad negalės?

Artimiausias iššūkis – kruizinių laivų sezono pradžia. Kaip ir matome ženklus, kad tikrai yra norinčių atvykti į Klaipėdą, ir tai džiugina, bet ar epidemiologinė situacija tam bus dėkinga – šiai dienai aš atsakyti negaliu.

Mes jau antrus metus iš eilės skaudančia širdimi atsisakėme renginio „Europiada“, visa Europa dėl to apgailestauja, bet nesiėmė rizikuoti. 

Šiai dienai mes turime tokį sprendimą, kad iki birželio vidurio tokių masinių renginių, prie kurių mes Klaipėdoje pripratę, tikrai nedaryti.

Birželio vidurys turėtų būti tas lūžio taškas, kada laikantis visų reglamentavimų tų renginių vyksmas turėtų prasidėti.

O dėl Jūros šventės ar turite kokių planų?

Ji tradiciškai vyksta liepos mėnesio pabaigoje. Šiandien ji yra planuojama, kokia ji bus – niekas negali atsakyti. Bet pasakysiu drąsiai, jei Jūros šventę tektų organizuoti tokiomis sąlygomis, kokios buvo praėjusiais metais – su ribojimais, iškarpymais ir atsisakymais, – geriau tada nereikia tos šventės negu ji išeis tokia, kuri jau nebus panaši į Jūros šventę.

Tada ji išeina panaši į susibūrimą prie kaimo ežero su armonika. <...> Klaipėda be Jūros šventės sunkiai įsivaizduoja vasarą, bet geriau vertinti atsakingai ir švęsti taip, kad vėliau nereikėtų žiūrėti, kaip kiti švenčia gulint palatoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder