Klaipėdos nakvynės namai: ar girtas benamis išties turi pristatyti medikų pažymą?

Klaipėdos nakvynės namai: ar girtas benamis išties turi pristatyti medikų pažymą?

Klaipėdoje praėjusiais metais duris atvėrusios Nakvynės namų durys Dubysos gatvėje kai kuriems benamiams užsitrenkia, ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje kalbėjo Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė.

Kodėl benamiams reikia mediko išvadų?

„Kas grąžins Europos sąjungai panaudotas lėšas? Nes nevykdoma ta veikla Nakvynės namuose, kuri buvo numatyta teikiant projektą. Kodėl neteikiamos nuostatose įrašytos paslaugos „saugi nakvynė“ neblaiviems benamiams? Tas reikalavimas buvo Europos sąjungos projekte, pagal kurį finansuota naujų nakvynės namų statyba.

Ir dabar tokia situacija ne karantino metu, kad reikalaujama mediko pažyma iš girto benamio. O kadangi nė vienas girtas benamis neturi mediko pažymos, ta paslauga neteikiama“, - situacijos absurdiškumu stebėjosi politikė.

Klaipėdos miesto savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė teigė, kad projekte, kuris buvo įgyvendinamas iš Europos Sąjungos lėšų, paslaugos „saugi nakvynė“ numatyta nebuvo. Anot jo, šią paslaugą numatė vietos savivalda, kadangi buvo jaučiamas jos poreikis iš gydymo įstaigų.

A.Liesytė teigė, kad pažymą dėl sveikatos būklės turi pristatyti ne iš viešos vietos policijos ar greitosios medicinos pagalbos darbuotojų paimtas žmogus.

Anot jos, Vyriausybė yra numačiusi, kad pažymoje turi būti įrašas, ar nėra reikalingos paslaugos, būtinos gyvybei palaikyti. Esą tai numatyta tam, kad blaivykloje nenutiktų mirčių.

„Tik toks įvertinimas, o ne žmogaus ištyrimas. Nėra nurodyta, kokių medicinos įstaigų. <...> Tai yra medikų išvada, kad šiuo metu nėra būtinybės gauti medicinos paslaugas“, - sakė A.Liesytė.

Vyksta teismo procesas

Replikuodama į tai, N. Puteikienė teigė besidžiaugianti girdėdama, kad lėšų grąžinti nereikės, tačiau ji paklausė, ar yra žinoma, kodėl Nakvynės namai naudojasi vienos advokatų kontoros paslaugomis.

„Kaip suprantu, tokiu būdu įstaigos vadovė administruoja šios kompanijos pagalba savo darbuotojus. Ir kiek mokama?“, - klausė N. Puteikienė.

A.Liesytė teigė į šį klausimą atsakyti negalinti.

Klaipėdos nakvynės namų vadovė Alma Kontrimienė patvirtino, kad teisinės paslaugos išties yra perkamos dėl vykstančio teisinio proceso su įstaigos darbuotojais. Anot jos, yra iškelti ir pareikšti ieškiniai. Klausimai susiję su darbo ginčais.

„Šiuo metu vyksta teismo procesas, tad perkame paslaugas tam, kad jie tarpininkautų mūsų įstaigai“, - sakė A. Kontrimienė.

Ji teigė, kad viena byla vyksta mediacijos būdu. Taigi kol kas neaišku, kiek tai kainuos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder