Klaipėdos universitetui pranašauja gerą ateitį

Klaipėdos universitetui pranašauja gerą ateitį

Penktadienį ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, susitikęs su Klaipėdos universiteto bendruomene, informavo, ką Vyriausybė ketina daryti švietimo ir mokslo srityse, kokiems pokyčiams ji teikia pirmenybę.

A. Butkevičius dalyvavo ir sutarties, kurią pasirašė AB "Klaipėdos nafta", Vakarų laivų gamyklos, VšĮ Klaipėdos mokslų ir technologijų parko ir Klaipėdos universiteto (KU) vadovai, ceremonijoje. Šia sutartimi įsipareigota steigti Suskystintųjų gamtinių dujų (SGS) klasterį. Tai reiškia, jog KU bus rengiami specialistai SGD terminalui.

Ministras pirmininkas prisipažino, kad prieš metus apsilankęs KU iš jo išvyko liūdnas, o dabar jau matąs visai kitą vaizdą. Pasak premjero, KU turi išskirtines sąlygas tapti prestižiniu universitetu, turint omenyje jūrinę inžineriją, laivų statybą, metalo gamybą ir kitas specifines šiam regionui reikalingas sritis. Esą universiteto uždavinys - tapti žinomu ne tik šalyje, bet ir užsienyje.

Premjeras patikino, kad Vyriausybė lėšų universitetų sujungimui tikrai neskirs. Lėšos bus skiriamos tiems universitetams, kurie pateiks biudžetines pagrįstas programas. Pasak A. Butkevičiaus, Vyriausybė nesikiša į universitetų veikla, bet kai pradedami neberengti matematikos, fizikos ir kitų svarbių mokslų pedagogai, tada ji turi imtis priemonių.

Anot premjero, tai, kad Lietuva pirmauja Europoje studijų programų skaičiumi, kad visuose Kauno universitetuose yra tos pačios studijų programos, yra nenormalus dalykas. Pasak premjero, finansavimas bus skiriamas tik įvertinus studijų programas tarptautiniu lygiu, o ne visoms programoms trupinama po truputį.

Kitas dalykas, į ką atkreipė dėmesį Vyriausybės vadovas, bendradarbiauti turi ir profesinės mokyklos, ir kolegijos, ir universitetai. Sinergija esą turi prasidėti nuo mokyklos ir baigtis universitetu. A. Butkevičius sutiko, kad turi būti priimtas Mokslo studijų įstatymas, stringantis jau trejus metus.

Suprantama, premjeras sulaukė ir klausimo, kada bus didinami atlyginimai dėstytojams, kurių vidurkis dabar siekia 619 eurų neatskaičius mokesčių. KU rektorius Eimutis Juzeliūnas savo ruožtu sakė, kad iki šiol apie atlyginimų kėlimą nebuvo galima nė galvoti, bet dabar, kai pagaliau po visų reformų universiteto biudžetas teigiamas, galima tikėtis, kad kils ir atlyginimai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder