Klaipėdos zoologijos sodas lyginamas su konclageriu, bet vadovas bėdos nemato

Klaipėdos zoologijos sodas lyginamas su konclageriu, bet vadovas bėdos nemato

Balandžio pradžioje Klaipėdos zoologijos sodas ir vėl atsidūrė po padidinamuoju stiklu. Čia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai planuoja atlikti patikrinimą po to, kai sulaukė skundų apie sužalotą vilką.

Dar praėjusią savaitę "Vakarų ekspresas" sulaukė skaitytojos laiško su aptvare užfiksuoto vilko nuotrauka.

"Vilko nosis yra perbrėžta V formos žaizda. Toks jausmas, tarytum mėgino bėgti. Be to, ant to paties vilko nugaros, netoli uodegos, yra sritis, kurioje nėra plaukų, lyg būtų žaizda", - tai, ką išvydo neseniai apsilankiusi Klaipėdos zoologijos sode, pasakojo klaipėdietė.

Be to, mergina teigė esanti sunerimusi ir dėl to, kad aptvaruose nebuvo matyti gyvūnams skirtų vandens pripildytų indų, jai kilo klausimų ir dėl maitinimo.

"Kai lankiausi čia prieš kelerius metus, vilkai visada turėjo šiek tiek mėsos. Jie niekada neidavo prie žmonių šitaip, o dabar tiesiog pripuola prie tvorelės. Tikriausiai yra įpratę gauti iš lankytojų", - laiške redakcijai teigė zoologijos sodo lankytoja.

Praėjusią savaitę sulaukėme ir antro skaitytojo laiško, kuris buvo adresuotas tiek redakcijai, tiek Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams.

"Prieš kelias dienas lankėmės Klaipėdos zoologijos sode. Vaizdai, kuriuos mes ten pamatėme, mus privertė gerokai sunerimti. Labai gaila, kad kai kurie gyvūnai yra laikomi išsekę, galimai ir prastai maitinami, nėra užtikrinamas jų gydymas. Štai pastebėjome, kad vienas aptvare laikomų vilkų yra sužalota nosimi. Vargu ar gyvūnas sulaukia tinkamos medicininės priežiūros, kadangi apžiūrint žaizdą nebuvo pastebėtos jokios naudojamos gydymo priemonės. Be to, neaišku, kaip gyvūnas galėjo susižaloti, jeigu yra deklaruojama, kad sąlygos zoologijos sode nekelia pavojaus gyvūnams", - stebėjosi vyras.

Specialistų jis prašė patikrinti, ar gyvūnai yra tinkamai maitinami, užtikrinama jų higiena aptvaruose.

"Prašome atsižvelgti ir į tai, kad informacija apie prastas higienos sąlygas, neužtikrinamą priežiūrą ne kartą pasirodė ir spaudoje. Komentuodamas padėtį dienraščiui "Vakarų ekspresas", zoologijos sodo šeimininkas Edvardas Legeckas sakė: "O kas tas teises sugalvojo? O kur gyvūnų pareigos?" Toks įstaigos vadovo, atsakingo už gyvūnų priežiūrą, teiginys leidžia pagrįstai abejoti, ar jis gyvūnų neišnaudoja komerciniais tikslais. O šiuo metu matomos sąlygos čia primena nebent gyvūnų konclagerį", - prašyme tarnybai rašė vyras.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento vyriausioji specialistė Žydrūnė Bajorinienė "Vakarų ekspresui" komentavo, kad į klausimus, kokias sąlygas pastebėjo specialistai, atsakys vėliau. Ko gero, šiuo metu situacija dar aiškinamasi.

Tuo metu pirmadienį susisiekus su Klaipėdos zoologijos sodo vadovu E. Legecku šis teigė manantis, kad ir šįkart skundai yra nepagrįsti. "Jie kelia problemas ir parodo savo nesupratimą", - įsitikinęs jis.

Vyras dėstė, kad laukinėje gamtoje vilkai patiria dar ne tokių sužalojimų, tad ir "Vakarų ekspresą" pasiekusioje nuotraukoje, kurioje matyti jo prižiūrimas žaizdotas vilkas, problemos neįžvelgė.

„O kaip jūs galvojate, vilkai - kas, katinai yra? Ar laukiniai šunys? <…> Kaip jis ten susižalojo? Ar mažai susižalojusių šunų yra? Ir jis išvis nesusižalojęs yra. <…> Jokios žaizdos nėra. Jūs, žurnalistai, sėdėdami norite viską sužinoti”, - priekaištus korespondentui laidė Klaipėdos zoologijos sodo direktorius.

Jis teigė, kad jo zoologijos sodo lankytojai dažniausiai vaizdu, kurį čia pamato, yra patenkinti. „Kiek žmonių būna, tai dauguma patenkinti, o kokie 2 procentai rašo skundus. Tai kokio velnio eiti čia?” - retoriškai klausė E. Legeckas.

Tačiau gyvūnų teisių gynėjai nė neketina sustoti ir kyla į kovą. „Vakarų ekspresas” dar vasario mėnesį rašė, kad Klaipėdos zoologijos sode apsilankė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija, kuri pasišovė zoologijos sodą tiesiog uždaryti.

Jos vadovė Brigita Kymantaitė tąkart pasakojo, kad vizitas zoologijos sode vyko kartu su laukinių gyvūnų veterinarijos specialistais iš užsienio. Jų išvada - negailestinga: sąlygos itin prastos, tad jau niekas kitas nepadės, kaip tik šio zoologijos sodo uždarymas.

„Yra sužalotas gyvūnas. Kai kurie voljerai apsemti vandens. Mes žinome, kad ta situacija kartojasi ne pirmus metus. Prieš tai irgi buvo pranešimų dėl sužalotų gyvūnų, mes galvodavome, kad atsakingos institucijos sprendžia šią problemą, bet dabar matome, kad ta problema tik didėja, ji net nestabilizuota, tad reikia didelio įsikišimo, reikia imtis priemonių. Ten yra milžiniškas gyvūnų skaičius, saugomos rūšys, tad ta priežiūra, kuri yra suteikiama, ir tos sąlygos, kuriomis gyvūnai gyvena, šokiruoja”, - vasarį „Vakarų ekspresui” kalbėjo ji.

B. Kymantaitė taip pat pavartojo žodį „konclageris”, kai apibūdino, kaip vertina gyvūnų gyvenimo sąlygas Klaipėdos zoologijos sode.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder