Kokybės standartai juvelyrikai netaikomi

Kokybės standartai juvelyrikai netaikomi

Vestuviniai žiedai - amžinos meilės ir ištikimybės simbolis - itin svarbus jaunavedžių aksesuaras, tad jam paprastai skiriamas didelis dėmesys. Dažna besituokianti pora neranda patinkančių ar nenori masinės gamybos žiedų, tad nusprendžia gamintis juvelyrinius dirbinius pagal individualų užsakymą.

Tačiau jei iškyla konfliktas dėl žiedų kokybės ar atitikimo užsakymui, Lietuvos prabavimo rūmai ir Vartotojų teisių apsaugos tarnyba atsakomybės nustatyti tiesą kratosi.

Žiedai - nekokybiški

Klaipėdiečiai Oksana ir Vytautas (vardai pakeisti) užsakė žiedus uostamiesčio juvelyrikos salone "Ingrid Gold Craft", tačiau nusivylė paslaugos kokybe. Sužadėtinių manymu, žiedai pagaminti neprofesionaliai.

Rugpjūčio 20 d. besituoksianti moteris pagaminti auksinius žiedus užsakė birželio pabaigoje. Iš savo aukso gaminių, kurių bendras svoris 15,72 gr Oksana užsakė pagaminti tokio modelio žiedus, kokius jai parodė salono vadovė mobiliuoju telefonu padarytoje nuotraukoje.

"Taip pat pageidavome, kad žiedai būtų komfortiški - su išlenkimu viduje. Susitarimas dėl pločio, dydžio, taip pat dėl to, jog juvelyrai dar pridės trūkstamus 5 gramus aukso, o žiedai mums kainuos 348 eurus buvo žodinis, jokios sutarties nepasirašėme, tik kvitą, kuriame nurodyta kokios prabos ir svorio aukso gaminius atidavėme", - teigė klaipėdietė.

Po keleto savaičių žiedai buvo pagaminti.

"Deja, likome nepatenkinti. Žiedai buvo pagaminti visai ne pagal modelį, kurį mums rodė nuotraukoje, graviravimo raštas akivaizdžiai kitoks. Beje, vėliau atradau, jog dar viena įmonė Vilniuje siūlo lygiai tokio pat modelio žeidus, tad tai net ne jų autorinis darbas. Žiedų viduje nebuvo sutarto komforto. Mano žiedas buvo pagamintas ne mano dydžio, gerai įsižiūrėjus matosi jog žiedo sienelės storis skiriasi. Jeigu žiedai nebūtų daryti iš mums brangaus aukso, būčiau jų net neėmusi. Kai pateikėme dėl to pretenziją - kilo skandalas. Salono direktorės pavaduotojas Vilmantas Veršulis ėmė grasinti, kad atiduos žiedus į prabavimo rūmus ir viskas eis per teismą. O mums vestuvės jau čia pat. Mano žiedą padarė komfortišką, tačiau jis man vis tiek spaudžia. Galiausiai, atsiimdama nepatinkančius žiedus turėjau sumokėti ne sutartą sumą, o 468 eurus, už neva už jiems suteiktą diskomfortą. Pinigų priėmimo dokumente į vieną eilutę buvo parašyta "Pretenzijų neturiu ir suma, kurią sumokėjau". Kai paprieštaravau, jog negaliu pasirašyti, nes pretenzijų turiu - vėl ėmė grasinti, kad žiedai nebus gražinti, o atiduoti į Prabavimo rūmus. Neištvėrusi spaudimo pasirašiau", - skundėsi Oksana.

Moteris neslėpė, jog su pagamintais žiedais apsilankė dar pas keletą juvelyrų ir šie esą patvirtino, jog žiedai pagaminti nekokybiškai.

"Klientė - priekabi"

Juvelyrikos salono "Ingrid Gold Craft" atstovas V. Veršulis tvirtino, jog klientė nepasakė žurnalistams visos tiesos.

"Buvo pasirašyta tipinė Prabavimo rūmų sutartis, kurioje buvo aprašytas žiedų modelis, dydis, svoris. Nei graviravimo rašto nuotrauka, nei piešinys prie sutarties prisegti nebuvo, nes mes ir nežadėjome, jog būtent toks raštas bus. To ir negali būti, nes žiedas apdirbamas rankomis, kiekvienas yra šiek tiek kitoks. Nuotrauką rodėme tik kaip pavyzdį. O tikrąjį raštą klientė matė išlietoje vaško formoje, kurią, beje, taip pat fotografavo", - sakė V. Veršulis, tačiau paprašytas parodyti sutartį, jis atsakė, jog turi dėl to pasitarti su juristu.

Pašnekovas tikino, jog žiedai buvo pagaminti tokio dydžio, kokie buvo užsakyti, tačiau pakito pačios klientės svoris ir žiedelis jai tapo mažas.

"Tai suprantama. Prieš vestuves dažnai dėl įtampos moterims padidėja ar sumažėja svoris. Žiedą šiek tiek padidinome, tačiau daugiau jau negalime, nes deformuosis", - aiškino V. Veršulis.

V. Veršulio manymu, Oksanai nepatiko, kad skiriasi vyriško ir moteriško žiedo graviravimo intensyvumas.

"Niekaip negalėjau jai išaiškinti, kad taip yra dėl to, kad skiriasi žiedų plotis. Moteriškas žiedas yra 6 milimetrų, o vyriškas - 7. Todėl ir graviravimas ant jų atrodo kitaip. Be to, klientė pageidavo, kad jos žiedelis neišsiskirtų, būtų kuo glotnesnis, nes ji dirba visažiste ir žiedas turi būti glotnus. Viskas buvo atlikta pagal pageidavimus. Manau, kad klientė itin priekabi", - aiškino salono atstovas.

Anot jo, salone individualius užsakymus atlieka profesionalus juvelyras Andrėjus (pavardės atskleisti nenorėjo) iš Ukrainos ir jo padėjėja, kuri kol kas tik mokosi ir atlieka tik techninius darbus.

Nėra kontrolės?

Oksanai ir Vytautui pagaminti žiedai yra prabuoti Lietuvos prabavimo rūmų Klaipėdos filiale. Šios institucijos vadovė - vyresnioji prabuotoja Regina Jablonskienė - patvirtino, jog Plungėje registruota UAB "Ingvila", kuriai priklauso salonas "Ingrid Gold Craft", turi licenciją, verstis veikla, susijusia su tauriaisiais metalais ir brangakmeniais.

Paklausta dėl įmonėje gaminamų dirbinių kokybės, pašnekovė atkreipė dėmesį, jog Lietuvos prabavimo rūmai juvelyrų darbo gamybos kokybės srityje nekontroliuoja ir neteikia išvadų dėl užsakovo bei vykdytojo (juvelyro) aptartų, suderintų sutarties sąlygų įvykdymo ar neįvykdymo.

"Įmonė atlieka gaminio gamybos kokybės tyrimą - teikiama išvada, dėl kokios priežasties gaminys pakeitė spalvą, deformavosi, sulūžo, iškrito buvęs akmuo ir panašiai. Klientams, nepatenkintiems juvelyrinio gaminio kokybe, siūlome kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą", - sakė R. Jablonskienė.

Tačiau Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Klaipėdos apskrities skyriaus vedėja Vijoleta Budriuvienė dėl tokio problemos siunčia atgal į Prabavimo rūmus. Pasak jos, juvelyrikos gaminių, pagamintų iš aukso, sidabro ir su brangakmeniais, kokybę nustato tik Prabavimo rūmai.

"Kitais atvejais užsakant individualų gaminį rekomenduojame vartotojams sudaryti rašytinę sutartį. Sutartyje turi būti detaliai aprašyta, koks gaminys bus gaminamas ir abi šalys turi pasirašyti. Jeigu to nėra - niekas nenustatys, ko klientas norėjo. Nuotrauka yra tik vaizdas. Jos nepakanka. Sutartis, pagal Civilinį kodeksą, gali būti sudaryta pagal pavyzdį, modelį ar aprašymą. Prievolės sutartį sudaryti nėra, tačiau rekomenduojame sutartį sudaryti. Šiuo atveju net sutarties nėra. O jeigu būtų? Negaliu tiksliai pasakyti... Juvelyrikos gaminių kokybę nustatyti turėtų Prabavimo rūmai", - pakartojo pašnekovė.

Atsako už prekės ženklą

Klaipėdos auksakalių gildijos cecho atstovas, juvelyras Viktoras Sitalo patvirtino, jog niekas nekontroliuoja, ar juvelyras dirba kokybiškai, tačiau jis pats esą suinteresuotas savo reputacija.

"Žmonės, nusprendžiantys gamintis vestuvinius žiedus, tikisi individualaus požiūrio ir dėmesio. Klientai labiausiai vertina, jog profesionalas pataria, kokio pločio, metalo, dizaino žiedas derėtų prie rankų ir pirštų", - pastebėjo juvelyras.

V. Sitalo prisipažino, jog klientų būna įvairių, kartais pasitaiko labai įnoringų, tačiau patikino, jog dirba tol, kol klientas lieka patenkintas.

"Man asmeniškai dar nebuvo atvejo, kad reikėtų ką nors perdaryti", - tikino pašnekovas.

V. Sitalo sutiko, jog juvelyrikos darbo techninė ir dizaino kokybė - sunkiai apibrėžiamas dalykas.

"Prabavimo rūmai nustato metalo ir akmenų sudėtį, tačiau kiekvienas žmogus, jeigu sudėsime du žiedus, kokybišką ir nekokybišką, net be specialaus išsilavinimo, intuityviai pasakys, kuris yra kokybiškas, o kuris - ne. Klaipėdos krašto auksakalių cechas vienija juvelyrus, kurie turi panašų kokybės supratimą. Mes suteikiame savo darbams garantiją, kad neiškris akmenukas, o jeigu iškris - pakeisime nemokamai. Tokias garantijas suteikti galime, nes mes pasitikime savo jėgomis. Viską darome patys, nesamdome jokių pameeistrių ir atsakome už savo vardo prekės ženklą", - teigė V. Sitalo.

Juvelyro Vytauto Karčiausko nuomone, nesėkmė anksčiau ar vėliau ištinka tuos juvelyrus, kurie kopijuoja.

"90 procentų juvelyrikos salonų jums pasiūlys gaminį iš katalogo - ne individualius žiedus, o kopiją. O klientai, kurie užsako žiedus pas juvelyrą, tikisi, jog jų žiedai bus išskirtiniai. Iš to ir kyla konfliktai. O jeigu klientai patys reikalauja juvelyrą padaryti kopiją - tai patys kalti", - buvo kategoriškas pašnekovas.

V. Karčiauskas sutiko, jog jaunavedžiams, neturintiems meninio išsilavinimo, be pavyzdžio gali būti sunku išreikšti, ko jie nori.

"Taip, dažnai ir patys jaunieji atsineša nuotraukas, ko nori, tačiau išklausęs jų norus visada padedu visas nuotraukas į šalį ir mes kartu nupiešiame žiedus. Vestuvės - ypatingos svarbus momentas žmogaus gyvenime, o vestuviniai žiedai - tai tarsi to gyvenimo kodas. Žiedai sujungia, suriša du žmones, ir aš siūlau jaunavedžiams įsijungti, dalyvauti žiedų kūrybiniame procese. Kai klientai tampa bendraautoriais - nelieka galimybės atsirasti pretenzijoms. O jeigu bendradarbiauti nenori ir tik reikalauja, kad padaryčiau "kuo kiečiau" - aš atsisakau dirbti", - aiškino V. Karčiauskas.

Juvelyro teigimu, techninio kokybės standarto juvelyriniam meno kūriniui net būti negali.

"Yra profesinė atsakomybė už savo darbą, tačiau autorinis vestuvinis žiedas gali būti kreivas, storesnis, ar plonesnis ir panašiai, jeigu tai pateisina kūrybinę idėją", - sakė menininkas.

Sutarti nepavyko

Nacionalinė juvelyrų asociacijos, vienijančios 500 darbuotojų, pirmininkas Paulius Zabielskas, sakė, jog norėjo suvienyti juvelyrikos ekspertus ir suburti komisiją, kuri turėtų galios vertinti autorinius juvelyrinius dirbinius ir įsteigti sertifikatus, kaip kokybės garantiją, tačiau sutarti su kolegomis sunkiai sekasi, neva visi žiūri tik asmeninės naudos.

"Formliai Prabavimo rūmai turėtų atlikti kontroliuojančią juvelyrus funkciją, tačiau jie netarnauja nei žmonėms, nei verslui. Tik lupa pinigus už prabavimą, kurio gali ir visai nebūti. Daugelis šalių net neturi jo. Paskutinis jų sprendimas įtraukianti į vergovę dar daugybę juvelyrų, yra gintaro įtraukimas į prabangių akmenų sąrašą. Taigi dabar dar ir visi gaminiai su gintaru turės būti prabuojami",- piktinosi P. Zabielskas, patikindamas, jog esant tokiai padėčiai juvelyrai patys atsako už savo darbo kokybę.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder