Konstitucijos egzamino - į pustuštę salę

Konstitucijos egzamino - į pustuštę salę

Antradienį perpiet į Klaipėdos miesto savivaldybės posėdžių salę aštuntą kartą rinkosi norintieji laikyti Teisingumo ministerijos kasmet organizuojamą Konstitucijos egzaminą.

Kaip ir pernai, kai laikyti egzamino į savivaldybę atėjo vos 19 miestiečių, norinčiųjų pasitikrinti Konstitucijos žinias atsirado nedaug– 17. Iš jų 5 buvo teisinį išsilavinimą turintys arba jo siekiantys asmenys. Likusią dalį sudarė specialių teisinių žinių neturintys klaipėdiečiai, tarp kurių buvo ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Buvo aiškių ir paprastų, kuriems atsakyti padėjo darbo Seime patirtis, o taip pat ir gudrių, lengvai suktų klausimų, kurių atsakymus tiesiog reikėjo būti išmokusiam“, - „Vakarų ekspresui“ sakė jau trečią Konstitucijos egzaminą laikęs V. Grubliauskas.

Jis tikino specialiai jam nesiruošęs, bet tvirtino nesąs nusivylęs savo pasirodymu, nors ir pripažino kelis testo klausimus bandęs atspėti aklai.

Egzaminą buvo galima laikyti visų Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, mokyklose, įkalinimo įstaigose, taip pat internetu. Teisingumo ministerijos duomenimis, jis buvo laikomas 30-yje Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų. Praėjusiais metais savo Konstitucijos žinias išbandė daugiau nei 30 tūkst. šalies gyventojų. Tiek pat jų tikimasi sulaukti ir šiemet.

Dalyviai buvo suskirstyti į keturias tikslines grupes: moksleivių (atskirai 1-4, 5-7, 8-10 ir 11-12 klasių), nuteistųjų, esamų ir būsimų teisininkų bei visų likusių gyventojų. Teisininkams teko sunkiausi klausimai su daugiausiai atsakymų variantų. Jų buvo klausiama, pavyzdžiui, kokia balsų dauguma priimami konstituciniai įstatymai, kurie nėra Konstitucijos sudedamoji dalis. Tuo tarpu teisinio išsilavinimo neturintiems gyventojams reikėjo teisingai nurodyti, kas sudaro Konstitucinį Teismą, kas yra vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas ir atsakyti į kitus panašius klausimus.

Visų grupių testuose buvo po 30 klausimų. Teisingai atsakiusieji į daugiau nei 25 iš jų pateks į kitą etapą, kuris prasidės spalio 14 dieną. Jame dalyvauti nepretenduoja tik laikiusieji egzaminą internetu. Nugalėtojais taps po 3 dalyvius iš kiekvienos grupės – juos prezidentūroje pasveikins ir apdovanos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Trims geriausiai egzaminą išlaikiusiems dalyviams europarlamentaras Zigmantas Balčytis padovanos kelionę į Briuselį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder