Kovoje su Covid-19 – KVK studenčių pagalba

Kovoje su Covid-19 – KVK studenčių pagalba

Klaipėdos valstybinės kolegijos studentės savanorės prisideda prie medikų kovos su pavojinga pandemija. Bendrosios praktikos slaugos trečiakursės Gabija Kasiliauskaitė ir Dovilė Baranauskaitė savo laisvą laiką aukoja besirūpindamos klastingu virusu užsikrėtusiais pacientais.

Studentės savanoriauja Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuose, kuriuose pastaruoju metu tvyro didžiulė įtampa dėl didelio darbo krūvio. Studentės jau yra įgijusios teorinių ir praktinių žinių, kaip padėti pacientams, todėl joms patikimi ir atsakingesni darbai.

„Tai yra būsimo slaugytojo pareiga, net neturi kilti abejonių elgtis kitaip. Esame būsimi medikai, duosime priesaiką. Turime padėti išsaugoti sveikatą. Žinoma, tai yra ir pašaukimas“, – įsitikinusi Bendrosios praktikos slaugos studentė G.Kasiliauskaitė.

Kita savanorė – trečiakursė Dovilė Baranauskaitė prisipažino, jog pirmoji reakcija, išgirdus apie ligoninės ieškomus savanorius buvo neigiama, tačiau sparčiai besikeičiantys užsikrėtusiųjų skaičiai privertė persigalvoti. „Kai pamačiau, kad užsikrėtusiųjų daugėja, iš karto užsimaniau prisidėti. Tai nėra pirmoji mano savanorystė. Anksčiau kelis kartus savanoriavau „Maisto banke“. Savanoriaudama įgaunu naujų įgūdžių, atrandu save skirtingose veiklose“, – pasakojo D.Baranauskaitė.

Savanoriaujančioms Klaipėdos valstybinės kolegijos studentėms tenka atlikti įvairius darbus: keisti sauskelnes, prausti pacientus, su jais bendrauti, dezinfekuoti paviršius, perkloti lovas, išnešioti maistą. „Kaip studentei man davė atsiurbti sekretą iš kvėpavimo takų intubuotam pacientui. Komoje gulinčius ligonius tenka vartyti, kad neatsirastų pragulų.

Tenka pacientus ir paguosti. Kai pakalbini sunkios būklės ligonius, jie net nušvinta“, – apie savanorystės kasdienybę pasakojo G.Kasiliauskaitė. Klaipėdos valstybinėje kolegijoje Bendrosios praktikos slaugą studijuojančios merginos tikino, kad neturi baimės pačios užsikrėsti pavojingu virusu.

„Net nėra kada galvoti apie nerimą. Puoli į darbą ir užsimiršti. Man labiau neramu, kai būnu parduotuvėje, autobuse ar kaimyną sutinku, nes tie žmonės man nežinomi. O ligoninėje žinau, kad yra infekcija ir kaip jos saugotis. Plikom rankom pacientų neliečiu, vaikštau su specialia apranga, respiratoriumi, laikausi saugumo rekomendacijų“, – tvirtino G.Kasiliauskaitė. Trečio kurso studentė D.Baranauskaitė teigė, kad ją labiausiai motyvuoja vyresnio amžiaus su infekciniais ligoniais dirbančios slaugytojos.

„Kai tik atėjau savanoriauti, manęs paklausė, ar nebijau. Mane visada motyvavo vyresnės slaugytojos, kurios kiekvieną dieną eina dirbti. O aš jauna, neturiu gretutinių ligų, todėl nebijau. Be to, jaučiuosi saugi ir dėl artimųjų, nes gyvenu atskirai“, – pasakojo D.Baranauskaitė.

Be kitų specialybių ir bendrosios praktikos slaugytojus rengianti Klaipėdos valstybinė kolegija atsiliepė į Klaipėdos universitetinės ligoninės prašymą surasti savanorių, padėsiančių kovoti su covid-19. Šioje ligoninėje savanoriauja trys kolegijos studentės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder