Laivų parado dieną uždainuos net "vabalai"

Laivų parado dieną uždainuos net "vabalai"

Kitą šeštadienį, gegužės 18 d., Europos jūros dienos išvakarėse, vyks ne tik jubiliejinis, dešimtasis, naktinis Laivų paradas, kuriame dalyvauti vakar rytą jau buvo užsiregistravę per 50 laivų, bet ir laukia gausybė pačių įvairiausių renginių. Taigi, kitą savaitgalį esame kviečiami į Mažąją jūros šventę.

Tradiciškai laivų paradas, vyksiantis nuo 10 iki 23 val., paskelbs uostamiestyje vasaros pramogų sezono pradžią. Renginio organizatorės VšĮ "Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys prisipažino esantis ramus dėl jubiliejinio renginio, nes jo laivo įgula patikima ir patyrusi, žino, kuri virvė kam yra skirta. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, turėdamas omenyje, kad šeštadienį vyks ir Gatvės muzikos dienos renginiai, pastebėjo, kad kitą savaitę mūsų laukia arba banguojanti muzika, arba muzikuojanti jūra.

Beje, didžiausia naujovė šiemet ta, kad Laivų paradą Kruizinių laivų terminale bus galima stebėti ir dideliame ekrane. Taigi šiemet jį pamatys daugiau žmonių, ne tik tie, kurie stovės pirmose eilėse.

Šventė prasidės 10 val. vėliavos pakėlimu. Didelio iškilmingumo tai ceremonijai suteikia Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kadetai, kurie paprastai tą pačią dieną labai iškilmingai pakelia ir burlaivio "Meridianas" bures. Iš paties ryto startuos "Gero vėjo" regata.

KONFERENCIJOJE. Vakar jubiliejinio Laivų parado spaudos konferencija surengta burlaivio "Meridianas" denyje.

Kruizinių laivų terminale nuo 13 iki 16 val. Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai pakvies išbandyti taiklumą tire. Nuo 14 iki 16 val. terminale bus galima stebėti spalvingųjų Lietuvos VW "vabalų" klubo automobilių ekspoziciją. Bus pristatoma apie 80 "vabalų". Beje, nuo 11 val. iki 11.30 val. vyks jų paradas centrine miesto gatve. Jie važiuos iki Karlskronos aikštės.

Nemaža dalis renginių vyks Danės upės krantinėse ir pačioje upėje, galima sakyti, bus upinis paradas. Nuo 10 iki 12 val. vyks Klaipėdos baidarių ir kanojų jaunių pirmenybės, įtemptos "Vikingų" valčių varžybos. Nuo 12 iki 16 val. ugniagesiai leis apsilankyti pratybų konteineryje "Dūmai". Jie paradą sveikins vandens užsklanda. Pasieniečiai pristatys savo kinologus su jų draugais.

Bus visko tikrai labai gausiai, dar vyks ir akcija "Muziejų naktis". Renginių programą galima rasti www.jurossventes.lt (laivu-paradas).

Akcentas - Laivų paradas

Pats Laivų paradas Kuršių mariose prasidės 21 val. jo vėliavos-aitvaro pakėlimu. 21.15 val. AB "DFDS Seaways" keltas šventės dalyvius sveikins garsiniu signalu ir spalvingomis salvėmis. Paradas tęsis apie valandą.

Šiemet laivų kolonos flagmanas, parado vedlys bus istorinis laivas "Vytautas Didysis", nes klaipėdiečių legendinei jachtai "Lietuva" šiuo metu atliekamos "grožio procedūros". Šio laivo kapitonas Simas Knapkis, suprasdamas visą flagmano atsakingumą, jaučiasi gerai ir žada šventės nesugadinti. Beje, su juo ir kitais LTR projekto "Nacionalinė ekspedicija" dalyviais bus galima susitikti šeštadienį Karlskronos aikštėje nuo 14 iki 15 val. Pasirodo, dar viena ekspedicija vyks burlaiviu "Brabander", kuriuo iš Rygos parplauks į Klaipėdą. Ko gero, tai bus paskutinė ekspedicija.

22.15-22.25 val. žiūrovus aikčioti privers bendrovės "Towmar Baltic" jūrinių vilkikų šokis, per 9 metus kaip reikiant ištobulintas.

Jubiliejiniame parade dalyvaus per 50 laivų, pernai jų buvo 42, t. y. užsiregistravusių. Ir šiemet kaip visada bus renkamas gražiausiai apšviestas laivas. Šiemet numatyta net 10 nominacijų. Primename, kad vertinami bus tik užsiregistravę laivai. Komisija, vertinanti laivus, šiemet plauks Klaipėdos universiteto burlaiviu "Brabander". Taigi, jis vertinamas nebus. Vertinti galės ir žmonės feisbuke. Šventės svečiai bus plukdomi AB "Smiltynės perkėla" keltu "Nida", jame bus dalinamos anketos ir irgi bus galima vertinti laivus.

22.30-23 val. paradą kaip visada vainikuos šventinis fejerverkas, kurį miestiečiams jau 9 kartą dovanoja Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija. Dėl sausros šiek tiek nerimaujama, bet, atrodo, kad fejerverkas bus šaudomas krante, Smiltynėje, ties Kruizinių laivų terminalu. Muzikinis fonas šiemet - Lietuvos atstovo "Eurovizijoje" Jurijaus Veklenko daina. Kad ir kaip būtų, jis - klaipėdietis.

Muzikuos ir automobiliai

Pasak mero, Klaipėdoje Gatvės muzikos diena vis labiau įgauna pagreitį. Jam antrina "Klaipėdos švenčių" kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė sakydama, kad laivų paradas puikiai draugauja su Gatvės muzikos diena, kuri tampa labai įdomiu jo muzikiniu fonu.

Šiemet Gatvės muzikos dienos šūkis "Pamatyk muziką". Pakviesti jungtis ir muzikantai, ir dailininkai. Oficialus Gatvės muzikos dienos atidarymas vyks šeštadienį 12 val. Karlskronos aikštėje. Bus muzikuojama visą dieną iki 22 val. Renginio organizatoriai labai prašo senamiesčio gyventojų nesipiktinti.

Šventės atidaryme Karlskronos aikštėje muzikuos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto trečiakursiai, būsimieji, režisieriai. Dailininkas Mindaugas Pupelis aikštėje didelėje drobėje tapys muziką.

Beje, per atidarymą muzikuos ir automobiliai - "Volkswagen""vabalai". Visos mašinytės, išsirikiavusios prie Karlskronos aikštės, atliks su Klaipėdos jaunimu bendrą kūrinį.

Šiemet Gatvės muzikos dienos renginiuose yra užsiregistravę 38 dalyviai, bet registracija dar tęsis iki pat išvakarių. Muzikinis veiksmas vyks senamiestyje.

Tituluočiausias dalyvis - Klaipėdos brass kvintetas, kuris vakarop gros Teatro aikštėje. Muzikuos ir "Lietuvos balso" nugalėtoja Paulina. Pasak D. Grikšaitės, tikrai bus ko paklausyti ir į ką pažiūrėti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder