Mobilus tyrimo punktas planuoja pradėti veiklą penktadienį

Mobilus tyrimo punktas planuoja pradėti veiklą penktadienį

Klaipėdos savivaldybė sulaukė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) leidimo pradėti mobilaus patikros punkto veiklą. Šis punktas prie "Švyturio" arenos veiklą pradės kovo 20 d. 12 val.

Klaipėda pradėti  mobilaus punkto veiklą buvo pasirengusi jau nuo vakar, tačiau be atskiro ministerijos leidimo to daryti nebuvo galima. Klaipėdoje veiksiantis mobilus patikros punktas yra aprūpintas reikiamomis priemonėmis, o komandų nariai praėjo išsamius mokymus Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. 

 Į tyrimų paėmimo punktą bus galima atvykti tik gavus siuntimą iš karštosios koronaviruso linijos 1808 specialistų. Atvykę asmenys atlikti pavojingo viruso testą privalės neišlipdami iš automobilio.

Šiandien įsigaliojo nauja viešosios informacijos reglamentavimo tvarka, pagal kurią SAM nurodymu bus skelbiama mažiau informacijos apie infekuotuosius. Klaipėdos savivaldybėje nuotoliniu būdu surengtoje spaudos konferencijoje Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas patvirtino, kad svarbiausia informacija apie aktualijas dėl užkrečiamos ligos plitimo ir galimybių ją stabdyti klaipėdiečiams bus teikiama ir toliau. Paisant rekomendacijų dėl koronaviruso plitimo greičiausiai ir ateityje tai bus daroma pasiteisinusiu nuotoliniu būdu. 

Meras šiandien susitiko su privačių laboratorijų („Antėja“, „Synlab“, „Medicina practica“, „Balticmedics“) atstovėmis, su jomis aptartos galimybė teikti mokamas greitųjų tyrimų koronavirusui nustatyti paslaugas. Įstaigos sulaukia daugybės susidomėjusių gyventojų skambučių, kurie nori išsitirti, ar nėra užsikrėtę grėsmingu virusu. Trys iš keturių minėtų laboratorijų yra pateikusios prašymus Sveikatos apsaugos ministerijai dėl leidimų tokiai veiklai vykdyti, bet nė viena iki šiol jų negavo. Kaip skelbta, nuo vakar tyrimus dėl koronaviruso leista atlikti Klaipėdos universitetinei ligoninei. Nuo rytojaus galimybė išsitirti dėl koronaviruso atsiras dar vienoje uostamiesčio vietoje – mobiliame patikros punkte.

Klaipėdos savivaldybė mero vardu raštu kreipėsi į Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centrą ir Lietuvos kariuomenės vadą – dėl pagalbos, kai toks poreikis atsiras, suteikimo. Atsižvelgiant į tai, kad per Klaipėdos valstybinį jūrų uostą keltais organizuojamas užsienyje likusių Lietuvos Respublikos piliečių grįžimas, prašoma pagalbos kontroliuojant grįžtančių keleivių srautus, vykdant keleivių sveikatos patikrą, padedant užpildyti karantino deklaracijas. Taip pat prašoma skirti vienkartinių apsaugos priemonių, bendradarbiauti pacientų pervežimo ir kt. klausimais. Šiuo metu situacija dėl keleivių, grįžusių keltais, yra valdoma, tačiau užmiršti, kad „Klaipėda yra didžiausios rizikos ir grėsmės“, anot mero, nevalia. Tačiau jokių veiksmų, leidžiančių manyti, kad sostinės valdžia galvoja, kaip sumažinti šias grėsmes, nėra. V.Grubliauskas akcentavo, kad kuo ilgiau tęsis galimybė grįžti į Lietuvą bene vieninteliu tranzitiniu koridoriumi – per jūrų uostą – tuo daugiau bus grįžtančių, tuo didesnė tikimybė plačiai „užsėti“ virusą.

Dar vienas svarbus klausimas – žmonių, nesilaikančių nurodymų dėl karantino. Tai – besibūriuojantys viešose vietose klaipėdiečiai, kurie vis dar, matyt, nesuvokia padėties rimtumo ar yra įsitikinę, kad grėsmingas virusas juos aplenks. „Grėsmės yra daugiau negu didelės“, - sakė meras. Karantino nesilaikančių žmonių kontrolę šiuo metu vykdo Savivaldybės Viešosios kontrolės skyrius, į pagalbą bus pasitelkta policija. Neatmetama galimybė, kad šiai problemai spręsti bus pasitelkta ir daugiau statutinių tarnybų darbuotojų.

Kviečia pažinti pažeidžiamiausius. Klaipėdos miesto savivaldybės administracija vertina visas gerumo iniciatyvas siekiant šalyje sustabdyti koronaviruso plitimą. Kasdien vis daugiau verslo, visuomenės atstovų kaip galėdami prisideda prie paramos medikams – ypač tiems, į kurių rankas pirmiausia patenka virusu užsikrėtę žmonės. Kiekvieną, norintį padėti, kviečiame rašyti el. paštu [email protected], kur prašome nurodyti savo kontaktą, nurodant, kokią pagalbą galite teikti. Gautus pasiūlymus apibendrinsime ir susisieksime. Meras padėkojo medikams ir visiems geros valios žmonėms, verslininkams, įvairių įstaigų ir organizacijų atstovams, padedantiems apsirūpinti apsaugos ir kitomis darbui būtinomis priemonėmis., „Jų tikrai nebus per daug. Pasirengimas turi būti ilgai, sudėtingai, bet tuo pat metu neišvengiamai kovai“, - sakė jis.

Tačiau mieste dar yra vieniši žmonės, kurie neturi kas jais pasirūpina. Uostamiestyje yra 33 tūkst. pensininkų, 10 tūkst. - neįgalių,  iš jų – beveik 450 senelių prižiūri Savivaldybės įstaigos. Dar yra vienišos mamos su mažais vaikais.

Savivaldybė kviečia žmones būti bendruomeniškais ir pasidomėti, ar seneliui, vienišai mažus vaikus auginančiai mamai, buvusiam kolegai ar pan. nėra reikalinga pagalba. Ypač bendrijų pirmininkų, miesto seniūnaičių prašoma atkreipti dėmesį į šiuos žmones, susipažinti su jais, pasidalinti kontaktais, kad esant reikalui būtų galima jiems padėti – nupirkti maisto, vaistų ar kitų reikalingų priemonių.

Taip pat verta žinoti, kad nuo 2020 m. kovo 17 d.:

- Kompensuojamieji vaistai ar kompensuojamosios medicinos pagalbos priemonės išduodamos parduodamos gyventojams pagal popierinius receptus, skirtus kitam pacientui, nereikalaujant jokių dokumentų.

- Kompensuojamieji vaistai ar kompensuojamosios medicinos pagalbos priemonės išduodamos pagal elektroninius receptus, skirtus kitam pacientui, žodžiu pateikiant paciento asmens kodą, vardą ir pavardę.

Nauja tvarka turėtų palengvinti vaistų pristatymą sergantiesiems ir sumažinti pastarųjų nepasitikėjimą.

Žinotina, kad miesto gyventojai karantino metu gali naudotis maisto užsakymo į namus paslauga (tiesioginio kontakto nėra, nes kurjeris paskambina ir pasišalina, palikęs maistą prie durų).

Koronaviruso karštoji linija – 1808.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder