"Naujajame turguje“ aptiko vartojimui netinkamų produktų

"Naujajame turguje“ aptiko vartojimui netinkamų produktų

Maisto produktus turgavietėse kiekvienas turime rinktis labai atidžiai – perskaityti ženklinimo etiketes, atkreipti dėmesį, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, nepirkti nelegaliose vietose – turgaviečių prieigose. Vasarą, kai produktai greičiau genda, tai ypač aktualu.

Šią savaitę Klaipėdos „Naujajame turguje“ Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai pas vieną iš prekiautojų rado 39 pavadinimų daugiau kaip 50 kg duonos, pyrago, miltinės konditerijos gaminių ir saldainių, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Beveik 18 kg neaišku kur pagaminti, o dviejų pavadinimų duonos gaminai ir pyragas „Šimtalapis“ buvo su matomu pelėsiu. Iš viso prekiautojai uždrausta realizuoti 70,6 kg produktų, sustabdyta jos veikla prekyvietėje ir skirta piniginė bauda.

„Vartotojai rinkdamiesi produktus turėtų ne tik atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, bet ir vizualiai įvertinti maisto produktą – atkreipti dėmesį, ar nepasikeitusi spalva, konsistencija, ar nėra pašalinio nebūdingo kvapo“, - sako VMVT Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Aurelija Načienė.

Specialistė taip pat pataria nepirkti gaminio, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta, perklijuota, nes taip gali būti nuslepiamas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas. Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų, jei jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių. Pavyzdžiui, pieno, jo produktų, žuvų, mėsos, kreminės konditerijos gaminių, laikomų saulės atokaitoje. Taip pat nepirkti produktų, pažeistomis pakuotėmis.

„Pro visus nelegalius prekeivius, įsitaisiusius už turgaviečių teritorijos, praeikite pro šalį. Turgaviečių prieigos – nelegalios prekybos vietos, kurių turgaviečių administracija nekontroliuoja, čia nėra tinkamų prekybai nei higieninių, nei sanitarinių sąlygų“, - pabrėžia A. Načienė.

Tuo tarpu legalūs prekiautojai yra nuolat tikrinami. 2015 m. I pusmetį turgavietėse atlikta 196 patikrinimai. Iš jų 27 proc. – su pažeidimais. Dažniausiai tai – bendri higienos ir produktų ženklinimo pažeidimai.

Užfiksavus pažeidimus ar įsigijus nekokybišką maisto produktą, galima pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu – 8 800 40403 arba www.vmvt.lt užpildyti anoniminę skundo anketą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder