Neįgalieji nori keliauti nediskriminuojami

Neįgalieji nori keliauti nediskriminuojami

Klaipėdos paplūdimiuose padėtis neįgaliesiems gerėja, viešajame transporte dar reikia pasitempti. Tokią išvadą pirmadienį padarė patikrinimą surengę Neįgaliųjų reikalų tarybos nariai.

"Man nepriklauso", - tokią autobuso vairuotojo frazę vakar išgirdo į viešąjį transportą patekti bandęs ir vairuotojo pagalbos paprašęs judėjimo negalią turintis žmogus. Eksperimento metu paaiškėjo, kad dauguma vairuotojų yra geranoriški, tačiau lieka tik spėlioti, kiek dirba tokių, kuriems "nepriklauso".

Minėtosios tarybos nariai vakar surengė išvažiuojamąjį posėdį. Pirmiausia buvo apžiūrėta naujoji Smiltynės paplūdimio infrastruktūra - informacinis stendas su specialiais gelbėtojų iškvietimo mygtukais. Regėjimo negalią turintiems žmonėms atstovavusi Laima Stelingienė atkreipė dėmesį, kad mygtukas pasiekiamas vežimėlyje sėdinčiam žmogui, tačiau silpnaregiui ar aklajam jį rasti neįmanoma, nes jis nepažymėtas ryškia geltona spalva, o garso signalas yra per silpnas ir jį užgožia jūros ūžesys.

Iškviestų gelbėtojų atgabentas specialus vežimėlis neįgaliųjų maudynėms jūroje pasirodė labai naudingas. Į jį sėdęs VšĮ "Likimo laiptai" vadovas Adolfas Ruškys džiaugėsi, kad vežimėlis patogus sėdėti ir pritaikytas plūduriuoti, tad neįgalieji pagaliau turės galimybę patogiai išsimaudyti jūroje.

Po to tarybos nariai išbandė viešojo transporto pritaikymą negalią turintiems žmonėms. Toks eksperimentas jau vyko pernai, buvo pateiktos pastabos, o šiemet norėta patikrinti, į kiek jų buvo atsižvelgta.

A. Ruškys bei jį lydėję kiti tarybos nariai iš Mogiliovo g. 6 autobusu važiavo iki prekybos centro "Big", tuomet "Kurėno" stotelėje sėdo į 2 autobusą ir važiavo iki prekybos centro "Banginis", o nuo ten 15 autobusu važiavo į autobusų stotį, iš kurio grįžo atgal į Mogiliovo g.

L. Stelingienė taip pat turėjo pastabų dėl viešojo transporto pritaikymo silpnaregiams.

"Judėjimo negalią turintiesiems dabar jau yra gana neblogai, tačiau mes dar vargstame. Ne visur yra ryškus ženklinimas, o garsinio signalo nėra arba jis būna per vėlai, kai autobusas jau nuvažiuoja", - sakė moteris.

Neįgaliųjų reikalų tarybos pirmininkas Kazys Bagdonas džiaugėsi, kad situacija per metus yra pagerėjusi, tačiau dar yra trūkumų. Pavyzdžiui, trys vairuotojai, pamatę, kad neįgalusis nori patekti į autobusą, atėję prie viduriniųjų durų pakėlė pandusą ir atrėmė į šaligatvį, tačiau fiziškai jie neįgaliajam nepadėjo. O vienas vairuotojas, eksperimento dalyviams grįžtant į Mogiliovo gatvę, pareiškė, kad kilnoti panduso jam "nepriklauso", tad A. Ruškį su vežimėliu į autobusą įkėlė kolegos.

"Vienas vairuotojas atsisakė atsistoti ir padėti, nes pandusas buvo užvirintas. Nežinau, gal darbdavys nepaaiškino, kaip reikia dirbti, gal pareigybėse nėra numatytos pagalbos neįgaliesiems?" - svarstė K. Bagdonas.

Jis atkreipė dėmesį į kitą šios problemos niuansą - vairuotojai, padėdami neįgaliesiems, turi palikti savo darbo vietą, kurioje yra ir bilietai, ir už juos gauti pinigai. Taigi yra tikimybė, kad, padėdami neįgaliesiems, vairuotojai gali nukentėti nuo ilgapirščių. Tad esą galbūt reikėtų pagalvoti apie uždaras kabinas ar kitą sprendimą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder