Nevyriausybininkų bėdos - lankomumas ir finansavimas

Nevyriausybininkų bėdos - lankomumas ir finansavimas

Valdžios dėmesio siekiantys sulaukti visuomenininkai jau ne pirmus metus dirba Nevyriausybinių organizacijų (NVO) taryboje. Tačiau jos posėdžius lanko toli gražu ne visi nariai.

NVO tarybos veiklos principai numato, kad ją sudaro ne tik nevyriausybininkai, bet ir politikai bei Savivaldybės administracijos atstovai. Tačiau, pasak tarybos pirmininkės Ingos Aksamitauskaitės-Bružienės, stebint statistiką, ryškėja liūdna situacija - lankomumas siekia tik 66 proc.

Po Seimo rinkimų taryba neteko į Vilnių išvykusio Simono Gentvilo, kuris taip pat buvo ir tarybos pirmininko pavaduotojas. Be to, yra du nariai, kurie, pasak tarybos pirmininkės, šiemet dar nebuvo nė viename posėdyje.

"Vienas jų - miesto Tarybos narys Vidmantas Plečkaitis, kitas - jaunimo organizacijų asociacijos "Apskritas stalas" atstovas Aivaras Vaiginis", - sakė I. Aksamitauskaitė-Bružienė.

Ji klausė kitų NVO tarybos narių nuomonės - ką daryti su šiais asmenimis: prašyti Savivaldybės tarybos deleguoti kitus asmenis ar bandyti ieškoti kontaktų ir kompromisų. Nutarė kreiptis ir į pačius narius, nelankančius posėdžių, ir į Savivaldybės administraciją bei miesto Tarybą.

Vis dėlto pakalbintas miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto į NVO tarybą deleguotas V. Plečkaitis nurodė, kad nieko bendro su ja esą nebeturi.

"Prieš du mėnesius komitetui pateikiau raštą, kad išeinu, ir komitetas delegavo Liliją Petraitienę. Taškas. Jos ten nėra? Nežinau, čia jau ne aš priiminėju sprendimus", - sakė V. Plečkaitis.

Tikimasi, kad kitą mėnesį vyksiančiame posėdyje susirinks jau gausesnis NVO tarybos narių būrys. Gruodį planuojama rengti išplėstinį posėdį, kuriame būtų kalbama apie NVO galimybes gauti Savivaldybės finansavimą dalyvaujant konkursuose bei viešuosiuose pirkimuose.

"Šiuo metu yra paruoštas kitų metų Savivaldybės biudžeto projektas. Peržiūrėjau visų sričių programas ir siūlau kreiptis į merą bei Tarybą, kad būtų surengtas išplėstinis posėdis ir pakalbėta su programų koordinatoriais apie tai, į kokias programų lėšų dalis ateinančiais metais galės pretenduoti NVO", - kolegoms sakė I. Aksamitauskaitė-Bružienė.

Pasak jos, preliminariai skaičiuojant matyti, kad kol kas lėšų dalis, į kurią gali pretenduoti NVO, nėra didelė, pavyzdžiui, švietimo srityje - 1 proc., sporto - 6 proc., socialinės apsaugos - 15 proc.

"Galimybių yra. Pavyzdžiui, 64 procentai visų kultūros programai skirtų lėšų bus kaip dalinis finansavimas, konkursų finansavimas arba viešieji pirkimai. Juose gali dalyvauti ir NVO, jei atitinka techninius reikalavimus. Savivaldybė atidaro kelius dalyvauti konkurse ir pretenduoti į lėšas, o ar organizacijos dalyvauja, jau yra jų reikalas. Protekcija, lobizmu užsiimti negalime, bet galime siekti, kad būtų sudarytos sąlygos NVO pretenduoti į finansavimą kuo daugiau programų", - kalbėjo tarybos pirmininkė.

Priminta, kad Savivaldybės siekis yra, jog ateityje iš NVO būtų perkama iki 50 proc. reikalingų paslaugų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder