Onkologiniams ligoniams duris atvėrė vilties namai

Onkologiniams ligoniams duris atvėrė vilties namai

"Tas nueitas kelias iki vilties namų atidarymo padarė mus lanksčius, o tą savybę galima laikyti dorybe. Dėkoju visiems mus palaikiusiems, kurie išmokė žiūrėti į šalia esantį kaip į vilties nešėją", - vakar įvykusiame Šv. Pranciškaus onkologijos centro Informacijos ir meno terapijos dienos centro atidaryme sakė vienas jo įkūrimo iniciatorių brolis Benediktas.

Mišiomis Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje prasidėjo ilgai lauktas įvykis - 2011 metų spalį pradėto statyti ir šiemet birželį baigto Informacijos ir meno terapijos centro atidarymas. Jau kyla ir 2015 metais būsiantis atidarytas 3 aukštų pastatas, kuriame vasarą galės įsikurti onkologinėmis ligomis sergantys žmonės ir jų artimieji.

Tokio dvasinės ir psichologinės pagalbos centro Baltijos šalyse nėra, o kitose šalyse tokie centrai veikia jau šimtmečius.

Čia bus kuriamos novatoriškos socialinės paslaugos. Centro įkūrėjai pabrėžė, kad jo nereikia laikyti antra onkologijos ligonine, su medicina jis neturi nieko bendro. Bet žmogui neužtenka vien medicininės pagalbos, reikia jį sutvirtinti dvasia, prikelti, padėti atsipalaiduoti, įgauti vilties, kad su šia liga galima gyventi visavertį gyvenimą.

"Pamaniau, kad geriausia kalbą pradėti Kūlverstuko žodžiais: "Mes statėme, statėme ir pastatėme, o svarbiausia - susidraugavome", - sakė centro direktorė Aldona Kerpytė, prisiminusi, kaip prieš 15 metų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje susitiko ir susivienijo trys moterys, išgirdusios slogią diagnozę: vėžys. Jos visos liko gyvos ir subūrė daugybę likimo draugų į Vilties ir tikėjimo bendruomenę.

"Per tuos metus mokėmės ir mokėme, ir supratome, kad ligoniams labiausiai reikia dvasinės pagalbos, kuri suteikia tvirtą pagrindą po kojomis. Glaudėmės Kristaus Šventos Širdies vienuolyne. Vėliau persikraustėme į Kretingos pranciškonų vienuolyną, kur mus, mažutėlius, atrado, rūpintis ir globoti ėmė klebonas Evaldas Darulis. 2005 metais įsikūrė VšĮ Švento Pranciškaus centras - onkologinio centro įkūrimo iniciatyvinė grupė, o kunigai ir karšta malda mus palaikė", - sakė A. Kerpytė.

Centro iniciatoriai mokėsi iš užsienio pagalbos sergančiųjų onkologinėmis ligomis bendruomenių centrų, užmezgė ir palaiko glaudžius ryšius su britais, kanadiečiais, australais, italais, į svečias šalis mokytis vyksta parapijos savanoriai.

"Simboliška, kad centrą statė UAB "Parama", kad atsirado į jį vedanti Savanorių gatvė. Bendruomenė meldžiasi ir melsis už savo rėmėjus ir globėjus, šimtus kūrybingų žmonių, savo rankomis sukūrusių centrą", - sakė A. Kerpytė.

Broliai pranciškonai jau ne vienerius metus vykdo kilnią misiją - kuria Vilties bendruomenę. Vienas iš tradicinių renginių yra "Vilties bėgimas" - solidarumo su ligoniais akcija. Brolio Benedikto inicijuota akcija svarbi, nes suteikia dvasinį palaikymą 18 000 onkologinėmis ligomis Lietuvoje sergančių žmonių, negalią paversdama galia.

INFORMACIJA

Centro statybą rėmė Europos Sąjungos struktūrinio fondo Sanglaudos skatinimo veiksmų programos "Viešųjų paslaugų kokybė ir prieinamumas: sveikatos, švietimo ir socialinė infrastruktūra" prioriteto įgyvendinimo priemonės "Nestacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra" projektas "Šv. Pranciškaus onkologijos dienos centro statyba."

Rėmėjai - ir Lietuvos bei Šveicarijos bendradarbiavimo programos "Šv. Pranciškaus onkologijos centro institucinių gebėjimų ir kompetencijų ugdymas pasirengiant Informacijos ir meno terapijos centro atidarymui" projekto dalyviai.

Statybas rėmė Lietuvos ir užsienio organizacijos, bendruomenės, Bronė ir Vytautas Pauliai, kiti privatūs asmenys. Projektą vykdė VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra.

Bendra visų projekto išlaidų suma - 252133,32 lito.

Informacijos ir meno terapijos centro atidarymui ir veiklai įsigyti baldai, muzikos instrumentai, kompiuterinė įranga ir kitos priemonės. Dirbti su vėžiu sergančiais pacientais parengta 30 savanorių, išleista 10 leidinių, parengta internetinė svetainė. Visuomenė bus nuolat informuojama apie centro veiklą ir projektus.

Naujai atidarytame centre žmonėms padės dvasininkai, psichologai, socialiniai darbuotojai, informacijos specialistai, meno terapeutai, savanoriai ir vėžio ligą įveikę žmonės.

Taip pat bus teikiamos socialinės paslaugos: konsultacijos suteikiant informaciją apie reikalingą socialinę pagalbą, sprendžiant ligos sukeltas problemas.

Bus rengiami leidiniai ir teikiama informacija apie onkologines ligas, jų gydymo būdus, dvasinę ir psichologinę pagalbą, socialines paslaugas ir kita.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder