Parskrendantiems paukščiams - nauji inkilai

Parskrendantiems paukščiams - nauji inkilai

Poilsio parko Rožių alėją supančiuose medžiuose nuo šiol bus daugiau gyvybės. Asociacija "Mano miestas Klaipėda" ir jos socialiniai partneriai iškėlė kelias dešimtis inkilų, kuriuose, tikimasi, apsigyvens sparnuočiai.

Inkilų kėlimo akciją su partneriais asociacija "Mano miestas Klaipėda" vykdė antrą kartą. Šiais metais inkilai iškelti Poilsio parko Rožių alėjoje, šalia "Kar Kar" pramogų parko.

Asociacijos "Mano miestas Klaipėda" prezidentas Elijus Vainauskas pasidžiaugė, kad į kvietimą iškelti inkilus atsiliepė įvairios bendruomenės ir organizacijos.

Savo pagamintus inkilus iškėlė asociacija "Mano miestas Klaipėda", Klaipėdos policija Klaipėdos pagyvenusių žmonių asociacija, "Vyturio" progimnazija, "Gilijos" pradinė mokykla, VšĮ "Ponas zuikis", Klaipėdos universiteto studentų sąjunga, darželis "Varpelis", E. Galvanausko profesinio mokymo centras, Klaipėdos miesto socialiniai pedagogai ir dienraštis "Vakarų ekspresas". Iškelti inkilus padėjo UAB "Dercus".

DAUGIABUTIS. "Vakarų ekspreso" kolektyvas paruošė "daugiabutį" inkilą. Vis dėlto, pasak Sauliaus Karaliaus, nežinia, ar varnėnai užims visus "butus". Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius akcijos dalyviams pasakojo, kad dabar yra tinkamas metas kelti inkilus, nes paukščiai rūpintis lizdų sukimu. Pasak S. Karaliaus, miškuose profilaktiškai šalinami labai seni medžiai, kurie yra tinkami sukti gūžtas uoksuose, tad žmogaus padaryta žala gamtai yra grąžinama inkilų pavidalu.

"Tai išties yra sveikintina, ypač miestuose ir prie miestų, nes uoksiniams paukščiams trūksta vietų perėti. Ne visi paukščiai gali patys išsikalti sau uoksus, todėl jiems namelius paruošia žmonės arba geniai, kurie iškala skyles medžiuose", - pasakojo S. Karalius.

Entuziastų pagamintuose inkiluose, pasak specialisto, galės apsigyventi varnėnai, įvairios zylės, margasparnės musinukės, paprastosios rudauodegės ir kiti panašaus dydžio paukščiai.

Norintiems patiems pasigaminti ir išsikelti inkilą, S. Karalius patarė apgalvoti, kaip jis turi atrodyti ir kokioje vietoje bus pakabintas, kad paukščiai išvengtų galimų pavojų. Patariama nepritaisyti pagaliuko ties landa į inkilą, nes jame perintiems paukščiams jis nereikalingas. S. Karaliaus teigimu, tuo gali pasinaudoti plėšikauti mėgstančios voverės ar kiti paukščiai. Stogą geriausia daryti nuolaidų ir nepralaidų vandeniui. Kabinti inkilą reikia 3-4 metrų aukštyje, geriausia atsukti į pietryčius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder