Po 18 metų Palangos širdis  atverta visuomenei

Po 18 metų Palangos širdis atverta visuomenei

Šeštadienis Palangai buvo neeilinis – prikelta naujam gyvenimui duris atvėrė atstatyta Palangos kurhauzo, vadinamo kurorto širdimi, medinė dalis. Iškilmėse dalyvavo  daug garbių svečių. Ko gero, per visus tuos maždaug 150 metų nuo savo atsiradimo šis statinys negirdėjo tiek daug gražių žodžių apie savo svarbą kaip šeštadienį. Beje, gražioje atrestauruotojo kurhauzo salėje bus registruojamos  santuokos.

Susijaudinęs Palangos meras Šarūnas Vaitkus dėkojo daugybei žmonių ir institucijų, netgi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegijai. Iškilmėse dalyvavęs šalies premjeras Saulius Skvernelis pastebėjo, kad ko nors siekiant neužtenka gerų norų ar net pinigų, jeigu nėra lyderio. Jis pasidžiaugė, kad Palanga turi lyderį.  „Šarūnai, esi lyderystės pavyzdys“, - pareiškė premjeras. Pasirodo, šis meras, jeigu ko nors reikia Palangai, gali net naktį paskambinti valdžios atstovams. Užtat per dešimt metų kurortas pasikeitė neatpažįstamai. Šeštadienį Š. Vaitkui įteiktas šalies Vyriausybės padėkos raštas. Anot premjero, jeigu tokie būtų visi 60 merų, Vyriausybei nebe labai būtų ką veikti.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pasidžiaugė, kad tokiu sunkiu šaliai momentu buvo surasta pinigų ir kultūrai. Per pusantrų metų kurhauzo medinei daliai atstatyti Vyriausybė skyrė 3 milijonus eurų. Kultūros ministras pažadėjo, kad  per dvejus metus bus atstatytas ir kino teatras „Naglis“. 

Palangos kurhauzo  istorija buvo įdomiausia Dianai Varnaitei per visą jos vadovavimo Kultūros paveldo departamentui laikotarpį. Dabar ji – Vyriausybės kanclerio patarėja. Ji padėkojo visam nematomam frontui, ilgai ir kruopščiai dirbusiam prie šio objekto: architektams, projektuotojams ir kt., tarp jų ir Klaipėdos architektei Laimutei Šliogerienei. Meras Š. Vaitkus  dėkodamas D. Varnaitei pasakė: „Tai kieta moteris, atėjo ir pasakė: mes perimsime pastatą visuomenės poreikiams“.

Statybos darbų rangovės UAB „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas net apgailestavo, kad darbas baigtas ir reikės išeiti iš Palangos. Jis dėkojo likimui, kad jo vadovaujamai įmonei teko iš pelenų prikelti kurhauzą. Kurorto merui jis įteikė šventojo Floriono statulėlę, kuri saugos kurhauzą nuo gaisrų ir kitokių negandų. Žinia, 2002 metais kurhauzas buvo padegtas ir ugnis visiškai suniokojo medinę pastato dalį. Palangiškiai pašiurpę žiūrėjo kaip degė Palangos širdis. Prireikė didžiulės visuomenės kovos, teismų maratono ir 18 metų, kad kurhauzas pradėtų naują kultūrinį gyvenimą. 

Atstatytą medinę pastato dalį pašventino pats Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.  Perkirpus simbolinę kurhauzo atidarymo juostelę buvo galima apžiūrėti pastato vidų, jo sales, vienoje jų jau šeštadienį vyko iškilmingas koncertas. Atrodė, kad minia einanti į pastatą,  gali  netilpti, bet ji gana greitai išsisklaidė erdviose patalpose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder