Protestavo prieš medžių kirtimą

Protestavo prieš medžių kirtimą

Šiandien, minint Tarptautinę žavėjimosi augalais dieną, Klaipėdoje, kaip ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, vyko protesto akcija prieš medžių kirtimą.

Skulptūrų parke susirinkę medžių mylėtojai išreiškė nepasitenkinimą, kad mieste masiškai kertami seni medžiai ir žadėjo įteikti oficialų raštą Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai, prašydami stabdyti šį procesą.

"Šitaip masiškai naikindami medžius, mes dergiame mirštančios motinos šukuoseną ir orumą", - poetiškai kalbėjo klaipėdietis, pedagogas, bardas Gintarius Petkus.

"Valdžios svajonė - Lietuva be medžių", "Stop kirtimui" - tokiais plakatais pilietinę iniciatyvą išreiškė aktyvūs klaipėdiečiai.

Klaipėdoje pilietinę akciją organizavo "Klaipėdos žalieji" bei pilietinio judėjimo "Gyvas miškas" atstovai.

"Žmonės visoje Lietuvoje jau seniai stebi paplitusią situaciją, kai masiškai kertami medžiai. Ypač tai aktualu didiesiems miestams. Tiesiog šiuo metu stengiamasi intensyviai "įsisavinti" Europos Sąjungos lėšas, todėl ir sukurta tokia schema, kaip tai padaryti kertant medžius. Dalis tų pinigų patenka į privačias rankas. Tai nusikalstama. Tam, kad kiti pasipelnytų naikinama mūsų gamtinė aplinka, mūsų turtas. Todėl bandome tam pasipriešinti", - pasakojo pilietinio judėjimo "Gyvas miškas" atstovė Laura Čilinskaitė.

Pasak jos, valdininkų prašoma, kad medžiai nebūtų taip gausiai kertami ir priimant sprendimus būtų atsiklausiama miestiečių nuomonės.

"Mes suprantame, kad medžius reikia genėti, pašalinti ligotus, bet dabar dažnai kertami ir visiškai sveiki medžiai. Taip neturi būti. Tuos medžius augino mūsų seneliai, tėvai, norime, kad jais galėtų džiaugtis ir mūsų vaikai", - antrino pilietinio judėjimo "Gyvas miškas" atstovė Šarūnė Sasnauskaitė.

Susirinkusieji pabrėžė, kad jų netenkina Savivaldybės atstovų pateikti argumentai esą kertami tik seni ir ligoti medžiai.

"Reikia rimtų dendrologų išvadų. Motyvas, kad medis trukdo laidus pratiesti ar šaligatvio plytelę padėti, taip pat skamba neįtikinamai", - pabrėžė L. Čilinskaitė.

Panašios akcijos šiandien vyko ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder