Šaltis mirtinų klaidų neatleidžia

Šaltis mirtinų klaidų neatleidžia

Artimiausiomis paromis meteorologai prognozuoja gana smarkų atšalimą. Medikai perspėja tinkamai tam pasiruošti ir pasisaugoti labai liūdnai galinčio pasibaigti peršalimo.

Savaitgalį uostamiestyje rastas negyvas 60-70 metų vyras pretenduoja tapti pirmąja šalčio auka. Šalia autobusų stotelės Giruliuose aptiktą kūną apžiūrėję ekspertai jokių išorinių smurto žymių nerado. Velionis buvo be kelnių. Įtariama, kad būdamas neblaivus jis užmigo ir sušalo.

Meteorologų teigimu, artimiausiomis dienomis orai Lietuvoje dar labiau vės. Prognozuojama, kad naktimis termometro stulpelis gali nukristi iki minus 13 laipsnių. Dienomis bus 2-7 laipsniai žemiau nulio.

Norintiems apsisaugoti nuo šalčio Klaipėdos miesto greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis naujų receptų išradinėti nesiūlo - svarbiausia šiltai apsirengti, pirmenybę teikiant natūralių medžiagų (vilnos, medvilnės) drabužiams. Jie neturėtų būti labai prigludę, kad oras tarp kūno ir jų galėtų laisvai cirkuliuoti, išlaikydamas šilumą, ir netrukdytų kraujotakai. Kepurės ar kiti galvos apdangalai - būtini. Kaip ir visada sausa avalynė bei nespaudžiantys batai.

Pasak R.Juodviršio, alkoholis ne tik nepadeda sušilti, bet ir veikia priešingai. Išgėrę žmonės dažnai sušąla arba nušąla rankas, kojas. Kūno temperatūrai nukritus iki 35 laipsnių organizmą ištinka hipotermija, jis pradeda drebėti. Kai temperatūra nukrenta dar, iki 32 laipsnių, - prarandama orientacija, neretai toks žmogus netenka sąmonės.

„Neblaivūs asmenys nejaučia šalčio. Padidėja jų mieguistumas, užmiega lauke ir dažnai jau nepabunda. Alkoholis išplečia poodines kraujagysles ir suteikia tik laikiną šilumos pojūtį. Iš tikrųjų tuo metu organizmas aktyviai naudoja šilumą, todėl kur kas greičiau galima sušalti“, - sakė R.Juodviršis.

Šalčio aukomis tampa ir nepavalgę ar pervargę asmenys. Daugiausia žmonių nukenčia tada, kai oro sąlygos pasikeičia staiga. Praėjus kuriam laikui apsiprantama ir skaudžių įvykių sumažėja.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder