Savaitgalį – galimybė užkopti į švyturį

Savaitgalį – galimybė užkopti į švyturį

Pajūryje švenčiamas Tarptautinis švyturių savaitgalis. Šeštadienį lankytojams bus atviras Klaipėdos švyturys, o sekmadienį – Šventosios.

Vidurdienį simboliniu alpinistų kopimu į Klaipėdos švyturį ir trispalvės iškėlimu, pajūryje paskelbta Tarptautinio švyturių savaitgalio pradžia. Renginio Lietuvoje iniciatorius Aidas Jurkštas sveikino susirinkusius svečius ir kvietė užkopti į švyturį, pasigrožėti 40 metrų aukštyje atsiversiančiu vaizdu.

„Čia yra viena unikaliausių Lietuvos vietų, čia suteka visi Lietuvos vandenys, čia yra Kuršių nerijos galas, valstybės jūrinės žiotys. Pro čia keliavo gintaro kelias, paštas iš Paryžiaus į Sankt Peterburgą. Ši vieta turi svarbią marinistinę reikšmę.“, – sakė A. Jurkštas.

Švyturių savaitgalio organizatorius taip pat priminė lankytojams Klaipėdos švyturio istoriją. Pirmasis primityvus švyturys čia pastatytas 1684 metais. Tai buvo ant medinės karties pakabintas anglinis žibintas. 1796 metais atidarytas naujasis švyturys, kuris karo metu susprogdintas. Dabartinis švyturys stovi nuo 1953 metų.

Lankytojus pasveikino ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas

„Kaip klaipėdietis, kaip jūrinės valtybės pilietis džiaugiuosi, kad švyturys, kuris nepaisant to, kad yra išskirtinės svarbos veikiantis navigacinis įrenginys, yra ir nuostabus simbolis: tikėjimo, šviesos, meilės, romantikos“, – teigė V. Grubliauskas.

Jo manymu, galimybė gyventojams užlipti į švyturį turėtų būti suteikiama daugiau nei vieną kartą metuose.

Renginio metu taip pat bus eksponuojama A. Jurkšto paroda „Šviesos namai“, vyks protų kovos, koncertai.

Sekmadienį duris atvers Šventosios švyturys. Pasak organizatoriaus, kopimas į jį lankytojams bus didesnis išbandymas.

„Ten bus daug sudėtingiau. Ten atviras švyturys, lipti kopėčiomis į dangų – ne kiekvienam įveikiama“, – sakė A. Jurkštas.

Švyturių savaitgalis Lietuvoje minėtas ir pernai, tačiau tuomet buvo galima aplankyti tik Klaipėdos švyturį.

Tarpatautinis švyturių savaitgalis – pasaulinis savanoriškas judėjimas. Šiemet jame dalyvauja daugiau nei pusė tūkstančio švyturių iš 54 pasaulio valstybių. Anksčiau tai buvo nacionalinė amerikiečių švyturių prižiūrėtojų šventė. Ji kildinama iš JAV Kongreso 1789 metais priimto įstatymo „Dėl švyturių priežiūros ir išlaikymo“, kurį pasirašė pirmasis JAV prezidentas George'as Washingtonas (Džordžas Vašingtonas).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder