Savivaldybės remiamas stovyklas išgraibsto iš anksto?

Savivaldybės remiamas stovyklas išgraibsto iš anksto?

Klaipėdos savivaldybei vakar ryte paskelbus sąrašą įstaigų, kurių organizuojamoms vaikų vasaros stovykloms skirtas finansavimas, kai kurie organizatoriai nedelsdami pradėjo registraciją. Kiti jos startą žada skelbti pirmadienį, o treti jau vakar per pietus sakė neturintys laisvų vietų.

Šiemet Klaipėdos savivaldybės administracija vaikų poilsiui skyrė 20 000 eurų - 5 tūkst. daugiau nei pernai (14 481 Eur). Konkursui buvo pateikta 31 vasaros poilsio programa. Iš jų - 19 skirtas finansavimas, o 12 programų buvo nevertinamos, nes neatitiko konkurso organizavimo ir finansavimo nuostatų reikalavimų. 2015 m. finansavimo buvo sulaukusios 15 įstaigų pateiktos programos. Iš jų 10 finansavimą gavo ir šiemet.

Anot Savivaldybės pranešimo, stovyklų organizatoriai planuoja užimti daugiau nei 1 115 Klaipėdos vaikų. Didžioji dalis programų bus vykdomos birželio-liepos mėnesiais. Labdaros ir paramos fondas "Dienvidis", Klaipėdos lengvosios atletikos akademija, Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka užsiregistravusius vaikus užims ir rugpjūtį.

Beje, pernai daugelis tėvų skundėsi, kad patekti į miesto lėšomis remiamas stovyklas vaikams "iš gatvės" nebuvo paprasta, mat dažni programų tiekėjai priimdavo tik "savus" - tuos, kurie ir taip visus metus lanko jų organizuojamus būrelius. Atrodo, kad situacija bent jau kai kur nepasikeitė ir šiemet.

Didžiausia suma - 3 000 eurų - šiemet teko Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centrui. Pastarasis jau vakar paskelbė nuo 14 val. pradedantis vykdyti registraciją į birželio 13-liepos 1 dienomis vyksiančią dieninę vaikų vasaros poilsio stovyklą "Aktyvistų vasara 2". Paskambinus nurodytu telefonu atsiliepusi moteris patikino, kad čia laukiami vaikai nuo 7 metų, ir paragino nedelsti registruotis, nes norinčiųjų esą bus labai daug. Kartu ji priminė, jog reikia turėti medicininę pažymą apie vaiko sveikatą.

2 500 eurų programai "Vasara palapinėje" gavo Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras. Jo atstovė informavo, kad už gautą finansavimą rengiami įvairios trukmės turistiniai žygiai, kuriuose laukiami vaikai nuo 12 metų. Jiems esą vidutiniškai reikia primokėti apie 5 eurus už dieną, mat pasitaiko ir lankytinų mokamų objektų, o turistinio tipo maitinimu pasirūpinama. Tiesa, darbuotoja pripažino, kad prioritetas čia yra teikiamas įstaigą lankantiems vaikams, tad laisvų vietų vakar buvo likę tik dviračių žygiuose.

Trečia pagal finansavimo gausumą yra Klaipėdos krepšinio mokykla (2 000 Eur). Paskambinus nurodytu mobiliuoju telefonu vakar niekas neatsiliepė ir neperskambino.

1 700 eurų gavo Klaipėdos laisvalaikio centras. Pastarojo atstovas, atsiliepęs nurodytu telefonu, sakė, kad visa informacija apie vasaros stovyklą bus paskelbta šiandien įstaigos interneto svetainėje, bet paprašius detalizavo, kad registraciją į birželio 20-30 dienomis vyksiančią stovyklą ketinama pradėti vykdyti nuo pirmadienio. Joje laukiami vaikai nuo 7 iki 19 metų.

Paskambinus į labdaros ir paramos fondą "Dienvidis", gavusį 1 000 eurų vasaros užimtumo stovyklai rengti, atsiliepusi moteris iškart perspėjo, jog už dviejų savaitės trukmės stovyklą reikės dar primokėti 120 eurų. Tačiau akcentuota, kad vaikas gautų pusryčius, priešpiečius, pietus ir pavakarius, o teminiai stovyklos užsiėmimai bus aktyvūs, vyks gamtoje ir birželį, ir liepą, ir rugpjūtį.

Primokėti 18 eurų reikėtų ir už Giruliuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos (gavo 1 000 eurų) rengiamus 10 dienų trukmės užsiėmimus "Žalioji biblioteka". Į juos priimami vaikai nuo 7 metų. Tačiau vakar 13 val. paskambinus pasiteirauti atsiliepusi moteris aiškino, kad vaikų "jau pilna". Pasiteiravus, negi per kelias valandas pavyko surinkti pilną sąstatą (informacija Savivaldybės puslapyje buvo paskelbta apie 10.30 val.), darbuotoja aiškino, kad buvo registruojamasi iš anksto - balandį, gegužę ir net pinigai jau surinkti. Visgi ji sakė, kad vienas vaikas lyg ir atsisako dalyvavimo "pirmoje pamainoje", tad jei tikrai norime, dar yra šansų patekti.

Informacija

Finansavimą gavusi įstaiga Programos pavadinimas Suma Eur 2015 m. gauta parama Eur
Klaipėdos tinklinio asociacija "Vasara su tinklinio kamuoliu" 1 000 -
Dvasinės pagalbos jaunimui centras "Pilnos rieškučios žemuogių 5" 800 2 343
VšĮ "Tendence" "Šok, dainuok, bendrauk vasara 2016" 400 -
Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras Dienos poilsio stovykla "Vasara priklauso mums" 1 700 1 280
Asociacija "Pamario tuntas" Stovykla "Tvirtas kumštis" 800 -
Krikščioniškojo švietimo draugija "Slovo" Dienos stovykla "Švyturys" 600 -
Klaipėdos dailės klubas "Guboja" "Spalvota vasara" 500 500
Klaipėdos lengvosios atletikos akademija "Vasara su broliu Evaldu: fizinės, dvasinės ir psichologinės pusiausvyros ugdymas" 700 900
Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras "Vasara palapinėje" 2 500 1 310
Klaipėdos vaikų globos namai "Rytas" "Pažink Aukštaitijos kraštą" 900 500
Daugiafunkcis centras "Svetliačiok" "Saulėta vasara" 600 -
VšĮ "Klaipėdos žingsnis" "Klaipėdos vasara šokio ritmu" 500 -
Klaipėdos miesto bėgikų klubas "Maratonas" Sporto ir poilsio vaikų vasaros stovykla 600 1 000
"Medeinės" mokykla " Jaunasis stovyklautojas - 10" 400 -
Jaunųjų turistų ir keliautojų būrys "Vedlys" Jaunimo vandens ekspedicija "Ogrė 2016" 1 000 -
Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centras "Aktyvioji vasara" 3 000 1 387
Klaipėdos miesto krepšinio mokykla Vasaros krepšinio ir poilsio stovykla 2 000 -
Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka "Žalioji biblioteka" 1 000 200
Labdaros ir paramos fondas "Dienvidis" Vasaros užimtumo stovykla 1 000 1 207

"Tikriausiai domisi iš anksto"

Virginija KAZAKAUSKIENĖ, Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja
Įstaigas nuolat lankantys vaikai irgi yra klaipėdiečiai, tad jie taip pat privalo turėti galimybę patekti į vasaros stovyklas. Jos paprastai yra tęstinis procesas, tad ir tokių vaikų tėvai tikriausiai iš anksto domisi bei registruojasi. Savivaldybės viešoji biblioteka taip pat nuolat vykdo įvairius projektus, turi nuolatinius lankytojus, kurie, ko gero, irgi domisi vasaros renginiais, skirtais jų vaikams. Be to, toks pernai vykdytas bibliotekos projektas sulaukė itin gerų atsiliepimų, tad tikriausiai buvo norinčiųjų ir vėl jame dalyvauti. Įstaigos, teikdamos paraiškas, turi nurodyti, kiek vaikų planuoja priimti, tad tikriausiai planuoja, kviečiasi iš anksto.
Aišku, būtų gerai, kad iš tėvų nebūtų renkama papildomų mokesčių, tačiau ar tai bus daroma, ir kokio dydžio mokesčiai bus, teikiant paraišką nurodyti nereikia. Reikalaujama tik pateikti informaciją apie kitus finansavimo šaltinius, kurie turi būti pasitelkiami programai vykdyti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder