Šiandien išlydime "Lietuvą" į šimtmečio žygį

Šiandien išlydime "Lietuvą" į šimtmečio žygį

Specialiai legendinei jachtai "Lietuva" šiandien, 19.40 val., planuojama pakelti Pilies tiltą, kad ji galėtų išplaukti į šimtmečio žygį. Laivo įgula neša žinią kaimyniniams uostams apie tai, kad Lietuva šiemet švenčia valstybingumo atkūrimo šimtmetį.

Vakar jachtos "Lietuva" kapitonas Osvaldas Kudzevičius neturėjo laiko pasakoti apie paskutinius pasirengimo žygiui momentus - reikėjo padaryti dar daug įvairių smulkių darbelių.

Visų pirma daug rūpesčių kėlė Danės upėje gerokai nuslūgęs vanduo, nes jachta turėjo įplaukti į Danės upę ir prisišvartuoti prie krantinės toje vietoje, kur stovi "Lietuvai" skirtas knechtas.

"Prie laivo knechto yra gana seklu. Ten mums pavyksta prisišvartuoti tik tada, kai būna aukštesnis vanduo. Bandysime vis dėlto įplaukti ir lėtai švartuotis savo vietoje. Jeigu nepavyktų, turime atsarginį variantą - švartuosimės kitoje Danės pusėje, prie tų pontonų, kuriuos pastatė Savivaldybė", - sakė O. Kudzevičius.

Buvo vargo, kol suformuoti įgulos narių dešimtukai. Kiekvieno reiso metu įgulą sudarys 10 narių: 5 turintys patirties ir 5 naujokai. "Tarp konkursą dalyvauti šimtmečio žygyje laimėjusiųjų 19 savanorių, kurie visi labai norėjo plaukti, buvo ir tokių, kurie negalėjo to padaryti dėl susidariusių naujų aplinkybių, pavyzdžiui, viena moteris sužinojo, kad laukiasi kūdikio ir t. t. Gerai, kad turėjome tam tikrą žmonių rezervą, tad įgulas suformavome", - pasakojo "Lietuvos" kapitonas.

Šiandien jachta "Lietuva" kelia bures į Gdansko (Lenkija) uostą. Plauks 10 įgulos narių su kapitonu Valerijumi Bogunu. Patriotiškai nusiteikusieji klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami rinktis Danės krantinėje apie 19 val.

"Be 20 minučių 20 val. specialiai dėl mūsų bus pakeltas tiltas. Manau, iki 20 val. "Lietuva" išplauks", - sakė O. Kudzevičius.

Paklaustas, kodėl plaukiama tokiu vėlyvu metu, o ne iš ryto, jis atsakė: "Tiesiog taip viskas susiklostė."

Vakar laivo kapitonas tikrino proviziją, gelbėjimosi priemones, kuro atsargas, jūrlapius, derino klausimus su "Lietuvos" kapitonu V. Bogunu. O. Kudzevičius jachtą išlydės, o pats šį kartą neplauks.

Iš Gdansko "Lietuva" trumpam grįš į Klaipėdą, kur bus keičiama įgula - į Taliną jau plauks kiti 5 naujokai ir O. Kudzevičius.

Į šimtmečio žygį "Lietuva" plaukia pasipuošusi specialia bure, kurią klaipėdiečiai galėjo matyti gegužę vykusio laivų parado metu. "Burė jau išbandyta, sutvirtinta, sutvarkyta. Turime ir vėliavą, ir dar įvairių tam žygiui skirtų dalykų. Esame pasiruošę", - tikino O. Kudzevičius.

Priminsime, kad "Lietuvos" šimtmečio odisėją aplankant tris kaimyninių Baltijos šalių uostus - Gdanską, Taliną ir Rygą bei užsukant ir į mažesnius uostus organizuoja Klaipėdos savivaldybė. Liepos 6 d. jachta jau turėtų būti Gdanske ir raginti ten esančius Lietuvos bendruomenės narius prisijungti prie visos Lietuvos bei kartu giedoti tautinę giesmę. Visuose uostuose bus pristatoma speciali programa, prie jachtos stovės specialūs stendai. Uostuose tikimasi sulaukti vietos lietuvių bendruomenių dėmesio. Jiems bus dalijami atvirlaiškiai, kuriuose jie rašys savo palinkėjimus Lietuvai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder