Sirenos prabils žmogaus balsu

Sirenos prabils žmogaus balsu

Šiandien mieste priešpiet sugaudė apie gresiantį pavojų pranešančios sirenos. Išsigąsti nereikėjo - tai buvo tik bandymas. Tiesa, jos suveikė ne visur.

Šaižus garsas mieste pasigirdo 11.52 val. Paprastai tris minutes trunkantis pulsuojantis garsas praneša gyventojams apie didelę nelaimę, ypatingą padėtį mieste. Apie sistemos bandymus gyventojai taip pat turėjo sulaukti ir žinučių.

Pasak Miesto ūkio departamento vyriausiojo specialisto Žilvino Vainoros, tikslių duomenų apie sistemos nesklandumus dar nėra, tačiau be trikdžių neapsieita.

"Kilo įtarimas, kad ne visos sirenos suveikė. Kadangi dalis sirenų yra naujos, dalis - senos, tad jų skleidžiamas garsas labai skiriasi. Todėl kartais žmonės susimaišo. Šiaurinėje miesto dalyje, pavyzdžiui, Mažajame Kaimelyje, yra vietų, kur sirenos nelabai girdisi. Bet didžioji miesto dalis turėtų girdėti", - teigė specialistas.

"Vakarų ekspresui" tvirtinta, kad neveikiančios sirenos bus tvarkomos. Jau vakar informacija buvo perduota miesto sirenas įsipareigojusiems prižiūrėti remontininkams.

Nepaisant to, kad tikrinant civilinės saugos signalą kilo nesklandumų, Ž. Vainora didžiausia problema laiko žmonių abejingumą: "Didžiausia problema yra ta, kad žmonės išgirsta, bet nereaguoja - nepasitikslina, kodėl sirena kaukia. Norint sužinoti, kas vyksta, reikia padaryti antrą veiksmą - įsijungti radiją ar televiziją, per kuriuos skelbiama visa informacija. O tik girdėti, kad sirena kaukia, yra beveik tas pats, kas ir negirdėti, nes žmonėms taip ir lieka neaišku, kodėl ji kaukia."

Tačiau ir šią problemą ketinama spręsti - šių metų pabaigoje žadama sirenas "įgarsinti" - balsu bus pranešama, kodėl jos suveikė.

Nors dauguma gyventojų gauna trumpuosius perspėjimo pranešimus į savo mobiliuosius telefonus, jų negaunantys neturėtų likti abejingi.

"Tai nėra privaloma funkcija. Valstybė negali priversti, kad visi telefonai, kuriuos perkate, turėtų funkciją, kuri leidžia gauti trumpuosius pranešimus. Šitą dalyką žmogus turi padaryti pats - atsisiųsti nemokamą programėlę arba tiesiog nueiti pas savo tinklo operatorių ir paprašyti funkciją įjungti", - sakė Ž. Vainora.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder