Stulpinas iškeliaus į Telšius

Stulpinas iškeliaus į Telšius

Klaipėdoje taip ir nesuradus vietos pirmojo uosto kapitono Liudviko Stulpino paminklui, Uosto direkcija nusprendė jį padovanoti Telšiams. Sakoma, kad šio miesto meras labai džiaugiasi tokia netikėta dovana.

Uosto direkcija teigia dar 2014-aisiais gavusi Savivaldybės pritarimą įamžinti L. Stulpiną pastatant jam paminklą. Šiemet pavasarį architekto Ramūno Bartkaus ir skulptoriaus Sauliaus Juchnevičius sukurta skulptūra Vilniuje buvo išlieta iš bronzos. Ji yra dviejų metrų aukščio ir vaizduoja L. Stulpiną, stovintį prie šturvalo bei kovojantį su stichija. Susiginčijus dėl vietos, kur tokia skulptūra turėtų stovėti Klaipėdoje, Uosto direkcija nuo vasaros parsigabentą iš Vilniaus skulptūrą laiko sandėlyje Uosto laivyno bazėje.

Uostamiesčio menininkus ir Savivaldybės atstovus, atsakingus už miesto įvaizdį, papiktino tai, kad su jais nebuvo derinta pati meninė skulptūros išvaizda, kad tik paaiškėjus jai imta ieškoti vietos, kur pastatyti kūrinį. Ginčai truko vos ne trejus metus, kol galų gale Uosto direkcijai trūko kantrybė.

"Klaipėdoje labai ilgai užsitęsė diskusijos. Akivaizdu, kad šioje srityje turime problemų. Manau, turėtų būti parengta atitinkama strategija dėl atminimo paminklų statymo. Tada visi žinotų, kokioje erdvėje ką galima daryti. Man sunkiai įsivaizduojamas toks dalykas. Miesto komisija sako, kad mes pirmiausia turime ateiti pas ją su idėja, o ji tada spręs. Menininkas sako, kad jeigu jam bus primestos kieno nors nuostatos, kūrybos procesas bus menkavertis. Mes atsidūrėme tokioje priešpriešoje", - aiškino Uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus ir pridūrė, kad uostamiestyje jis pasigenda jūrinių skulptūrų, kad jame dėmesio jūrinei kultūrai yra per mažai.

Pasak A. Vaitkaus, nereikėtų nuvertinti Telšių miesto, nes kapitonas L. Stulpinas yra kilęs iš to regiono. Esą būtent šiame mieste pastatyti paminklą L. Stulpinui yra gera mintis. Uosto direkciją jau pasiekė žinia, kad Telšių miesto valdžia tuo labai džiaugiasi ir skulptūrai ieškoma "geriausios vietos".

Uosto direkcijos vadovas netrukus išsiųs kreipimąsi į Telšių merą ir Tarybą bei prašys pritarti, kad jų mieste būtų pastatytas toks paminklas.

Paklaustas, kodėl L. Stulpino paminklas nepaliekamas Klaipėdoje, A. Vaitkus atsakė: "Šis klausimas yra tiems, kurie prieštaravo jo pastatymui uostamiestyje. Jie siūlė statyti paminklą Klaipėdos užkampiuose. Mes manome, kad ši asmenybė yra verta kur kas daugiau. Miesto dailininkų ir architektų siūlytos vietos netenkino nei Uosto direkcijos, nei jos sudarytos komisijos. Mes stengėmės rasti garbingą vietą."

Jūrinei bendruomenei patiko Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos vadovo Viktoro Senčilos pakartotinis siūlymas pastatyti paminklą prie mokyklos. Dabar prieš ją išpjauti medžiai ir labai gražiai atsivėrė jos vaizdas.

"Ši vieta gal ir būtų tinkama, bet žinau, kad mes vėl tapsime savotiškais miesto menininkų komisijos įkaitais. To jau tikrai nebesinori", - teigė Uosto direkcijos vadovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder