Su „Rožių planeta“ atsisveikino nuotaikingai

Su „Rožių planeta“ atsisveikino nuotaikingai

Šią vasarą Klaipėdoje ypatingiems vaikams jau ne pirmus metus iš eilės duris atvėrė stovykla „Rožių planeta“. Joje autizmo spektro sutrikimų turintys mažieji mokosi pažinti save ir juos supančią aplinką. Jie mokosi, kaip bendrauti su kitais žmonėmis, nebijoti, o kartu - ir atsiskleisti patiems. Penktadienį stovyklautojai smagiai atsisveikino su „Rožių planeta“ – stovyklos pabaigą pažymėjo nuotaikingu siautuliu putose ir vaišėmis.

Šalia Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno bažnyčios veikiančioje stovykloje sklaidomi mitai apie autizmo spektro sutrikimų turinčius žmones.

Brolis Juozapas Marija džiaugėsi, kad stovykla vyko net devynias savaites. Vienu metu stovyklavo iki dvidešimties vaikų. Kai kurie vaikai stovykloje buvo nuo pat pradžių, kiti pabuvo savaitę dvi.

„Viskas tikrai gerai sekėsi, turbūt savanorių dėka, kurie galėjo pagelbėti ir būti su vaikais. Tokiame dideliame būryje kiekvieną vaiką turi matyti bent dvi akys, nes šie vaikai labai spontaniški, kartais gali tiesiog pašokti ir kur nors nubėgti. Taigi, tokių iššūkių būna, bet apskritai viskas stovykloje labai gerai“, - pasakojo vienuolis.

Pasak jo, dauguma savanorių – Klaipėdos licėjaus moksleiviai, LCC tarptautinio universiteto studentai, kurie savo vasaros atostogas paskyrė pabūti su ypatingais vaikais.

„Esame labai dėkingi visiems savanoriams – tiek tiems, kurie būna su vaikais, tiek tiems, kurie padeda surasti įdomių veiklų, rėmėjų, kad galėtume vaikams padovanoti daugiau įspūdžių. Šiemet savanoriai buvo išskirtiniai, tiesiog puikūs“, - dėkojo brolis Juozapas Marija.

Šią vasarą stovyklautojai lankėsi žirgyne, pramogavo Klaipėdos baseine, kur su vaikais užsiėmė plaukimo trenerė, vyko į žaidimų kambarius, ekskursijas, pasivaikščiojimus miške, prie jūros, mokėsi plaukti banglentėmis.

Be pramogų, vaikams buvo ir specialios dėmesį, įsiklausymą, koncentraciją lavinančios veiklos, kurias vedė specialistai.

„Pramogas derinome su rimtesniais užsiėmimais, nes vaikai ilgam nesutelkia dėmesio, todėl viskas buvo sudėliota, kad jie nenuobodžiautų. Iš pat ryto pristatydavome dienotvarkę, jie žinodavo, kas po ko vyks. Tas aiškumas jiems labai svarbus“, - pabrėžė pašnekovas.

„Rožių planetoje“ antrus metus savanoriavusi moksleivė Gabrielė sakė, kad įspūdžiai yra nuostabūs.

„Tiesiog įsimylėjau vaikus, prisirišau prie stovyklos ir man visada labai gera čia ateiti. Iš tiesų labai įdomu susipažinti su kiekvienu vaiku, pažinti jo charakterį, nes šie vaikai yra ypatingi. Išmokau būti lankstesnė, susikalbėti su skirtingais vaikais. Taigi, savanorystė šioje stovykloje yra neįkainojama patirtis“, - šypsojosi mergina.

Gabrielė prisipažino, kad dar nėra apsisprendusi, tačiau pagalvoja apie studijas ir darbą su vaikais, tad savanorystė galbūt dar labiau pastūmės ją šia kryptimi.

Iš Vilniaus atvykęs anglų kalbos mokytojas Mantas pasakojo, kad stovykloje savanoriauja jau trečius metus.

„Man čia yra labai gera, nors iš pradžių buvo nelengva. Pirmos dvi savaitės buvo ilgos tarsi trys mėnesiai, nes emociškai ir fiziškai nėra lengva. Bet visada traukia grįžti čia savanoriauti. Dalis vaikų galbūt nemoka atsidėkoti ir parodyti savo meilės, bet tu ją visada jauti. Tai begalinė meilė, kuri pripildo ir motyvuoja daryti ir dirbti dar daugiau. Po tų šešių valandų su vaikais namo grįžti visai nepavargęs, bet pasisėmęs energijos“, - įspūdžiais dalijosi jis.

Stovyklos organizatoriai džiaugėsi, kad jau kelerius metus rengiant užsiėmimus autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams, galima pastebėti, kaip keičiasi visuomenės požiūris į juos. Pavyzdžiui, žmonės nepyksta, jei vaikas viešoje vietoje ima triukšmauti ar muistytis, pasiūlo padėti.

„Visuomenės supratimas auga ir tai yra labai naudinga tėvams, kurie augina tokius vaikus ir galbūt kartais nedrįsta su jais eiti į viešumą, tarsi to gėdijasi, slepia vaikus nuo giminaičių. Mūsų stovyklos vaikų žaidimas, bendravimas, smalsumas turėtų padrąsinti tėvus, įkvėpti jiems vilties. Norėtųsi, kad visi tokie vaikai nebūtų tik namuose, bet išeitų prie jūros, į miestą, susitiktų su bendraamžiais. Šalia mūsų stovyklos veikia vaikų darželis ir mes matome, kad darželio vaikai su stovyklautojais gražiai žaidžia, neišskirdami vienas kito. Tai gražu“, - pasakojo organizatoriai.

Stovyklos organizatoriai ir informacinis partneris "Vakarų ekspresas" dėkoja visiems rėmėjams ir geros valios žmonėms, be kurių indėlio stovykla nebūtų įvykusi. Atskira padėka - rėmėjams įmonei "Vaidenta", restobarui "Tabu", paruošusiam stovyklos uždarymo vaišes ir putų vakarėlį, Klaipėdos baseinui, dovanojusiam pramogas baseine savanoriams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder