Šv. Jono bažnyčios projektu tikisi sudominti ir Vokietiją

Šv. Jono bažnyčios projektu tikisi sudominti ir Vokietiją

Klaipėda sieks, kad planuojamai atstatyti Šv. Jono bažnyčiai būtų suteiktas valstybei svarbaus objekto statusas. Manoma, kad toks žingsnis paskatintų ir Vokietiją prisidėti prie šio objekto atkūrimo.

Vakar visuomenei buvo pristatyta Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo galimybių studija. Anot jos rengėjų, šis objektas atitinka visus keliamus kriterijus ir gali siekti valstybei svarbaus projekto statuso. Tad dabar, pasak valdininkų, artimiausiu metu paruoštas dokumentų paketas bus pateiktas svarstyti Kultūros ministerijai, nes akivaizdu, jog tai ne ekonominės, o socialinės-kultūrinės svarbos objektas. O su Kultūros ministerijos palaiminimu bus galima kreiptis ir į Vyriausybę. Tikimasi, kad pageidaujamą statusą šv. Jono bažnyčios atkūrimo projektas galėtų gauti dar šiemet.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas priminė, kad miesto Taryba dar prieš keletą metų apsisprendė, kad šv. Jono bažnyčia turi būti atstatyta tokia, kokia buvo.

"Svarstoma, kad šis objektas galėtų tarnauti ne tik sakralinėms reikmėms, bet ir miesto bendruomenės poreikiams. Čia galėtų būti įrengtos koncertams, parodoms skirtos erdvės, bokšte galėtų būti įrengta apžvalgos aikštelė turistams", - pasakojo R. Zulcas.

Pristatant studiją dalyvavusi vicemerė Judita Simonavičiūtė priminė, kad bažnyčią statys ne miestas, o liuteronų-evangelikų bendruomenė. Pastaroji buvo nusiteikusi statyti mažesnę bažnyčią, tačiau miestas turi didesnių ambicijų, tad ir prisideda prie šio projekto - ne tik padeda parengti reikiamus dokumentus siekiant valstybei svarbaus objekto statuso, bet ir koreguos detalųjį planą, parengtus priešprojektinius pasiūlymus.

"Pačiai bažnyčiai atkurti medžiagos pakanka. Nors projektas nėra surastas, bet nuotraukų, brėžinių yra daug. Yra visokių prielaidų, kad projekto anais laikais galėjo iš viso nebūti. Dar turi būti susitarta dėl to, kas bus įrengta bažnyčios viduje", - minėjo J. Simonavičiūtė.

Jos nuomone, atkurti Šv. Jono bažnyčią yra garbės reikalas.

"Tai tarsi išmuštas dantis, kurio trūksta. Ta vieta būtų tarsi praeities ir ateities Klaipėdos susitaikymas", - vaizdžiai kalbėjo vicemerė.

Pasak valdininkų, jei šiam objektui bus suteiktas valstybei svarbaus projekto statusas, atsirastų galimybė pritraukti pinigų ne tik iš valstybės biudžeto.

"Jei mūsų valstybė pasakys, kad mums svarbus šis objektas, galbūt ir Vokietija prisidėtų prie bažnyčios atkūrimo. Tai būtų tarsi dviejų valstybių taikos ir draugystės simbolis", - minėjo R. Zulcas.

Preliminariai skaičiuojama, kad bažnyčiai atstatyti prireiktų maždaug 6,4 mln. eurų. Tačiau į šią sumą neįtrauktos išlaidos vidaus įrangai, tad galutinė suma būtų kur kas didesnė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder