Šviesų festivalis primena Jūros šventę

Šviesų festivalis primena Jūros šventę

Net keista, kad jau pirmąją šeštojo Klaipėdos šviesų festivalio dieną tiek daug žmonių suplūdo į senamiestį. Vieni džiaugiasi prasidėjusia švente, kiti sako nusivylę lygindami su ankstesniais festivaliais, treti neranda programoje nurodytų objektų, bet pagaliau prasidėjo naktinis gyvenimas ir miesto gatvės nebėra tuščios.

Eidami minioje žmonės kalbėjosi tarpusavyje, kad šis Šviesų festivalis primena mini Jūros variantą, tik kad žmonės senamiesčio gatvėmis vaikšto apsirengę paltais. Tie patys šviečiantys ragiukai, burbulai, pardavinėjamos tos pačios spurgytės ir kiti skanėstai. Net indėnų muzika pasigirsta.

Visas tris festivalio dienas instaliacijos įsižiebs nuo 18 val. ir švies iki 23 val. Beje, visas tas dienas miesto viešasis transportas veža nemokamai. Penktadienį bent jau po 20 val. autobusai dar nebuvo sausakimši, nors grįžtančiųjų su vaikais buvo nemažai.

Kaip ir kasmet abejingų nepaliko šviečiančių šuniukų, išradingai papuoštų, ir jų šeimininkų eisena. Kasmet prie jos prisijungia vis daugiau dalyvių. Šeštadienį šio festivalio metu nuo 19 val. žygiuos ir šeimų eisena.

Paveikslai ant pastatų sienų daro žmonėms įspūdį. Tačiau visi susispietę daugiausia centre, o tolėliau mažai kas nueina. Buvusioje „Memelio miesto“ teritorijoje, kuri tik šiemet atverta visuomenei, iš pradžių pasirodė tik vienas kitas smalsuolis. Tai suteikė tam tikro romantiškumo ir paslaptingumo, kurio, ko gero, šeštadienį nebebus, nes žmonės tikrai atras ir šią erdvę. Instaliacijų ir kompozicijų per trisdešimt, tad lengvai visų ir neapibėgsi, reikia ir pašmirinėti gatvelėmis, ir paieškoti. Užtat kai randi, apsidžiaugi.

Kaip visada žmonės fotografuojasi prie įvairiausių objektų, net prie lemputėmis papuošto žodžio „Meilė“, džiaugiasi suradę ir švytintį užrašą „Lalunai 25“. Turgaus g. lazerių šou ponia Alina sakė visiškai nesupratusi. Žinia, kai ten buvo švytinčios arkos, o šiemet jų nėra, kai kurie žmonės nusivylė. Organizatoriai patys kalti, išlepino, tai jie kasmet tikisi vis daugiau ir daugiau.

Žmonės stabteli prie „Rakto skylutės“ ir žiūri, kaip gyvena kaimynai. Prie burlaivio „Meridianas“ ant namo sienos visko gali pamatyti - net nuogą vyriškį, grojantį pučiamuoju instrumentu.

„Pakabino „liustrą“ virš Dangės ir mano, kad jau šviesų festivalis“, - piktinosi viena ponia. Kita pasigedo šviesų, esą šiemet jų reikia ieškoti su žiburiu. Užtat ant Biržos tilto nusifotografuoti su jaunutėmis kaminkrėtėmis, rankose laikančiomis žibintus, norinčiųjų tikrai netrūko.

Kad ir kaip būtų, veikti ką Šviesų festivalyje yra ką, be gerų dviejų valandų visko tikrai neapžiūrėsi. O svarbiausia, žmonės išvilioti iš namų: džiaugiasi, bendrauja, kritikuoja ir dalijasi įspūdžiais. Yra ir atvykusių iš Kauno, Kretingos. Taigi uostamiestyje jau tvyro šventinė nuotaika. Daug kur jau kabo ir trispalvės, nes klaipėdiečiai jau pasiruošę švęsti Vasario 16-ąją.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder