Taryboje - akibrokštas opozicijai

Taryboje - akibrokštas opozicijai

Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos savivaldybės Tarybos posėdyje opozicija sulaukė beprecendenčio akibrokšto. Valdantieji, motyvuodami pažeistomis procedūromis, atsisakė teikti opozicionierių siūlomą Etikos komisijos pirmininką ir pasiūlė saviškį.

Paskutiniame Tarybos posėdyje Etikos komisijos pirmininke nepavykus išrinkti frakcijos "Puteikis plius" narės Ligitos Girskienės valdantieji liberalai ryžosi netikėtam veiksmui.

Prie tribūnos stojęs meras Vytautas Grubliauskas pareiškė, jog opozicija ne laiku ir netinkama forma pateikė Etikos komisijos pirmininko kandidatūrą. Jis rėmėsi dvejais dokumentais - Vietos savivaldos įstatymu ir Tarybos veiklos reglamentu. Pirmajame nurodyta, jog Etikos komisijos pirmininkų kandidatūras meras teikia Savivaldybės tarybos mažumos (opozicijos) siūlymu, o tokių kandidatūrų nepasiūlius pirmininkus Taryba skiria mero teikimu.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamente nurodyta, kad meras ne vėliau kaip prieš 10 darbo dienų iki Savivaldybės tarybos posėdžio raštu kreipiasi į opozicijos pirmininką dėl Etikos komisijos pirmininko kandidatūros siūlymo. Opozicijos siūlymas turi būti pateiktas raštu ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas iki Savivaldybės tarybos posėdžio.

Būtent šių reikalavimų opozicionieriai ir neįvykdė. Tarybos sekretorius Modestas Vitkus sudėliojęs chronologiją teigė, jog dar liepos 14 dieną į opozicijos frakcijas ir narius buvo kreiptasi raštu prašant pateikti kandidatūrą. Šio prašymo kopija buvo siunčiama ir elektroniniu paštu. Vis dėlto siūlymo buvo sulaukta likus 3 dienos iki tarybos posėdžio - liepos 27 d. Be to, kandidatūrą reikėjo pateikti raštu, o opozicionieriai apie savo pasirinkimą pranešė elektroniniu laišku.

"Kam reikalingas šis biurokratinis cirkas? Aš, pavyzdžiui, tokio laiško negavau", - piktinosi Tarybos narys Viačeslavas Titovas.

Jam antrino ir opozicionierė Nina Puteikienė, aiškinusi, jog su tarnybine el. pašto dėžute nuolat kyla problemų, esą kartais net rašant laišką ji atsijungia.

Beje, N. Puteikienė pabrėžė, jog pirmą kartą L. Girskienę siūlant į Etikos komisijos pirmininko vietą nekilo problemų, nors toks teikimas taipogi buvo siunčiamas elektroniniu laišku.

Vis dėlto šie argumentai liko neišgirsti - 21 Tarybos nariui balsavus, kad procedūros išties pažeistos, meras į Etikos komisijos pirmininko vietą pasiūlė taip pat opozicijoje esančią Aldoną Staponkienę.

"Dėl jos kompetencijos man nekyla jokių abejonių. Ji 4 metus dirbo Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, yra profesionali teisininkė", - sakė V. Grubliauskas.

Daugelis opozicionierių pasipiktinę valdančiosios daugumos akibrokštu atsisakė dalyvauti slaptame balsavime, tačiau balsadėžėje suskaičiavus 21 biuletenį "už" A. Staponkienė tapo naująja Etikos komisijos pirmininke.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder