Teatras ministrui kelia nerimą

Teatras ministrui kelia nerimą

Penktadienį Klaipėdoje lankęsis kultūros ministras Šarūnas Birutis, lydimas mero Vytauto Grubliausko, lankėsi Muzikiniame ir rekonstruojamame Dramos teatre. Abu susitikimai buvo uždari nuo žurnalistų ir skirti statybiniams klausimams.

Muzikinio teatro pastato renovacija buvo pagrindinis klausimas, kurį kultūros ministras Š. Birutis aptarė su laikinai einančia vadovo pareigas teatro vadovo pavaduotoja Inga Gelžinyte-Litinskiene (teatro vadovas Ramūnas Kaubrys atostogauja). Susitikime buvo svarstoma, kaip teatro kolektyvas dirbs uždarius teatrą renovacijai. Ministras matytų keletą galimybių.

"Greičiausiai Muzikinis teatras persikels repertuoti ir rodyti spektaklius į Žvejų rūmus, kuriuos atlaisvins šiuo metu ten dirbantis Dramos teatro kolektyvas. Taip pat aptarėme teatro mobilumo galimybes: orkestro ir solistų, choreografinės trupės gastroles po Vakarų Lietuvą ir ne tik po ją. Buvo aptartos galimybės pasirodyti Palangoje šiais metais atidaromoje didžiausioje Lietuvoje koncertinėje salėje, kurioje bus scena su orkestrine, tad teatrui atsivers puikios galimybės pasirodyti ir uždirbti, ypač šiltuoju metų laiku. Be abejonės, Muzikinio teatro pasirodymams bus naudojamos ir rekonstruoto Klaipėdos dramos teatro patalpos, nes teatro pastatas yra valstybės turtas ir teatrai turi juo dalintis", - pabrėžė ministras, pridurdamas, jog Dramos ir Muzikinio teatrai tikrai nebus sujungti.

I. Gelžinytė-Litinskienė priminė, jog šiuo metu kaip tik vyksta viešųjų pirkimų konkursas dėl techninio teatro pastato rekonstrukcijos projekto parinkimo ir yra gauti keturi pasiūlymai. Konkurso rezultatų lakiama rugsėjį-spalį.

Prieš apsilankydamas Klaipėdos dramos teatre Š. Birutis išsakė lūkesčius, jog turėdamas geriausią Lietuvoje pastatą ir technines galimybes jis turėtų būti vienu vedančiųjų Lietuvos teatrų.

Po rekonstruojamą teatro pastatą ministrą vedžiojo du pretendentai į teatro vadovo kėdę - l. e. teatro vadovo pareigas Virginija Trečiokaitė ir kultūrinių projektų vadovas Tomas Juočys. Juos lydėjo teatrą rekonstruojančios įmonės "Pamario restauratorius" vadovas Aldas Kliukas bei statybas prižiūrintis Valentinas Greičiūnas. Ministras apžiūrėjo abi teatro sales, būsimus barus, pasėdėjo žiūrovų kėdėje.

Po apsilankymo rekonstruojamame teatre ministras išėjo susirūpinęs.

"Aš sunerimęs. Švelniai sakant, įsivaizdavau, kad rekonstrukcijos darbai teatre kur kas arčiau pabaigos. Teatras finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, tad terminai labai griežti. Spalio 1 dienai rekonstrukcija turi būti baigta. Teatro rekonstrukciją atliekančių įmonių paprašiau labai stipriai susiimti ir likusias penkias savaites dirbti intensyviau", - teigė Š. Birutis.

Tačiau T. Juočys patikino, jog nerimauti nėra ko.

"Rekonstrukcija artėja link finalo. Scenos užbaiginėjamos, techninė įranga sumontuota, liko jos valdymas, programvimas, derinimo darbai. Viskas vyksta pagal planą. Šiandien teatre apsilankiusi Verslo paramos agentūros komisija priekaištų neturėjo, mes išpildėme visas sąlygas. Dabar planas yra spalio 1 dieną "priduoti" teatrą valstybinei komisijai ir spalio 20 dieną režisierius Gytis Padegimas su visa aktorių trupe pradės repeticijas didžiojoje salėje. Lapkričio 7-oji - teatro atidarymo diena, lapkričio viduryje - premjera", - vardino kultūros projektų vadovas.

Pasak T. Juočio, didžiausia teatro rekonstrukcijos problema - netolygus finansavimas.

"Teatras uždarytas nuo 2007 metų. 2008-aisiais pradėjome jo rekonstrukciją. Pirmais metais jai buvo skirtas milijonas litų, antrais metais - 3 milijonai, o paskutiniais metais - 15. Žinoma, kad juos panaudoti bet kuriam rangovui yra didelis iššūkis", - aiškino pašnekovas.

Iš viso Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcija kainuos daugiau kaip 17 mln. eurų (60 mln. litų).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder