Teatro aikštė pakvipo tradicine žuviene

Teatro aikštė pakvipo tradicine žuviene

Šeštadienį per pietus į Teatro aikštę susirinkę klaipėdiečiai džiaugėsi, kad sninga, o ne lyja. Juokavo, kad tai anomalija. Kai kurie jų sakė prieš Kalėdas į šį renginį ateinantys kasmet, nes tai vienintelis kartas per metus, kai galima pasimėgauti tikros žuvienės skoniu.

Jau 17-us metus Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija ir Lietuvos karinės jūrų pajėgos artėjant Kalėdoms klaipėdiečius vaišina puikia žuviene, kareiviška grikių koše ir arbata. Tradiciškai išvirta 500 porcijų košės ir tiek pat dubenėlių žuvienės bei stiklinaičių garuojančios arbatos. Ir tai ne šiaip žuvienė ar košė, o palaiminta kapeliono. Matydamas, kaip visi skaniai valgo, negali ir pats susilaikyti neparagavęs.

Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos pirmininkas Algirdas Aušra net nebeprisimena, kiek jau metų žvejai rūpinasi, kad artėjant Kalėdoms visi miestiečiai, ir tie, kurie likimo nuskriausti, suvalgytų dubenėlį žuvienės ir pabūtų kartu. Jie parūpina visų reikalingų produktų, o kariškiai verda savo dideliuose puoduose.

„Tiek, kiek reikia žuvienei žuvų, tiek ir duodame. Ir ne žuvys čia svarbiausia, o tradicija. Pažiūrėkite, kiek žmonių susirinko. Pirmus 4-5 metus žuvienės likučius veždavome į senelių namus, dar kam nors dalindavome. O pastaraisiais metais viskas vietoje suvalgoma. Per porą valandų 1 000 porcijų nebelieka. Tikslas per tuos metus išliko tas pats. Jeigu bandome vaidinti vakarietišką šalį, neturime pamiršti, kad advento laikotarpiu žmonės buriasi miestų aikštėse, bendrauja. Mūsų vis klausia, kam renkate pinigus ir kokiai partijai atstovaujate. Vis aiškinu, kad nei to, nei ano mes nedarome“, - sakė A. Aušra. Beje, pats jis nei per daug žuvį mėgsta, nei yra aistringas žvejys, netgi meškerės neturi.

Pavalgyti kartu su miestiečiais žuvienės nepasididžiavo ateiti ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Beje, jis tvarkingai stojo į eilutę. „Kalėdos Klaipėdoje be žuvienės būtų ne tos Kalėdos, o žuvienė be Kalėdų gali būti. Yra žmonių, čia ateinančių ne tik pavalgyti, o tiesiog pabūti ir pasidžiaugti sumania klaipėdietiška iniciatyva. Žuvų kvapas uostamiestyje – vienas iš identitetų. Ir aš ateinu palaikyti šios idėjos iniciatorių. Jeigu lieka, ir pats nepraleidžiu progos pavalgyti žuvienės. Pats galiu žuvį valgyti 8 kartus per savaitę“, - prisipažino meras.

Karinių jūrų pajėgų Klaipėdos įgulos kapelionas Remigijus Monstvilas sakė, kad jau 7 kartą laiminąs žuvienę. Pats jos ragauja, ir ji kasmet tampa vis skanesnė. „Man smagu dalintis bendryste su miestiečiais“, - sakė jis.

Šešerių metukų Ema, valganti kareivišką grikių košę, kas ją išvirė, nežinojo, bet prisipažino, kad košę mėgsta, o šita esanti dar skanesnė, nei mamos.

„Mėgstu žuvienę, o šita tai tikrai labai skani. Gaila, kad klaipėdiečiai neturi sąlygų jos išsivirti. Nusipirkti šviežių žuvų tikrai labai sunku. Šiandien smagu. Reikia įvertinti žmonių triūsą, be to, vaišina. Ateinu jos valgyti kiekvienais metais. Susižinau, kurią dieną, kurią valandą, ir ateinu. Skaičiau laikraštyje, kad anksčiau žmonės net nesuvalgydavo žuvienės, turėdavo ją vežti kažkur. O pastaraisiais metai jau viską suvalgo, ir man gražu. Labai gerai, kad žmonės ateina čia“, - sakė 72 metų Ramutė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder