Uostą siūlo iškeldinti į salą

Uostą siūlo iškeldinti į salą

Kol Klaipėdos išorinis uostas tėra vizija, atsiranda alternatyvių pasiūlymų. Vieną tokį rugsėjo 27 d. uostamiesčio žvejams pristatė buvęs Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.

Vietoje planų išorinį uostą įrengti I Melnragėje jis siūlė alternatyvą - modernų ekologinį uostą atviroje jūroje maždaug ties II Melnrage.

Paprasčiau tariant, siūloma jūroje, maždaug 1,2 km atstumu nuo kranto, suformuoti dirbtinę salą, kurioje ir galėtų veikti uostas.

Idėją A. Bogdanovas pristatė priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos susirinkime.

Pasak jo, šios idėjos autoriai - susibūrusi neformali iniciatyvinė grupė, kurioje, be jo, yra dar keli asmenys.

"Girdime, kad dabar uostas prastina žmonių gyvenimo sąlygas. Žmonės skundžiasi tarša, triukšmu. Mes nesame nusistatę prieš uosto plėtrą, tačiau norime ieškoti alternatyvių sprendimų. Norime parodyti, kad galima ir kitokia plėtra - darnesnė, ekologiška", - sakė A. Bogdanovas.

Pasak jo, įrengus uostą atviroje jūroje, kaip savo vizijoje ir siūlo iniciatyvinė grupė, nebūtų sudarkytas kraštovaizdis.

"Uostas neturėtų atrodyti kaip betono gabalas, kur tik vyksta krova. Nuo kranto uostas atrodytų tarsi sala. Galėtų būti sukurtas dirbtinis archipelagas, paplūdimiai, kopos. Galėtų atsirasti ir vėjo jėgainės atviroje jūroje", - viziją pristatė A. Bogdanovas.

Jo nuomone, toks projektas būtų ne ką brangesnis nei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) planas įrengti išorinį uostą. Tiesa, papildomų kaštų pareikalautų tunelio arba tilto, kuriuo būtų galima susisiekti su atviroje jūroje esančiu uostu, statybos.

Preliminariai skaičiuota, kad tilto statybos galėtų atsieiti maždaug 300 mln. eurų.

"Už šį projektą nenorime nė vieno euro. Mes jį tiesiog padovanotume. Tikrai nenorime niekam kišti pagalių į ratus, aiškinti, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos projektas yra netinkamas. Tiesiog norime, kad būtų įvertinta ir mūsų siūloma alternatyva", - sakė A. Bogdanovas ir žadėjo šį projektą pateikti svarstyti KVJUD ir ministerijoms.

Pasak jo, tokiame uoste drąsiai galėtų būti vykdoma ir tarši krova.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder