Uosto Jonai švęs smagiai: su laužais ir fejerverkais

Uosto Jonai švęs smagiai: su laužais ir fejerverkais

Tarsi paparčio žiedo Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste ieškojome Jonų. Smalsu, kaip uostininkai Jonai švenčia šią dieną.

"Esu operatorius, spaudau mygtukus, variklius varinėju, daug lakstau. Darbas fizinis, bet kai išmoksti gerai stovėti ant kojų, užsigrūdini fiziškai, tai toks darbas tarsi poilsis", - juokauja dokininkas Jonas Laurinaitis, krovos bendrovėje dirbantis nuo 1996 metų. Jis pasakoja, kad dabar dokininkais daugiausia dirba jaunimas.

Jonines paprastai J. Laurinaitis švęsdavo Ispanijoje, kur suvažiuodavo visa didelė šeima. O šiemet planuoja švęsti netoli Klaipėdos. "Susirinks visa mano šeimyna, daug draugų iš Klaipėdos, kaimynai. Sodyba ten gana didelė, vienas stalas bus pavėsinėje, o kiti staliukai - po obelimis ir vyšniomis. Atstumo dėl to koronaviruso prisilaikysime. Bus ir laužas, ir fejerverkas, šaudymo iš lanko varžybos, ėjimas kojūkais ir kitos atrakcijos. Bus padarytos pakylos, vyks apdovanojimai. Ir muzikantus užsakiau. Jie pasakė: "Jonai, jeigu bus sodyboje nors vienas svečias, mes grosime iki ryto. Norisi, kad visi po to karantino galėtų kiek kojas pakilnoti, pašokti", - apie savo šventę pasakojo dokininkas.

LINKSMI. Dokininkas Jonas Laurinaitis mano, kad tikri Jonai yra linksmi ir geri žmonės

Jonas tik apgailestavo, kad neatvažiuos sūnus su anūkais, nes dabar tokie laikai. "Man atrodo, kad visi Jonai yra linksmi ir geri žmonės. Bet yra ir daug apsišaukėlių, netikrų Jonų. Jeigu nori sužinoti, ar Jonas tikras, ar ne, reikia su juo pabendrauti nors penkias minutes", - juokavo dokininkas

Uoste Jonų nedaug

Mechanikos skyriuje dirbantis vyr. šaltkalvis remontininkas Jonas Liesys dar atostogauja. 26 metus toje pačioje įmonėje dirbantis vyras, paklaustas, kodėl taip ilgai užsibuvo viename darbe, atsakė: "Mano karta nemėgsta lakstyti iš vienos įmonės į kitą." Anot jo, darbų baras bendrovėje ne mažėja, o plečiasi. "Mes prižiūrime visus įrenginius, o dar ir dujinius. Įmonė juk plečiasi, oi, yra darbo mums dabar", - sakė vyras.

Kadangi savo giminėje yra likęs vienintelis Jonas, sako, privalo kasmet švęsti šią šventę. Beje, jo tėvas irgi buvo Jonas.

J. Liesys mano, kad Klaipėdos uoste, o ir apskritai Lietuvoje, Jonų nėra daug, nes tai esąs senoviškas vardas ir šiais laikas juo mažai vaikų bepavadinama.

Turi savo Jono kalnelį

"Man čia labiausiai patinka tai, kad leidžiama dirbti", - sako inžinierius vadybininkas Jonas Morkūnas, kuris džiaugiasi toje pačioje įmonėje dirbantis 18 metų. Įmonė pirmoji Lietuvoje pradėjo perdirbti statybinį laužą ir panaudoti antrinėms žaliavoms. 10 metų jis vadovavo šiam barui. Dabar užsiima krovinių taravimu. Į bendrovę laivais, vagonais atkeliauja palaidi kroviniai. Jie pakuojami pradedant 25 kg ir baigiant 1,5 tonos. "Nuo pat pradžių įmonėje esu pridėtinės vertės kūrėjas", - juokauja inžinierius.

LAIMINGAS. Inžinierius vadybininkas Jonas Morkūnas labai džiaugiasi turįs mylimą darbą ir nuostabią šeimą.

Vyras sako, kad darbe per Jonines visada yra pasveikinamas, o jas paprastai švenčia savo sodybėlėje: sueina kaimynai, giminės. Ten yra ir nuosavas Jono kalnelis, ant jo visada uždegamas laužas. "Tradicija tokia, kad pats Jonas pasirūpina tik vieta ir gera nuotaika. O visa kita nuo manęs nepriklauso, šventė vyksta", - pasakojo J. Morkūnas.

"Esu laimingas, supa anūkai, vaikai, draugai, bendradarbiai", - kalbėjo vyras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder