Varpeliai Klaipėdoje kvietė ne į pamokas, o į mitingą

Varpeliai Klaipėdoje kvietė ne į pamokas, o į mitingą

Klaipėdoje mokytojų streikas dar labiau įsibėgėja. Planuojama, kad ateinantį pirmadienį streike dalyvaus jau 28 uostamiesčio švietimo įstaigos ir kone tūkstantis pedagogų. Vakar streikuojantys pedagogai rinkosi į Atgimimo aikštėje vykusį mitingą ir negailėjo kritikos šalies valdžiai.

Skambindami varpeliais ir nešini plakatais uostamiesčio pedagogai šiandien gausiai rinkosi į miesto aikštę, vildamiesi, kad nors šį sykį bus išgirsti.

"Streikas - kraštutinė priemonė, bet iki jos yra ateita. Jūs neatėjote į streiką, jus įstūmė į streiką, atstūmė čia šiandieną, nes nebuvo kito pasirinkimo. Šis mitingas - jūsų reakcija į tą aroganciją, ignoravimą ir demonstratyvų vengimą kalbėtis", - šiuos mitingo metu išsakytus Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko žodžius lydėjo gausios mitinguojančios uostamiesčio šviesuomenės ovacijos.

Jo nuomone, jei dar kas nors nesuvokia, kad iškilusi grėsmė švietimui - tai yra grėsmė visai valstybei, tai tokiems žmonėms ne vieta švietimo sistemoje.

"Ir apie tai reikėtų kalbėti garsiai ir ryžtingai", - streikuojančius pedagogus palaikė Klaipėdos vadovas.

Susirinkę pedagogai vienas per kitą tvirtino, kad tokių patyčių iš šalies valdžios nesitikėję. Nors ketvirtadienį ir vyko švietimiečių susitikimas su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene, kol kas nematyti jokių apčiuopiamų rezultatų.

"Mūsų ministrė ilgai kartojo, kad viskas yra gerai. Ji ir jos patarėjai lankėsi mokyklose ir išsiaiškino, kad mokytojai yra labai patenkinti šita situacija. Žinoma, labai logiška. Kai žmonės yra labai patenkinti situacija, jie neina dirbti, jie atsisako algų ir eina streikuoti.

Ir tikrai visuotinei laimei priežasčių yra labai daug. Statistika, kuria remiasi premjeras, teigia, kad mokytojams alga kilo vidutiniškai 117 eurų. Gal ta paslaptinga statistika padėjo mano ir mano kolegų 117 eurų? Įtariu, kad tie eurai yra ten pat, kur ir tie paslaptingieji 17 milijonų eurų..." - ironizavo Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė.

Gausias susirinkusiųjų ovacijas ir juoką sukėlė L. Bručkienės sostinėje vykusiame pedagogų susitikime su valdžios atstovais išgirsta taikli vienos mokytojos išsakyta frazė: "Jei aš valgau bulves, o kas nors kitas - mėsą, pagal statistiką mes abu valgome cepelinus..."

Streikuojančių Klaipėdos pedagogų vienybe džiaugėsi į mitingą atvykęs Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

"Aš jus myliu. Galbūt simboliška yra tai, kad jūs gyvenate švyturių mieste, nes jūs ir esate Lietuvos švyturys visiems mokytojams", - dėkojo gausiai prie streiko prisijungusiems Klaipėdos pedagogams A. Navickas.

Pasak jo, valstybė, kuri nori apgauti mokytoją, vargu ar turi ateitį.

"Tie dalykai, dėl kurių mes streikuojame - užmokesčio ir vaikų klasėse skaičiaus klausimai - yra labai svarbūs, bet dar svarbiau, kad būtų atkurtas teisingumas. Negalima toliau palikti funkcionuoti neteisingą sistemą, turime ištrinti, išplėšti sugadintą ir suteptą lapą ir atversti naują lapą, sukurti naują sistemą", - kalbėjo A. Navickas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė sakė kol kas nematanti jokio pagrindo nutraukti streiką.

"Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė vis kalba bendromis frazėmis ir būsimuoju laiku: tarsimės, derėsimės... Turi būti aišku, dėl ko susitarėme, ir turi būti įvardinti aiškūs skaičiai", - akcentavo L. Juknienė.

Pasak jos, kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, bet kone geriausiai visoje Respublikoje švietimo tinklą sutvarkiusi Klaipėda gyvena blogiausiai.

"Klaipėdos mokytojai yra nuvertinti, mokyklos neišgyvena ir yra gilioje depresijoje", - kodėl klaipėdiečiai taip aktyviai jungiasi į streiką, paaiškino L. Juknienė.

VARPAS. "Varpo aidas visais laikais kvietė žmones svarbiems darbams į aikštę. Tad ir šiandien į mitingą mes pasiėmėme šitą simbolį, nes mokyklose į pamokas kviečiantis varpelis nebeskamba..." - sakė Laima Juknienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder