Vasaros estradai lauks architektų idėjų

Vasaros estradai lauks architektų idėjų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė tarptautinį konkursą Vasaros koncertų estrados architektūriniam projektui parengti. Tikimasi, kad architektai pateiks patrauklių pasiūlymų, kaip Vasaros estradą padaryti funkcionalesnę.

Konkurso sąlygose nurodoma, kad pagrindiniai Vasaros estrados elementai - scena, choristų tribūna su stogine bei žiūrovų amfiteatras turi būti išsaugomi ir modernizuojami.

Pagrindinė paskirtis nekeičiama - tai turi būti vieta, tinkanti dainų, šokių šventėms ir kitiems masiniams renginiams organizuoti, tačiau iš šios erdvės ateityje tikimasi gerokai daugiau funkcionalumo.

"Tikimės, kad konkurse dalyvausiantys architektai pasiūlys sprendinius, kaip Vasaros estradą ne tik atnaujinti, bet ir šioje vietoje sukurti gyvybingą kompleksą, kuris būtų funkcionalus ištisus metus ir išplėstų kultūros, pramogų, aktyvaus laisvalaikio, sporto, rekreacijos, turizmo paslaugų spektrą. Manome, kad čia galima labai įvairi veikla, tad šis konkursas - puiki galimybė architektams pristatyti visuomenei savo vizijas ir siūlymus dėl šio objekto ateities", - Savivaldybės pranešime spaudai cituojamas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Amfiteatro formos vasaros estrada Klaipėdoje buvo pastatyta 1983 metais. Čia vyko įvairios dainų šventės, festivaliai, koncertai ir kiti renginiai, pirmieji daugiatūkstantiniai Sąjūdžio mitingai.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Ji yra morališkai ir fiziškai pasenusi, reikalingas atnaujinimas. Bet tai neturi būti tik nedidelis atnaujinimas, pavyzdžiui, pakeisti suoliukai. Reikia galvoti, kaip estrada galėtų būti funkcionalesnė, pavyzdžiui, galėtų atsirasti laikinas stogas, pastate arba šalia jo galėtų būti integruotos kitos patalpos, kur galbūt gali atsirasti kavinės, turint omenyje, kad šalia yra miškas ir dviračių takai - sportinio inventoriaus nuoma ir panašiai", - "Vakarų ekspresui" komentavo konkurso vertinimo komisijos narys, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

"Buvo kalbamasi su tikslinėmis grupėmis, kas ten turėtų būti. Yra noras išsaugoti esminę estrados struktūrą, kad būtų vietos ir atlikėjams, ir žiūrovams. Ji labai neturėtų keistis, bet siekiama, kad ji būtų pritaikoma ne tik porai chorų festivalių per metus, bet galėtų vykti ir kiti renginiai visus metus", - pridūrė R. Zulcas.

Savivaldybės užsakymu konkursą organizuoja Lietuvos architektų sąjunga. Informacija apie konkursą bus skelbiama ir užsienio architektų bendruomenėse.

"Galbūt ir idėjos bus originalesnės - iš šalies kažkas gali visai kitaip pasižiūrėti į šį objektą", vylėsi konkurso vertinimo komisijos narys.

Pasiūlymus konkursui architektai galės teikti iki lapkričio 5 d. Tada pasiūlymai bus vertinami ir renkami geriausi. Tikimasi, kad tai pavyks padaryti iki metų pabaigos.

Projekto konkurse pirmąsias 3 vietas užėmusius dalyvius numatyta apdovanoti piniginiais prizais. I vietos laimėtojui bus skirta 3 500 Eur, II vietos laimėtojui 2 500 Eur, III vietos - 2 000 Eur premija.

Su konkurso laimėtojais bus deramasi dėl projektavimo sutarties. Pasirašius sutartį bus vykdomi projektavimo darbai, kurie gali trukti apie metus.

"Jeigu bus labai gera idėja, bet finansiškai labai sunkiai įgyvendinama, galbūt architektai gali pasiūlyti įgyvendinimą etapais", - svarstė R. Zulcas.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Informacija

Klaipėdos vasaros koncertų estrada pradėta statyti 1977 m., baigta - 1983 m.

Specialiai dainų šventėms skirtos vasaros koncertų estradų unikalūs statiniai statyti tik Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Tai miesto kultūros infrastruktūros objektas, glaudžiai susijęs su UNESCO saugomų Dainų švenčių tradicijomis bei tautinės kultūros puoselėjimu. Estrada nėra įtrauktą į paveldo registrą ir nėra saugotina kaip architektūrinis darbas.

Čia buvo rengiamos regioninės ir respublikinės dainų šventės, festivaliai, koncertai ir kiti renginiai. Joje vyko ir pirmieji daugiatūkstantiniai Sąjūdžio mitingai, roko maršai.

Pastaruoju metu estrada naudojama labai retai.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija jau kurį laikąieško atsakymo ką daryti su vasaros koncertų estrada. 2014-aisiais parengta "Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmų Vasaros koncertų estrados modernizavimo galimybių analizė". Savivaldybės tarybos Kolegija po galimybių studijos pristatymo taip ir nepriėmė galutinio sprendimo dėl koncertų estrados.

Siekiama sutvarkyti koncertų estrados erdvę, kad ji būtų estetiška ir patraukli, kad joje galėtų vykti dainų šventės ir kiti sveikatingumo, sporto renginiai. Chorinė bendruomenė pageidauja, kad būtų siekiama išlaikyti dainų švenčių ir masinių renginių vietą, kad būtų išsaugota amfiteatro struktūra, žiūrovinės dalies pylimas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder