Vienas butas, du savininkai - košmaras abiem

Vienas butas, du savininkai - košmaras abiem

Skamba absurdiškai, kai po skyrybų buvusiems sutuoktiniams tenka gyventi po vienu stogu. Visgi tokios istorijos gan dažnos, mat neretai kitaip nepavyksta pasidalinti per santuoką užgyvento turto. Dar absurdiškesnis variantas, kai vienas iš sutuoktinių savąją buto dalį parduoda svetimiems.

Pensininkė Anastasija Šimkienė savo gyvenimą vadina pragaru. Dar sovietiniais laikais besiskiriant teismas nusprendė, kad vienas iš trijų jų buto kambarių lieka vyrui. Moteris net neįsivaizdavo, kas jos laukia vyrui nusprendus savo buto dalį parduoti.

"Nesuskaičiuoju, kiek kartų keitėsi to kambario šeimininkai ir kas jame tik negyveno. Dažniausiai kambarys buvo nuomojamas, tad ir girtuoklių, ir valkatų, ir narkomanų čia buvo. Tarakonų priveisė, duris kirviu iškapojo, sumušę mane buvo", - guodėsi 73 metų A. Šimkienė.

Tačiau kone labiausiai moteris pyksta ant dabartinio kambario šeimininko, kurį "įsigijo" praėjusį rudenį. Pasirodo, didžioji bėda yra ta, kad šis su ja nepasitaręs suremontavo bendro naudojimo patalpas - koridorių, vonią bei virtuvę.

Kovoja maldomis ir rašteliais

"Vakarų ekspreso" korespondentus A. Šimkienė pasitiko melsdamasi ir dėkodama Marijai, kad jai atsiuntė pagalbą. Koridoriuje degė žvakė, kokią per Vėlines įprasta deginti kapinėse, ant sienų ir spintelių kabojo prisegti Anastasijos ranka rašyti rašteliai, kurių turinio subtiliu nepavadinsi.

"Su dabartiniu nuomininku nebendrauju. Net jo vardo nežinau. Tad vis palieku jam raštelius, nes ėda mano maistą ir naudoja skalbimo miltelius", - paaiškino pensininkė.

A. Šimkienė pasakojo, kad jos gyvenimas pragaru virtęs po to, kai jos buvęs vyras nusprendęs parduoti jam skirtą buto dalį.

"Gyvenome trijų kambarių bute, tad teismas nusprendė, kad vienas kambarys turi likti vyrui. Neprieštaravau. Auginome tris vaikus. Bet po šešerių metų vyras paėmė ir pardavė savo kambarį. Naujieji savininkai jį nuomojo. Visokio plauko veikėjų teko matyti. Paskui vėl pardavė. Net nenoriu prisiminti, kas čia gyveno. Bet dabar, kai kambarį pernai rudenį įsigijo naujasis savininkas, visai ramybės nebeturiu. Tris mėnesius vyko remontai, visą tą laiką negalėjau patekti nei į vonią, nei į tualetą. Sisiojau į kibirą prie lovos. Koridoriuje išgriovė visas nuo sovietinių laikų buvusias spintas. Kur man dabar stiklainius ir bulves laikyti?" - ašaras šluostydama pasakojo moteris ir nuvedė parodyti, ką, anot jos, pridirbo naujieji šeimininkai.

Atkabinusi kelis didžiulius metalinius kablius, pensininkė pravėrė duris. Išvydome tvarkingai suremontuotą vonios kambarį.

"Pažiūrėkite, ką jie pridarė - sumontavo mažyti čiaupą, tad dabar į kibirą nei vandens nebeįmanoma prileisti, reikia su stiklainiu pilstyti", - kodėl dabar jai nepatinka vonia, paaiškino Anastasija.

Moteris tikino, kad po remonto ji nebesinaudoja nei vonia, nei tualetu. Esą jai dabar baisu.

"Sisioju į kibirą ir kartą per dieną išpilu į klozetą. Jūs tik pažiūrėkite, kiek lempų jie čia primontavo, tad vis ateinu ir išsuku, juk kiek elektros išdegins", - ant buto bendrasavininkio pyko moteris.

Pensininkė pasakojo gaunanti tik 211 eurų pensijos. Esą net 150 eurų atiduoda mokesčiams.

"Man atrodo, kad visus mokesčius siunčia man, matyt, kambario savininkas nieko nemoka. Kaip man išgyventi? Būna dienų, kai tik duona ir vandeniu esu gyva", - guodėsi moteris.

Ji įtarė, kad naujieji kambario savininkai siekia ją išgyvendinti. Esą ne kartą girdėjusi užuominų, kad jie galėtų jai nupirkti vieno kambario butą Plungėje arba Naujojoje Akmenėje.

"Ko aš noriu? Kad paliktų mane ramybėje ir sugrąžintų ką sugriovė - bent jau sienines spintas koridoriuje", - kodėl išsikvietė žurnalistus, paaiškino Anastasija.

Gaila, bet kito buto savininko ar nuomininko nepavyko sutikti. Tačiau neabejojame, kad jų versija būtų ne ką mažiau įdomi.

Išeitis - civilizuoti santykiai

UAB "Debreceno valda" direktorius Vaidas Barakauskas pasakojo, kad panašių istorijų būna gana dažnai ir daugiausia bendrabučio tipo daugiabučiuose.

NEPATINKA REMONTAS. "Pažiūrėkite, ką pridarė. Iki remonto buvo geras ilgas kranas, dabar sumontavo tokį trumpą, kad net į kibirą vandens neįmanoma įsileisti", - guodėsi Anastasija Šimkienė. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Kai viename bute gyvena keli patalpų savininkai, kiekvienas savininkas mokesčius už paslaugas - šiukšlių išvežimą, inžinerinių sistemų priežiūrą, pastato eksploataciją ir techninę priežiūrą, šildymą moka pagal nuosavybės teise valdomą plotą, kaip ir kituose daugiabučiuose. Tuo tarpu už vandenį, elektrą, dujas - bendru sutarimu su buto ar bloko bendraturčiais - kaimynais. Čia neaiškumų ir nesutarimų pasitaiko gana dažnai, nes mokesčiai už minėtas paslaugas skaičiuojami pagal pateiktą faktinę informaciją. Jeigu informacijos patalpų savininkai neteikia, tuomet mokesčiai už minėtas paslaugas skaičiuojami pagal nuosavybės teise valdomą plotą", - kaip tokiais atvejais skaičiuojami mokesčiai, paaiškino V. Barakauskas.

Jis pateikė pavyzdį, kai bendrabučio tipo daugiabučiuose 6-8 butai naudojasi viena bendra virtuve, kurioje yra vienas vandens skaitiklis. Tokiu atveju sunaudotas vandens kiekis dalinamas visiems butų savininkams.

"Sklandus mokesčių apskaičiavimo procesas labai priklauso nuo pačių gyventojų noro susitarti civilizuotai. Atsižvelgiant į gyventojų gyvenimo būdą, galbūt šeimos sudėtį, galima pasidalinti sunaudoto vandens kiekį. Vienais atvejais tai pavyksta geranoriškai, tačiau yra ir tokių atvejų, kai susitarimą pasiekti būna labai sudėtinga", - pripažino V. Barakauskas.

UAB "Klaipėdos bendrabutis" praktikoje yra pasitaikę atvejų, kai viename patalpų bloke kartu su kaimynais gyvenančiam klaipėdiečiui dėl įsiskolinimo buvo atjungta elektra. Gyventojas rado išeitį ir elektros tiekimą į savo patalpas užsitikrino, elektrą prisijungdamas iš kaimyninio bloko gyventojų per bendrą rozetės lizdą, sumontuotą abiejose sienos pusėse.

"Kaimynai, pastebėję, kad staiga už elektrą moka daugiau, ėmė tikrinti elektros skaitiklius. Pastebėję, kad skaitiklis, priskirtas kaimyno butui, nesisuka, o šviesa patalpose dega, užfiksavo vagystę ir paprašė mūsų išspręsti situaciją", - vieną istoriją prisiminė V. Barakauskas.

Ne iš gero gyvenimo

Kad viename bute gyventi išsiskyrusiems sutuoktiniams ar net visai svetimiems žmonėms - visiškas absurdas, sutinka tiek teisėsaugos atstovai, tiek nekilnojamojo turto specialistai.

Tačiau teisėsaugos atstovai pabrėžia, kad tokios istorijos nutinka ne iš gero gyvenimo. Tiesiog būna situacijų, kai nėra kitos galimybės padalinti besiskiriantiems sutuoktiniams santuokoje užgyvento turto.

"Negalima sakyti, kad visada tai pats blogiausias variantas. Esu girdėjusi istorijų, kai po skyrybų gyvendami po vienu stogu sutuoktiniai vėl susitaiko", - minėjo Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Lina Giedrė.

Pasak jos, kad teismas priimtų tokį sprendimą, gali lemti pačios įvairiausios aplinkybės.

"Tokių atvejų būna ne vienas ir ne du. Toks gali būti ir pačių sutuoktinių pageidavimas, gali būti, kad nėra kitos išeities ir t. t. Kiekvienas atvejis labai individualus. Tačiau teismas visada atsižvelgia, ar nėra rizikos, jei sutuoktiniai liks gyventi po vienu stogu. Jei yra nepilnamečių vaikų, visuomet paisoma jų interesų", - minėjo teisėja.

Nėra paprasta, kai sutuoktiniai dalijasi už banko paskolą pirktą būstą.

"Dažnai bankai bijo paleisti laiduotoją ir sunkiai modifikuoja paskolos sutartis. Skyrybų bylos tikrai sudėtingos. Jei abi šalys geranoriškai nesutaria dėl turto dalybų - susipriešinimas užprogramuotas", - niuansus pasakojo L. Giedrė.

Sprendimų yra

Pasak nekilnojamojo turto pardavėjų, kai po vienu stogu gyvenantiems žmonėms atsibosta tąsytis, jie savo dalį turto parduoda, dažnai už labai žemą kainą.

Neretai būsto dalį nusipirkęs asmuo bendrasavininkius terorizuoja, kad pigiai parduotų jam savąją dalį, o jei atsisako - įkelia bet ką, kad ir visą čigonų taborą, nesvarbu, kad bendrai naudojamasi vonia, tualetu, virtuve.

"Žinoma, tokios istorijos absurdiškos. Kur kas protingiau, kai skirdamiesi sutuoktiniai parduoda būstą ir pasidalija pinigus, nei lieka gyventi po vienu stogu. Bet žinau konkrečią istoriją. Mano viena pažįstama gyvena tame pačiame bute su buvusiu vyru. Vyras viename kambaryje, ji su dukra - kitame. Vyras nieko nepadeda, net trukdo tvarkytis. Tikra nesąmonė", - pasakojo nekilnojamojo turto brokeris Vytautas Čeplinskas.

Brokeris svarstė, kad tokiose situacijose būtina teisiškai padalinti butą per pusę, nes esą kaip kitaip pasidalinti mokesčius, jei bute tik vieni skaitikliai. Kas įrodys, kuris kiek vandens išleido ar kiek elektros sunaudojo.

[CITATA]

NT brokeris Stanislovas Kavoliūnas sakė turėjęs atvejį, kai klientų butas buvo padalintas taip, kad ateityje nekiltų jokių ginčų.

"Buvo vienas atvejis, kai dviejų kambarių butas buvo padalintas į du atskirus vieno kambario butus. Ir dokumentai buvo atitinkamai sutvarkyti, ir kiekvienas savininkas į savo kambarį įsivedė reikalingas komunikacijas, įsirengė mini virtuvėles", - galimą sprendimą įvardijo S. Kavoliūnas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder