Vietoj "mikriukų" - ekspresai

Vietoj "mikriukų" - ekspresai

Paaiškėjus, kad nuo antradienio mieste nebevažiuos "mikriukai", žmonės viešojoje erdvėje pasiskirstė į dvi grupes. Vieni keikia valdžią bei reikalauja prisiimti atsakomybę, kiti džiaugiasi, kad gatvėse nebeliks pavojingai manevruojančių "mikriukų" vairuotojų. Miesto vadovai pripažįsta, kad gyventojai apie pokyčius buvo informuoti per vėlai, ir ketina aiškintis, kas atsakingas dėl tokios situacijos.

Socialiniame tinkle "Facebook" diskusiją su klaipėdiečiais vakar pradėjo maršrutinių taksi įmonės "Vežesta" (9 maršrutas) direktorius Audrius Petrošius.

"Kalba ne apie tai, jų reikia ar nereikia. Kalba apie komunikaciją ir žmones, kurie šį rytą susidurs su milžiniškais nepatogumais, ir kurie - tiek darbuotojai, kurių yra apie 100, tiek keleiviai, kurių yra gerokai daugiau ir įvairiausių: suaugę, pensinio amžiaus, taip pat mokinukai, kurie galbūt visai neseniai pradėjo eiti (važiuoti) į mokyklas - yra paskutinėje vietoje kai kuriems asmenims Savivaldybėje", - vakar dėstė A. Petrošius.

Klaipėdietė Ingrida atkreipė dėmesį į tai, kad ekspresiniai autobusai, kuriais VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) ketina laikinai pakeisti "mikriukus", nestoja dalyje stotelių, kuriose išlipa nemažai dirbančių žmonių, pavyzdžiui, Arenos, Kauno, "Vėtrungės" ir kt. Kiti gailėjo laiko, kurį reikės sugaišti autobusuose. Buvo ir išsigandusių, jog gerokai pasunkės galimybės grįžti namo po 22 val.

Savivaldybės ir transportininkų vadovams "dėkojo" ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus pavaduotoja Vida Kažuro.

"Buvau priversta į darbą ateiti pėsčiomis iš Panevėžio į Danės gatvę. Patekti į autobusą buvo beviltiška, nepaisant "Keleivinio transporto" vadovų bandymo teigti, kad maršrutiniais taksi naudojasi maža Klaipėdos gyventojų dalis (tikrai ne 3-4 proc. keleivių). Negana to, kad buvo priimtas pats nepalankiausias žmonėms, kurie jų paslaugomis naudojosi 25 metus, sprendimas neieškant kitų galimybių, manau, kad tiek Savivaldybė, tiek jai pavaldžios VšĮ apie tai privalėjo pranešti ne sprendimo išvakarėse, antrojoje dienos pusėje. Manau, kad Savivaldybė turėjo visas galimybes ir priemones tai padaryti laiku ir tinkamai", - teigė V. Kažuro.

Vis dėlto nemaža dalis džiūgavo, kad pagaliau nebeliko "eismo trukdytojų" ir "senų kontrabandiniu dyzeliu prasmirdusių dušmanų", kurie esą staigiais posūkiais trikdydavo kitus vairuotojus ar net keldavo avarines situacijas. Kiti svarstė, kad "mikriukininkai" patys kalti dėl padėties, nes neapsižiūrėjo, kada baigiasi sutartis.

Išgelbės ekspresai?

Valdžios atstovai prisipažįsta, kad jie turi prisiimti kaltę dėl to, kad gyventojai apie pokyčius buvo informuoti per vėlai.

"Tai nenormalu, negali būti net kalbos. Kalbant apie gyventojų informavimą likus parai iki įsigaliojimo, situacija turės būti įvertinta pačiu griežčiausiu būdu, tam reikės atlikti rimtą, išsamią dokumentų analizę ir padaryti išvadą", - teigė meras Vytautas Grubliauskas.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas aiškino, kad parengtos laikinosios sutartys ant jo stalo atgulė ketvirtadienį, antroje dienos pusėje. Kartu su neigiamomis Savivaldybės teisininkų išvadomis, dėl kurių esą ir nebuvo galima tų sutarčių pasirašyti.

[CITATA]

"Ieškojome įvairių galimybių, vertinome viską. Priėjome išvadą, kad pasirašyti sutarčių negalime, nes gresia gana didelės sankcijos", - teisinosi S. Budinas, aiškindamas, kodėl gyventojai nebuvo informuoti anksčiau.

V. Grubliauskas tikino, kad maršrutiniai taksi Klaipėdoje nekursuos ir nedalyvaus eisme tik laikinai, maždaug iki Naujųjų metų. Pasak mero, antradienį situacija gatvėse buvo suvaldyta ir chaoso išvengta, o kaip seksis toliau, bus nuolat stebima. Teigiama, kad kasryt apie padėtį merą informuos speciali situacijos suvaldymo ir stebėsenos grupė.

Vakar mieste važiavo 16 papildomų 6E ir 8E autobusų reisų, iš dalies jie užpildė spragą. Liko neišpręstas tik naktinio maršruto klausimas, kaip po 23 val. gyventojams nuvykti iš šiaurinės į pietinę dalį. Kalbama apie papildomus 9 autobuso reisus, kurių paskutinis galėtų į pietinę dalį vykti 23.30 val.

Šiuo metu vykstantis naujų vežėjų maršrutiniais taksi parinkimo konkursas, pasak pašnekovų, artėja prie pabaigos.

KKT direktorius Gintaras Neniškis sakė, kad siekiama, jog visas uostamiesčio viešasis transportas būtų vienose rankose, o maršrutiniai taksi būtų įtraukti į bendrą sistemą, būtų bendras bilietas: "Po pertvarkos laukinės konkurencijos nebebus, nes jie važiuos pagal bendrą sistemą. Tikslas yra ne tai, kad kuo daugiau transporto priemonių būtų vienu metu gatvėse, o kad nesusidarytų tarpų, kai išvis niekas nevažiuoja."

KKT ir Savivaldybės Transporto skyriaus specialistams nurodyta pagal galimybes tarpininkauti padedant "mikriukų" vairuotojams įsidarbinti panašaus pobūdžio transporto paslaugų įstaigose. Tikimasi, kad dalis vairuotojų darbo gaus tuomet, kai paslaugas pradės teikti nauji vežėjai. Manoma, kad ateityje prireiks daugiau vairuotojų ir didiesiems autobusams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder