Vilnonės avys prieš stirnas

Vilnonės avys prieš stirnas

Klaipėdos universiteto botanikos sode bandoma surasti būdų, kaip nuo čia užklydusių stirnų labiau apsaugoti retesnius augalus.

Botanikos sodo vadovė Asta Klimienė "Vakarų ekspresui" papasakojo, kad nuo stirnų pabandė apsisaugoti repelentais - augalų apsauga, kvapais atbaidančia laukinius gyvūnus.

- Bet šios priemonės padėdavo tik labai trumpam, gal kokias dvi savaites, - sakė A. Klimienė. - Kitas dalykas: šios priemonės nudažo lapus, stiebus, ir augalai nelabai gražiai atrodo.

Botanikos sode vadovė Asta Klimienė.

Pasitarusi su sodo darbuotojais, nutarė griebtis veiksmingesnių apsaugos priemonių ir prisiminti senolių, kurie naudodavo vilną, patirtį.

- Todėl vilna papuošėme savo išskirtinius augalus ir taip labiau apsisaugome nuo tų gražuolių stirnų, kurios apsigyveno mūsų botanikos sode.

Šiuo metu vilnų kuokštais apmėtyti medžiai, o ant sniego ganosi netikros vilnonės avys, kurias iš ūkininko suvežtų vilnų sukūrė darbuotojos Vanda Sergejeva, Laura Normantė, Samanta Lukė.

VITAMINAI. Keturkojai lankytojai prieš pavasarį stiprinasi vitaminais.

Paklausta, ar gabūs kūrybiški sodo darbuotojai nežada kitąmet dalyvauti Kaziuko mugėje, vadovė Asta nusijuokė ir paneigusi, kad jos darbuotojai mugėje tikrai nedalyvaus, dar kartą pagyrė saviškius, kurie yra sukūrę ir verbų, ir puokščių.

- Palikti vilną per vasarą bus nelabai gražu, tai mes nutarėme kurti ir toliau, todėl ateityje turėsime ne tik avytes, bet ir aguonas, burbulus. Ir visa tai dėsime į kolekcijas, kai tik pradės augti žoliniai augalai, - sako pašnekovė.

Paklausta apie tai, ar nieko baisaus neatsitinka, jei vilnonės avys sušlampa, A. Klimienė kantriai paaiškino:

- Mes kaip tik galvojame, kad turėsime dar vieną naudą, nes gamtoje vyks darnus procesas, išplaus mums tą vilną, ir mes ją galėsime panaudoti dažymui gamtiniais dažais, eksperimentuoti, kaip žolelėmis galima dažyti.

Pasak vadovės, naujieji sodo gyventojai - stirna su dviem jaunikliais - vilnų kvapo vengia, bet nėra tokios jautrios, kaip prieš tai atklydusi briedė su jaunikliais.

- Vieną stirniuką botanikos sodo darbuotojai jau praminė mažyliu, nes jam vos metai. Kitas jauniklis - užpernykštės vados, - pasakoja A. Klimienė. - Botanikos sode keturkojų šeimyna apsigyveno per šalčius ir stirnoms čia, panašu, labai patinka.

Botanikos sodo vadovė papasakojo, kad darbuotojai stirnų šeimynai pasiūlė daržovių, bet paaiškėjo, kad joms vis dėlto labiau patinka skabyti augalus.

Vadovė paaiškino, kad vilnonės avys nuo stirnų saugo rožynus, o vilnų kuokštai ant augalų šakų - retus ir vertingus krūmus bei medžius.

- Kai yra sniego, joms norisi valgyti, tad stirnos apgraužia jaunus medelių ūglius, taip pat ėda šilokus, žolinius augalus, kuriuos randa po sniegu, - pasakoja A. Klimienė.

Labiausiai Botanikos sodo darbuotojus stebina, kad stirnos skabo netgi nuodingus augalus: ožekšnį, gebenes, kukmedžius.

- Matyt jos taip užsiima savigyda arba stiprinasi vitaminais prieš pavasarį. Gebenė ir kukmedis yra labai apskabyti, žalių lapelių nebelikę, - pasakoja A. Klimienė.

Naujosioms sodo gyventojoms nuodingi augalai nė motais, jos bėgioja smagios ir sveikos. Vadovės nuomone, laukinis gyvūnas tiksliai žino ko ir kiek jam reikia, kad savigyda būtų veiksminga.

Botanikos sodas yra miesto pakraštyje, tad neabejojama, kad stirnos atklydo iš miško ir lengvai įveikė sodą juosiančią tvorą.

A. Klimienė pasakoja, kad bandė praardyti tvorą, kad stirnos jaunikliai galėtų išeiti į laisvę, bet paaiškėjo, kad stirniukams nesunku ją peršokti. „Stirnos tik uodegas mums visiems parodė" - vaizdžiai pastebėjo vadovė.

"Vakarų ekspresui" pasidomėjus, ar sušlapusi vilna neskleidžia per daug stipraus kvapo, vadovė paaiškino, kad briedžiams labai nepatinka šis kvapas ir jie iš tolo apeina vertingus augalus, o štai stirnos vilnos kvapui daug atsparesnės.

Paklausta, kiek ilgai botanikos sode užsibuvo briedė su dviem jaunikliais, A. Klimienė prisiminė:

- Briedė su jaunikliais iš sodo pasitraukė rudenį, dar iki pasirodant sniegui. Po to, kai mes labai gausiai padėjome vilnos. Todėl dabar spėliojame: ar jos išėjo savaime, ar dėl per stipraus kvapo?

Nors gyvūnai sodo darbuotojams kelia papildomų rūpesčių, jis sako, kad vis tiek labai džiaugiasi juos čia matydami.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder