Žinia trims miestams: nebūkite gryname ore

Žinia trims miestams: nebūkite gryname ore

Balandžio pradžioje Klaipėdoje, Šiauliuose, Kaune ir dalyje Vilniaus fiksuojamas didesnis nei normalus kietųjų dalelių kiekis ore per parą. Šių miestų gyventojams patariama praleisti mažiau laiko gryname ore.

Kietosios dalelės – ore esančių kietųjų dalelių ir skysčio lašelių (aerozolių) mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairūs komponentai: rūgštys, sulfatai, nitratai, organiniai junginiai, metalai, dirvožemio dalelės, dulkės, suodžiai, pelenai ir kt.

Nuo itin užterštų iki švariausių vietų

Kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė yra 50 μg/m3.

Balandžio 5 dieną Klaipėdoje kietųjų dalelių ore – 75,73 μg/m3, Šiauliuose – 60 μg/m3, Kaune – 56,7 μg/m3, dalyje Vilniaus – 53,78 μg/m3. Tai aukštas oro užterštumo lygis.

Dalyje Vilniaus laikosi ir vos už normą mažesnis oro užterštumas, tai – 47,51 μg/m3. Panaši situacija Mažeikiuose – 41,05 μg/m3, Naujoje Akmenėje – 45,46 μg/m3, Panevėžyje – 42,81 μg/m3, Kėdainiuose – 42,07 μg/m3, Jonavoje – 32,85 μg/m3, dalyje Kauno – 49,51 μg/m3.

Labai švariu oru galima džiaugtis Plungės apylinkėse (13,57 μg/m3), aplink Uteną (18,13 μg/m3) bei Varėnos apylinkėse (9,49 μg/m3) – čia oro užterštumas labai žemas.

Nekelia panikos

Kietosios dalelės normalią ribą viršija kartais, o tai dažniausiai priklauso nuo sezono, pastebi Aplinkos ministerijos Taršos departamento direktorius Vitalijus Auglys. „Čia sezoninis dalykas – pavasaris, ruduo kartais ir žiema.

Taip būna dėl pakeltos taršos nuo gatvių, dėl to, kad nesužaliavusi augmenija, kad lietaus ilgai nebuvo. Taip pat nuo to, kad mes gatvių nespėjame išsivalyti, nuo transporto, nuo tebevykstančio šildymo sezono“, – tv3.lt kalbėjo V. Auglys.

Specialistas pabrėžia, kad kietųjų dalelių paros ribinė vertė neturi būti viršyta daugiau kaip 35 dienas per metus, nes tik tokiu atveju vietovė laikoma užteršta ir nepalanki gyventi.

„Turime praėjusių metų duomenis Klaipėdoje, Vilniuje, kurie viršijo tas 35 dienas. Klaipėdoje Šilutės plentas, Vilniuje – Kareivių ir Kalvarijų gatvių sankryža. Galime sakyti, kad tose vietose iš tiesų situacija yra sunkiau valdoma ir turi įtaką aplinkos kokybei“, – sakė V. Auglys.

Mažiau laiko gryname ore

Kietosios dalelės kenkia sveikatai, jos turi poveikį gyventojų centrinei nervų sistemai, gali dirginti akių, nosies ir gerklės gleivinę, sukelti kvėpavimo sutrikimus bei paskatinti širdies ir kraujagyslių ligų paūmėjimą.

Oro taršai ypač jautrūs kūdikiai ir vaikai iki 5 metų amžiaus, nėščios moterys, vyresnio amžiaus asmenys.

Norint nors kažkiek apsisaugoti nuo kietųjų dalelių, patariama atsisakyti sportinių užsiėmimų, bėgiojimų ar vaikščiojimų lauke.

Jei įmanoma, pasistenkite išvykti iš miesto. Jei vis dėlto leisite laiką lauke, patariama pagal galimybes riboti buvimo lauke laiką, atsisakyti intensyvesnio fizinio krūvio, vaikščioti atokiau nuo didžiųjų miesto gatvių.

Norėdami sužinoti, kokia kietųjų dalelių koncentracija yra šiuo metu mieste, apsilankykite internetinėje svetainėje www.gamta.lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder