Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (292)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (292)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau dairysimės, kas pokariu vyko Liepų gatvės 12-ajame name.

Čia įsikūrusiuose Pionierių namuose veikusį Juozo Rudžio vadovaujamą fotografų būrelį lankęs ponas Liudvikas rekomendavo pakalbinti kartu su juo į fotografijos paslaptis besigilinusį būsimą ilgametį naujienų agentūros ELTA korespondentą Alfonsą Pipirą.

Barakinė pradžia

A. Pipiro seserį Juzefą, baigusią dantų technikos mokslus, paskyrė dirbti Klaipėdoje.

"Tuomet jauniems specialistams skirdavo gyvenamąjį plotą - vienokį ar kitokį, bet skirdavo. Seserį apgyvendino barake - viename iš trijų, stovėjusių Vaikų ligoninės kieme. Lietuvoje tuomet buvo pats trėmimų vajus. Kadangi mano tėvai Šiauduvos kaime, Šilalės rajone, buvo priskiriami buožių "kastai", gyvenome neramiai. Sesuo prikalbino keltis į Klaipėdą. Susimetėme į "polutarkę" (toks sunkvežimis) mantą, kėbule tilpo net karvė, ir atbildėjome į uostamiestį", - prisiminė p. Alfonsas.

DARBAS. Fotografuoti gali išmokti kiekvienas, tačiau tvarkytis su kaupiama fotoinformacija - sudėtingiau.

Jam, žinoma, teko tą karvę ganyti. O kai jas laikyti uždraudė, tai saugojo ožką.

"Ganykla" buvo čia pat - prie muzikos mokyklos (dabar - kolegijos pastatas šalia Skulptūrų parko). Kai Alfonsui sukako 13 metų, sesuo Juzefa septynmetės mokyklos baigimo vien penketukais (tuomet - aukščiausi mokslo balai) proga padovanojo fotoaparatą. Štai tuomet viskas ir prasidėjo.

"Taigi, fotoaparatą "Liubitel" turiu, juosteles kažkur sugebėdavau įsigyti. Mano pirmoji nuotrauka buvo, kai savo mamą išsivedžiau į kiemą, pastačiau prie medžio ir nufotografavau. Žinoma, apie fotografijos kokybę kalbėti nereikia... Tuomet tokių paslaugų - nuėjai į fotoateljė, ir tau gatavas nuotraukas tekšt ant stalo - nebuvo. Viską pats. O kur gauti ryškalų, fiksažų? Kur vonelės? Kur visi kiti nuotraukų darymo atributai? Turguje dirbo toks fotografas, kuris viliodavo fotografuotis įlendant į rėmus su romantiškais vaizdais. Tai pas jį eidavau pirkti ryškalų, kurių pripildavo į atsineštą puslitrinį butelį. Tik pradėjęs lankyti fotobūrelį Pionierių namuose, supratau, kad tas fotografas parduodavo jau išnaudotus ryškalus. Tai iš kur bus nuotraukų kokybė...


Turguje pirkdavau ir fotopopierių. Vonelę negatyvams ryškinti atstojo išsėdėtos kėdės įdubimas. O negatyvus kopijuodavau tualete, į šviesą prasikalęs kvadratinę skylę, kurioje įtaisiau faneros sklendę. Tai tokia buvo mano pirmoji nuotraukų darymo "technika" ir "technologija", - kvatodamasis pasakojo A. Pipiras.

Tapo "pedagogu"

Kai Alfonsas ėjo į aštuntąją klasę, jau fotografavo kairėn ir dešinėn. Bet suprato - stinga žinių.

KIEME. Čia 13 metų Alfonsas Pipiras kiemo liepoje tuomet, kai prasidėjo jo "fotografinė era".

"Kažkas man pasakė, kad Pionierių namuose esąs kažkoks fotomėgėjų būrelis. Na, ten ir nuėjau. Bet kurio nepriimdavo, turėdavai parodyti, ką esi padaręs. O aš jau turėjau krūvas nuotraukų. Tačiau tik Pionierių namuose pradėjau suprasti, kaip turėtų būti iš tikrųjų", - pasakojo ponas Alfonsas.

Būrelio vadovai - J. Rudys, vėliau - Albinas Stubra, - aiškindavo, kaip elgtis su ryškalais, kur pirkti fiksažą - vaistinėje ar turguje, kaip jį naudoti ir visokių kitokių fotografinių gudrybių.

"Juozas Rudys ir Albinas Stubra įkalė mums į galvas pagrindinius fotografavimo principus - kaip apskaičiuoti apšvietimą, kaip fotografuoti šviečiant saulei. Čia sužinojau, iš ko ir kaip pasigaminti ryškalus. Nors fotografijos technika ir technologija šiandien yra nužengusi labai toli, iki šiol pamenu ryškalų gaminimo receptą: metolas, hidrochinonas, kalcinuota soda, kalio bromidas. Visa tai reikėdavo pirkti vaistinėse. Ir svarbiausia buvo nepažeisti komponentų santykio ir subėrimo eilės tvarkos. Išmokau naudotis svarstyklėmis. Pionierių namuose išmokau ir fiksažą pasigaminti. Daug ko čia išmokau. Jeigu ne mokslai tame būrelyje, nelabai įsivaizduoju, kaip būtų susiklostęs mano gyvenimas", - sakė Pionierių namuose fotobūrelį lankęs būsimasis žurnalistas.

J. Rudys ir A. Stubra vaikiną išmokė tiek, kad jis Kristijono Donelaičio mokykloje fotografuodamas moksleivių gyvenimą, kalbant šių dienų terminais, tapo žvaigžde. Jo "karūna" žibėjo taip skaisčiai, kad pedagogai Alfonsą įpareigojo vesti fotografijos užsiėmimus moksleiviams.

"Žodžiu, pats tapau "pedagogu". Būrelį mano bendraamžiai lankė, bet fotoaparatų niekas neturėjo. Tad klausėsi tik mano klostomos fotografijos "teorijos", - ironiškai savo "pedagoginę" veiklą vertina A. Pipiras.

Bus daugiau. Pradžia - 2007 m. balandžio 23 d., išeina pirmadieniais. "Vakarų ekspreso" portale www.ve.lt skaitytojai "Akvareles" vienoje vietoje gali rasti meniu juostoje paspaudę nuorodą "Klaipėda".

Prašymas

Pionierių namų šokėjams vadovavo Margarita Finkel, čia išliūliavusi garsųjį vaikų šokių kolektyvą "Junga". Prašytume atsiliepti ir pačią ponią Margaritą, ir jos ugdytus šokėjus.
Skaitytojas Algirdas pranešė, kad "1960-1970 m. Pionierių namų pučiamųjų orkestrui vadovavo J. Čižauskas. Liepų g. 12-ojo namo aura ir jo sienos tikrai įkvėpdavo geriems darbams ir apie juos norėtume bei turėtume žinoti". Taigi, kviečiame atsiliepti ir J. Čižausko ugdytus muzikantus.
Skambinkite tel. 493435, rašykite el. laiškus adresu: [email protected]

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder