"Kai įvertina tavo darbą, atsiranda noras padaryti dar daugiau"

"Kai įvertina tavo darbą, atsiranda noras padaryti dar daugiau"

Visuomenę su Antrojo pasaulinio karo istorija supažindinantis, įvairią istorinę medžiagą, eksponatus kaupiantis ir aplink Klaipėdą išlikusius vokiškus Antrojo pasaulinio karo bunkerius tiriantis "Memel-Nord" kolektyvas sako buvęs maloniai nustebintas, kad klaipėdiečiai įvertino jų darbą pasiūlydami "Metų šviesuolio" nominacijai. Anot entuziastų, tai suteikia daugiau jėgų dirbti neatlygintiną darbą.

Paklaustas, ar kuriant netradicinį muziejų Girulių baterijoje vien tik entuziazmo dėka, negaunant jokios finansinės paramos, nebūna sunku, ar nesinori kartais visko mesti, "Memel-Nord" kolektyvo koordinatorius Steponas Dabulskis atsakė: "Žinoma, būna ir tokių akimirkų. Atsiranda trintis ir tarp mūsų pačių, kyla problemų, kurios reikalauja daug nervų, sukelia įtampą. Ir šiaip kartais pagalvoji, kad mažai laiko skiri sau ir savo artimiesiems. Bet kai sulauki žmonių dėmesio, kai jie įvertina tavo darbą, vėl atsiranda noras toliau stengtis ir padaryti dar daugiau ir dar geriau. Vien tai, kad esame nominuoti, rodo, kad galime daug ką padaryti. Tai gali ir visi Lietuvos žmonės, tik reikia daug pastangų ir noro."

"Memel-Nord" kolektyvą sudaro šeši trisdešimties ir daugiau metų žmonės. S. Dabulskis ir Arūnas Džiugelis yra kolektyvo senbuviai, 2009-aisiais ėmęsi tokios veiklos.

Pinigų susimeta patys

Idėja kurti Girulių baterijoje netradicinį muziejų gimė stichiškai, kai kartą S. Dabulskis ir A. Džiugelis atėjo į Pajūrio regioninį parką pasidairyti. Jam priklausančioje baterijoje tuo metu jau buvo keli eksponatai. Ėmė čia darbuotis, pamatė, kad žmonėms įdomu, kad jie noriai ateina pasiklausyti istorijos, ir veikla išsivystė.

Pati grupė yra susibūrusi savanoriškais pagrindais, tad ir kiti įvairaus amžiaus žmonės neatsisako padėti tuo, kuo gali. Kartais ateina ir jaunimo atstovų padirbėti savanoriais.

Pasak S. Dabulskio, pakrančių apsaugos artilerijos baterijoje Giruliuose (Juodojoje tvirtovėje) dar nėra muziejaus, dar tik kuriama ekspozicija. Eksponatai buvo rasti tyrinėjant aplinką, nemaža dalis jų yra žmonių dovanoti. Tačiau to, kas buvo baterijoje prieš trejus metus, ir dabar, nepalyginsi.

Kol kas entuziastų grupė pasivadino "Memel-Nord" ("Klaipėda-Šiaurė"), nes taip vadinosi buvęs karinis objektas. Aiškios koncepcijos, kaip ateityje vadinsis organizacija, dar neturima.

Jokių lėšų iš rėmėjų grupė negauna. Pajūrio regioninis parkas sumoka už elektrą, nes jis administruoja tą pastatą. Jeigu ko nors prireikia, kolektyvo nariai susimeta pinigų. Pastaruoju metu ėmė aukoti žmonės. Idėjai įgyvendinti trūksta laiko, lėšų ir darbo jėgos. Ateityje, kai jau viskas bus sutvarkyta iki galo, tikimasi pretenduoti į Europos Sąjungos paramą.

"Pagrindinis mūsų tikslas - sukaupti kuo daugiau eksponatų ir informacijos. Stengiamės kiek įmanoma atkurti buvusią baterijos išvaizdą, ją atgaivinti, kad būtų lankoma žmonių. Jiems pasakojame apie bateriją, apie Antrąjį pasaulinį karą, kurio metu Klaipėdoje vyko didžiuliai mūšiai", - sako S. Dabulskis.

Anot jo, baterijoje galima organizuoti ir kultūrinius renginius, nebūtinai susijusius su karo tematika. Šiemet pavasarį buvo surengta paroda apie karinį paveldą. Kitų metų pavasarį bus atgaivintas spektaklis "Karas ir jūra", rodytas baterijoje prieš porą metų. Tikimasi sulaukti ir naujų spektaklių.

Esmė - bendravimas su žmonėmis

Vasarą bateriją-muziejų aplanko labai daug žmonių. Net ir dabar, kai tik geresnis oras, jie ateina. Atvažiuoja interesantų ir iš kitų miestų, kariškiai veda grupes.

Grupės nariai paprastai darbuojasi savaitgaliais, nes visi jie yra dirbantys žmonės. Istorinius dalykus gidai stengiasi pateikti ypatingai - organizuojamos ir pramogos. S. Dabulskis prisipažino, kad kartais lankytojai ir pagąsdinami. Pasak jo, kai jie nueina į tamsoje skendintį baterijos galą, ten visko būna, bet tokia atrakcija visiems patinka.

"Mūsų muziejaus esmė - bendravimas su žmonėmis. Jie nepaliekami patys vaikščioti ir žiūrėti ekspozicijos. Jie bendrauja, užduoda klausimus, patys ką nors papasakoja. Žinoma, ne visada turime tokią galimybę - kartais, kai jų daug ateina, nebesugaudome. Tas bendravimas žmones labai žavi. Mūsų sėkmė pasiekiama kartu su jais", - kalbėjo S. Dabulskis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder