"Metų klaipėdiečio" rinkimai - prasminga tradicija

"Metų klaipėdiečio" rinkimai - prasminga tradicija

Trisdešimties metų sukaktį rudenį paminėjęs dienraštis "Vakarų ekspresas" tęsia jau daugiau nei ketvirtį amžiaus puoselėjamą tradiciją pasveikinti ir pagerbti nusipelniusius miestiečius. Jau 26 kartą įvyko dienraščio inicijuoti "Metų klaipėdiečio" rinkimai. Rinkimų nominacijoms buvo pasiūlyta kelios dešimtys įvairiose srityse miestui nusipelniusių žmonių, vertų padėkos ir pagarbos už darbus, dėl kurių Klaipėda yra gražesnė.

"Metų klaipėdiečių" rinkimų eigą pakoregavo paskelbtas karantinas - negalėjome sukviesti nominantų ir kartu pasidžiaugti nuveiktais darbais, įgyvendintomis idėjomis. Tačiau vietoje planuotos vienos apdovanojimų ceremonijos surengėme net keletą - laureatus, laikydamiesi karantino reikalavimų, sveikinome ir ant "Meridiano" denio, ir miesto rotušėje, ir svečiuodamiesi pas brolius pranciškonus. Visi sveikinimai nugulė į specialų vaizdo siužetą, kurį artimiausiomis dienomis galite pasižiūrėti "Vakarų ekspreso" portale, "Facebook" ir "Youtube" paskyrose.

Džiaugiamės, kad, nepaisant sudėtingos epidemiologinės situacijos, galėjome pasveikinti "Metų klaipėdiečio", "Metų atradimo" ir "Socialiai atsakingo verslo" nominacijų laimėtojus, padėkoti socialiniams partneriams. Aktyvių skaitytojų dėka jau 26 metus gyvuojanti "Vakarų ekspreso" tradicija įvertinti tuos, kurie dirba nesitikėdami jokio atlygio, tęsiasi.

"Šie metai yra kitokie, kupini iššūkių ir išbandymų. Neslėpsiu, net buvo kilę minčių, ar apdovanojimų šiemet reikia, nes negalime susirinkti ir pabūti kartu. Bet juk gyvenimas nesustoja, žmonės gyvena savo gyvenimus, dirba, kuria ir padeda vieni kitiems", - pabrėžė "Vakarų ekspreso" vyriausiasis redaktorius Gintaras Tomkus, palinkėjęs ir toliau saugoti vieniems kitus, tačiau nesustoti ir į viską žvelgti optimistiškai.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, teikdamas apdovanojimus, akcentavo "Metų klaipėdiečio" rinkimų reikšmę.

"Noriu padėkoti šauniai, entuziastingai, veržliai "Vakarų ekspreso" idėjai kasmet ieškoti ir kasmet surasti Metų klaipėdietį ar klaipėdietę, Klaipėdos miesto vardą garsinusį skambiausiai ir plačiausiai. Šventai tikiu, kad, nepaisant, jog jau 26 kartą renkame ir išrenkame laureatus, dar labai ilgai reikės rinkti, kad pagerbtume visus klaipėdiečius, kurie to verti", - kalbėjo meras.

"Metų atradimas"

Nauja nominacija "Metų atradimas" - tiems, kurie nesiekdami šlovės, neieškodami garbės daro didelius darbus. Jie gelbsti gyvybes, savanoriauja, padeda atsitikus nelaimei, rūpinasi savo bendruomene. Tokie žmonės įkvepia kitus geriems darbams. Tokie žmonės yra verti pasididžiavimo ir nusipelno visų mūsų pagarbos.

Metų atradimu tapo būsimoji bendrosios praktikos slaugytoja Gabrielė Guogytė, studijuojanti Klaipėdos universitete. Finale jos kandidatūra sulaukė 3 654 balsų.

LAUREATĖ. "Metų atradimo" prizas įteiktas Klaipėdos universiteto studentei, būsimai slaugytojai Gabrielei Guogytei. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Pavasarį paskelbus karantiną, G. Guogytė subūrė studentus siūti medikams kaukes, kai jų trūko šalyje, savanoriavo ligoninėje. Iš pradžių studentai medžiagą ir siūlus pirko iš savo kišenės, bet, pradėjus viešinti daromą darbą, sulaukta gausybės žmonių pagalbos. Žmonės dosniai iš spintų traukė ir dovanojo ritinius medžiagos, tinkamos kaukėms siūti, audinių parduotuvės dovanojo atraižų, siūlų. Prisidėjo ne tik Klaipėdos miesto, bet ir aplinkinių savivaldybių gyventojai. Kaukes studentai siuvo iš medvilnės, lino, marlės.

"Universitetas įsteigė fondą, už kurį atsakinga buvau aš. Viską, ką surinkdavome, išdalindavome. Iš ligoninių kolegos ir dėstytojai skambindavo ir vardydavo, ko, kiek ir kur reikia, o mes dirbome. Per visą karantiną siuvome nuo ryto iki vakaro ir dirbome sunkiau negu bet kada", - prisiminė laureatė.

Per porą savaičių studentai ir jiems į pagalbą pasisiūlę žmonės pasiuvo beveik 2 000 daugkartinių medžiaginių kaukių, kurios buvo išdalintos įvairioms sveikatos priežiūros įstaigoms.

"Svarbu ne skaičius, kiek pasiuvome, bet tai, kad padėjome aprūpinti medikus reikalingomis kaukėmis, kad parodėme, jog esame vieningi. Pamatėme, kad jeigu dar kažko reikės, visi tie žmonės vėl prisidės", - "Vakarų ekspresui" pavasarį pasakojo G. Guogytė.

Aktyvi mergina, baigusi mokslus Klaipėdoje, ketina tęsti studijas Kaune ir tapti slaugytoja diabetologe, kad galėtų dirbti pėdų priežiūros srityje.

"Metų atradimo" nominacijos finalininkai:
Klaipėdiečiai Paulius Jurkus ir Martynas Monikas, išgelbėję Danės upėje skendusią moterį - 363 balsai;
Multimedijos menininkai Augustinas Našlėnas ir Vilius Jokubaitis, sukūrę instaliaciją "Tylios šventovės" - 1 604 balsai.

"Metų klaipėdietis"

Metų klaipėdietis - asmenybė, dėl kurios darbų mūsų miestas, jo žmonių gyvenimai keitėsi, keičiasi ir keisis į geresnę, gražesnę pusę. Tai asmenybė, pasiekusi skambių pergalių ir pripažinimą pačiose įvairiausiose srityse, paliekanti ryškų pėdsaką Klaipėdos miesto istorijoje. Tai - aukščiausias įvertinimas, kurį miestiečiai gali suteikti.

Pagrindinis apdovanojimas "Metų klaipėdiečio" nominacijoje įteiktas karatė trenerei, kovos menų klubo "Okinava" prezidentei Dianai Mačiūtei. Ji rinkimų finale sulaukė didžiausio palaikymo - 11 839 balsų.

Per daugiau nei du dešimtmečius trenerės darbo metų D. Mačiūtė išugdė tūkstančius auklėtinių, pati taip pat skynė skambias pergales. Ji - daugkartinė Europos suaugusiųjų karatė kiokušin čempionatų nugalėtoja ir prizininkė, pasaulio KWA čempionė ir karatė kiokušin prizininkė, Belgijos, Kroatijos ir daugelio kitų Europos šalių atvirųjų pirmenybių nugalėtoja. Be to, šiemet nuotoliniu būdu vykusiame Europos čempionate "Okinavos" klubas buvo pripažintas techniškiausiu tarp visų Senojo žemyno klubų.

"Mane džiugina, kad vaikai ir jaunimas orientuojasi į procesą, fizinį aktyvumą ir taip tampa stipresni visomis prasmėmis. Pandemija dar labiau išryškino sporto naudą. Mes nesustojame - aktyviai sportuojame ir nuotoliniu būdu, svarbu neprarasti gyvenimo džiaugsmo ir optimizmo. Man svarbu ne tik taurės, trofėjai ir titulai, bet ir pats procesas, žmogaus tobulėjimo galimybės. Džiugu, kad kasmet į mūsų karatė šeimą įsilieja vis naujų žmonių, tad būtent ta plėtra ir noru degančios sportininkų akys verčia nesustoti ir judėti tik pirmyn", - sako apdovanota Metų klaipėdietė D. Mačiūtė.

"Metų klaipėdiečio" nominacijos finalininkės:
Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslininkė dr. Raimonda Nabažaitė - 294 balsai;
Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacijos vadovė Kristina Buslajeva - 1 998 balsai.

Gerumo obuoliukai

Specialiais gerumo obuoliukais antrą kartą apdovanoti "Vakarų ekspreso" inicijuotos socialinės akcijos, skirtos autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams ir jų šeimoms paremti, partneriai.

Dar pernai prie pranciškonų vienuolyno buvo tik pieva, o dabar geradarių dėka atsirado kupolas - speciali erdvė, kur autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams vyksta užsiėmimai, vasaros stovyklos, vaikus prižiūri savanoriai, jie vaišinami įvairiais skanėstais, jiems organizuojamos įvairios išvykos ir pramogos.

Ne tik pinigais, bet ir paslaugomis prisidedantiems prie "Rožių planetos" augimo įteikti gerumo obuoliukai.

OBUOLIUKAI. Specialiais gerumo obuoliukais apdovanoti:


UAB "Domo prekyba" direktorė Aistė Stasiulienė

UAB "Vaidenta" vadovas Audrys Leščius


Klaipėdos baseino direktorė Ieva Vaičiurgė


brolis Juozapas Marija

Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Šiais metais simboliniai obuoliukai iškeliavo į UAB "Domo prekyba" direktorės Aistės Stasiulienės, Klaipėdos baseino direktorės Ievos Vaičiurgės, UAB "Vaidenta" vadovų Jolantos ir Audrio Leščių namus. Gerumo obuoliukas įteiktas ir pranciškonų kunigui broliui Juozapui Marijai, kuris visą vasarą kasdien bendravo su "Rožių planetos" stovyklautojais.

Tikime, kad maža gerumo sėkla gali užauginti didelį medį, o medis - daug vaisių. Viliamės, kad atsidėkojant už gerumą įteikiami obuoliukai paskleis žinią, ir kitais metais galėsime padėkoti dar gausesniam socialinės akcijos rėmėjų būriui.

Per karantiną nesutriko ir padėjo kitiems

Jau antrus metus "Vakarų ekspreso" iniciatyva buvo renkama socialiai atsakingiausia įmonė. Šiemet apdovanojimų ceremonija vyko labai kukliai ir saugiai. Įmonių atstovai ir apdovanojimus teikiantys asmenys susirinko burlaivio "Meridianas" denyje. Tarsi specialiai iškilmingam momentui liovėsi lietus, ceremonija vyko lauke, nebuvo jokio būriavimosi. 2020-ųjų socialiai atsakingiausiomis įmonėmis šiemet išrinktos jūrų krovinių kompanija "Bega" ir UAB "Domo prekyba".

"Galime tik pasidžiaugti, kad esant tokioms sąlygoms ir nuotaikoms visi pramonininkai palaikė mūsų idėją. Dar pernai nusprendėme, kad reikia pagerbti ne tik Metų klaipėdietį, darantį gerus darbus, bet ir verslą, svariai prisidedantį prie miesto įvaizdžio ir prie žmonių gyvenimo gerovės. Šiemet išrinktos dvi kompanijos: po vieną iš stambaus ir smulkiojo verslo. Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Viktoras Krolis akcentavo, kad smulkusis verslas patiria ypač daug nuostolių. Socialiai atsakingiausia išrinkta smulkaus verslo įmonė pati labai nukentėjo, bet padeda kitiems. "Domo prekybos" direktorė Aistė Stasiulienė sakė, kad visi darbuotojai prašo bet kokio darbo, nė vienas nenori būti namie", - teigė "Vakarų ekspreso" vykdomoji direktorė Loreta Latakienė.

Konkurentų mažai

Apdovanojimą "Begos" generaliniam direktoriui Laimonui Rimkui įteikęs Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vladas Pleskovas prisipažino, kad išrinkti vieną, vertą apdovanojimo, iš daugiau kaip 260 rūmų įmonių nebuvo lengva.

VERSLAS. Socialiai atsakingoms įmonėms skirtus prizus atsiėmė jūrų krovinių kompanijos "Bega" valdybos pirmininko Aloyzo Kuzmarskio sūnus Karolis Kuzmarskis (kairėje) bei "Begos" generalinis direktorius Laimonas Rimkus (dešinėje) ir UAB "Domo prekyba" direktorė Aistė Stasiulienė.

"Aptarėme 10-12 įmonių veiklą, iš jų ypač išsiskyrė "Bega". Jos vadovybė labai rūpinasi savo žmonėmis užklupus koronavirusui: jie yra apdrausti, maitinami, izoliuojami, sudarytos visos sąlygos normaliai dirbti ir neužsikrėsti virusu, nė vienas darbuotojas nebuvo atleistas iš darbo.

"Bega" visą laiką pasižymi kaip socialiai atsakinga įmonė, kelianti Lietuvos prestižą. Prieš dvejus metus mes jai įteikėme respublikinį eksporto prizą. Aš jau nekalbu apie burlaivį "Meridianas", už kurio išsaugojimą šiai bendrovei ir laivo savininkui Aloyzui Kuzmarskiui turėtų būti dėkinga ne tik visa Klaipėda, bet ir Lietuva. Šiuo požiūriu "Begai" uostamiestyje mažai konkurentų. Moralus ir atsakingas verslas auklėja žmones. Jis daro poveikį jų sveikatai, psichologinei būsenai", - sakė V. Pleskovas.

Skleidžia socialinio dalijimosi kultūrą

"Šiuo metu svarbu išsaugoti savo darbuotojų sveikatą ir kompanijos darbingumą, įvykdyti klientams duotus įsipareigojimus. Toks įvertinimas mums labai svarbus ir juo didžiuojamės. Esame nustebinti ir pamaloninti. Visų pirma esu dėkingas kompanijos akcininkams, skleidžiantiems socialinio dalijimosi kultūrą. Pas mus tai ne vienadienis, o nuolatinis procesas. Tuo gyvena visas mūsų kolektyvas. Būdamas miesto bendruomenės narys negali nematyti rūpesčių ir neatsiliepti į prašymus", - sakė "Begos" vadovas L. Rimkus.

Pasak jo, šiemet visa uostininkų bendruomenė susitelkė ir padėjo gydymo įstaigoms, kurioms trūko būtiniausių apsaugos priemonių. "Vežėme į ligonines būtiniausius dalykus: kepuraites, chalatus, antbačius, pirštines, respiratorius, kaukes, dezinfekcinį skystį. Teko padėti ir budėjusiems Lietuvos šaulių sąjungos žmonėms. Reikėjo pasirūpinti ir savo žmonėmis. Turėjom labai susitelkti. Darėme tai, ką liepė mūsų širdys, ką privalėjome daryti, ką padarytų kiekvienas žmogus ar kompanijos vadovas", - mano "Begos" generalinis direktorius.

Burlaivis "Meridianas" yra "Begos" pagrindinio akcininko, jos valdybos pirmininko Aloyzo Kuzmarskio socialinis projektas. L. Rimkaus teigimu, tai jo pastangomis laivas yra toks, kuriuo gali didžiuotis visa Klaipėda. Prie laivo palaikymo prisideda ir kiti šios kompanijos akcininkai, pati įmonė.

Tėvą šios ceremonijos metu pakeitė Karolis Kuzmarskis, jaunėlis pono Aloyzo sūnus, dirbantis "Begoje". "Turbūt nėra tokio klaipėdiečio, kuriam nepatiktų laivai. Džiugu, kad tėvas turi užsiėmimą ir daro tai, kas jam patinka, kad jam sekasi. Svarbiausia turėti gerą idėją, o kai ją turi, belieka išspręsti finansinį klausimą, kaip geriau ją įgyvendinti", - sakė K. Kuzmarskis.

Įkvepiantis pavydys

"Labai džiaugiuosi Klaipėdos pramonininkų asociacijos įmonėmis, kurios atsiliepė į iniciatyvą visoms susitelkti ir aukoti lėšų, už kurias buvo nupirktas didžiulis kiekis medicininių apsaugos priemonių nelaukiant, kol jos bus atgabentos iš Kinijos. Įmonės ėmė savo gamyboje naudojamas priemones: chalatus, akinius, respiratorius ir vežė į ligonines. Tai puikus, įkvepiantis bendruomeniškumo pavyzdys, kai visi daro ką gali, kad padėtų vieni kitiems", - sakė Klaipėdos pramonininkų asociacijos direktorė Jolanta Juškevičienė, įteikusi apdovanojimą UAB "Domo prekyba" direktorei A. Stasiulienei.

J. Juškevičienės teigimu, kandidatus apdovanoti rinkusi komisija vienbalsiai nutarė, kad nepastebėti smulkaus verslo šiuo ypač sunkiu periodu būtų neteisinga, nes jis labiausiai nukentėjo pirmosios karantino bangos metu, bet nepasidavė, ieškojo būdų, kaip padėti ne tik sau, bet ir kitiems. Verslininkai, patys negalėdami dirbti ir uždirbti, naudojo savo resursus ir gamino kas maistą, kas skydelius ir kt. Jie telkė visuomenę savo darbu ir padėjo medikams. Gaila, kad šiandien galėjome apdovanoti tik vieną įmonę. "Domo prekybos" žmonės vežė karštą maistą medikams. Jos darbuotojai maitino greitosios pagalbos medikus, mobiliojo patikros punkto savanorius, vežė maistą gydytojams, kurie izoliavosi Klaipėdos jūrininkų ligoninėje uždarame skyriuje kartu su pacientais, maitino ir Vaikų ligoninės medikus. Tai įkvepiantis pavyzdys, kad net ir blogiausiu metu, kai daug nežinios ir baimės dėl savo sveikatos, dėl verslo ateities, galima daryti gražius darbus ir dalintis tuo, ką turi", - kalbėjo J. Juškevičienė.

Nori plėsti verslą

"Mes maži ir darome mažus darbus, bet, tikimės, užaugsime, na, gal ne tiek, kiek "Bega", ir darysime didesnius. Žinoma, labai malonu, kad buvome pastebėti ir įvertinti, net nejauku kažkaip", - kuklinosi UAB "Domo prekyba" direktorė A. Stasiulienė.

Šiuo metu bendrovė turi 20 darbuotojų: vieni dirba, kiti patiria prastovas. Jai priklauso restobaras "Tabu" ir socialinis klubas "Raketa".

"Visi darbuotojai buvo nusiteikę kovingai, sakė, kad ištversime. Iš pradžių aš gal kiek išsigandau, bet galvoju, ta "korona" nebus amžinai, reikia žiūrėti, ką galime daryti dabar. Darbo daug neturėjome, pamatėme, kad galime savo energiją panaudoti geriems darbams. "Raketą" uždarėme, o "Tabu" gaminome maistą ir vežėme medikams", - pasakojo Aistė.

Pasak jos, prie šios iniciatyvos prisijungė ir kiti barai. Vieną dieną gamino maistą vieni, kitą - kiti. "Hotpizza" visą laiką rūpinosi mobiliojo punkto medikais. Maistą išvežiodavo pati Aistė.

"Kai atvažiuodavau į Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotį, medikai pamatydavo pro langą. Aš atidarydavau bagažinę ir pasitraukdavau, vyrukai ateidavo, susirinkdavo maistą ir išeidavo. Į Klaipėdos jūrininkų ligoninę atvykusi paskambindavau į duris, merginoms paduodavau maistą ir pasakydavau, kad kraujagyslių skyriui. Kai turėdavome daugiau maisto, nuveždavau dar ir Vaikų ligoninės medikams. Sudėdavau į vežimėlius, jie išsivežiodavo ir irgi džiaugdavosi", - pasakojo Aistė.

Paklausta, ar planuoja plėsti verslą, "Domo prekybos" direktorė atsakė, kad taip, bet imsis šiek tiek kitokios specifikos. "Turim minčių, kelis variantus, žiūrėsime, kaip bus, kai baigsis karantinas, kaip vyks darbai pavasarį, vasarą, turime minčių plėstis ar į vieną, ar į kitą pusę, norime pasidėti pamatus truputį stipresniam verslui. Šiuo metu pliuso neturime, bet dirbame. Tai ne esmė. Žinojome, kad taip bus, to laukėme ir žinome, kad tai praeis. Tada kibsime į darbus ir atsistosime ant kojų", - įsitikinusi "Domo prekybos" vadovė.

Metų klaipėdietis

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder