Atlikti daugiau tyrimų Klaipėdos universitetinė ligoninė planuoja nuo kitos savaitės

Atlikti daugiau tyrimų Klaipėdos universitetinė ligoninė planuoja nuo kitos savaitės

Nauji techniniai pajėgumai, skirti ėminiams dėl koronaviruso ištirti, Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijoje turėtų būti pradėti naudoti kitos savaitės pradžioje, teigia ligoninės vadovas.

„Įranga atvežta šeštadienį, ji šiuo metu montuojama, inžinieriai dirba dieną, naktį. Viskas vyksta, sekančios savaitės pradžioje turėtų pradėti veikti. (...) Montuojam ne mes patys, montuoja „Roche“ inžinieriai, informatikai. Mes įrengėme patalpas, padarėme, kas nuo mūsų priklauso“, – BNS sakė Vinsas Janušonis.

Pasak jo, įrangą laboratorijai suteikė šveicarų farmacijos kompanija „Roche“ per atstovybę Lietuvoje.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia Sveikatos apsaugos ministerija, įranga gauta neatlygintinai.

Anot Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovo Vytauto Zimnicko, naudojant šią įrangą tyrimus galima atlikti tik su tais reagentais, kuriuos tiekia įrangą suteikusi įmonė.

„Reagentus pirksime iš paties „Roche“, nes čia yra uždarų sistemų įranga. (...) Reagentus mes pirksime, o įranga yra nuomojama“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijoje per parą galima atlikti 200 tyrimų dėl koronaviruso. Kaip teigia V. Zimnickas, su naująja įranga bus galima atlikti „iki 400 tyrimų per dieną“.

„Viskas priklausys nuo skiriamų reagentų kiekio. Jei reagentų į mėnesį bus skiriama 10 tūkstančių tyrimų, tada skaičiuotina bus iki 400 tyrimų per dieną, o jei reagentų kiekį pavyktų pasididinti, tai manau, kad tas tyrimų skaičius galėtų būti dar didesnis“, – kalbėjo jis.

Ministerijos teigimu, specialių šiai įrangai pritaikytų reagentų iš viso planuojama įsigyti 30-čiai tūkstančių tyrimų atlikti.

Kaip teigia V. Janušonis, šios įmonės pasiūlyto vieno tyrimo kaina siekia apie 15–16 eurų.

„Reagentų kaina panaši į rinkos kainą ir tą, kuri mokėta už dabar turimus reagentus“, – sakė jis.

Pasak V. Zimnicko, ši įranga bus naudojama tik Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijoje.

„Kitur – ne. Čia jie mums paskolina, nuomoja tik įrangą ir būtent Klaipėdoje, kad tiesiog išbalansuoti, kad būtų tyrimai atliekami arčiau to regiono surinkimo vietų“, – sakė jis.

Anot NVSPL vadovo, šaliai suteikti diagnostinę įrangą pasiūlė pati „Roche“ įmonė per savo atstovus Lietuvoje.

Sandorio kainos laboratorijos vadovas nukreipė teirautis Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Šiuo metu tyrimai atliekami šešiose valstybinių įstaigų ir ligoninių laboratorijose bei dviejose privačiose laboratorijose.

Ministerija planuoja, kad netrukus tyrimus galės atlikti ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro bei Nacionalinio vėžio instituto laboratorijos, taip pat dviejų privačių įmonių laboratorijos.

Iš viso Lietuvoje atlikti 12574 tyrimai dėl COVID-19, vien per antradienį – 1849.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder