Tyrimas: neandertaliečių genai gali padidinti tikimybę susirgti sunkia koronaviruso forma

Tyrimas: neandertaliečių genai gali padidinti tikimybę susirgti sunkia koronaviruso forma

Neandertaliečių genų turėjimas gali padidinti tikimybę susirgti sunkesne COVID-19 forma, nustatė Vokietijoje atliktas tyrimas. Šią genetinę ypatybę turintiems asmenims yra tris kartus didesnis šansas, kad prireiks plaučių ventiliavimo, pranešė portalas DW.

„Tikimybė žmonėms, paveldėjusiems šią genų variaciją ir susirgusiems naujuoju Sars-CoV-2 koronavirusu, būti galiausiai prijungtiems prie ventiliatoriaus yra tris kartus didesnė, nei yra įprasta“, – teigė Vokietijos Maxo Plancko instituto antropologas Hugo Zebergas.

Pastebima, kad šis genetinis faktorius yra labai panašus ir į kitus faktorius kaip brandus amžius ar šalutinės ligos. 

Perduodama iš kartos į kartą

Moksliniame žurnale „Nature“ išleistas tyrimas palygino rimtesnę COVID-19 formą galinčių sukelti genų rinkinį su neandertaliečių ir denisovičių genais. Tyrėjai pastebėjo, kad DNR seka buvo labai panaši į prieš 50 tūkst. metų dabartinės Kroatijos teritorijoje gyvenusio neandertaliečio.

„Paaiškėjo, kad šiuolaikiniai žmonės paveldėjo šias genų variacijas iš neandertaliečių, abiem rūšims maišantis prieš 60 tūkst. metų“, – teigė H. Zebergas.

Kai kurie regionai labiau paveikti

H. Zebergas ir jo tyrimo partneris Svante Paabo nesugebėjo nustatyti, kodėl konkrečiai šie genų rinkiniai sukelia komplikacijas koronavirusu sergantiems žmonėms.

„Neramina, kad iš neandertaliečių gautas genetinis palikimas gali turėti tokių tragiškų pasekmių dabartinės pandemijos kontekste“, – teigė S. Paabo ir pabrėžė, kad reikia tolimesnių tyrimų.

Tyrėjų teigimu, šis genų rinkinys nėra vienodai randamas skirtinguose geografiniuose regionuose. Jį turi beveik pusė Pietų Azijos, ypač Bangladešo, gyventojų, o Europoje jis randamas tik 16 proc. gyventojų. Afrikoje ir Rytų Azijoje jis beveik neegzistuoja. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder