Apsukrus italas bandė išvengti Lietuvoje mokesčių

Apsukrus italas bandė išvengti Lietuvoje mokesčių

Italas, Lietuvoje mokesčių firmos vardu įsigijęs sau automobilį, bandė taip išvengti mokesčių. Tai nustatė Kauno apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai (Kauno AVMI), patikrinusi transporto paslaugų ir transporto priemonių nuomos veikla besiverčiančią įmonę.

Kai paaiškėjo, jog bendrovės įsigytą automobilį "Porsche 911 turbo" vienintelis šios įmonės akcininkas Italijos pilietis naudojo asmeninėms reikmėms, bendrovė patikslino pateiktas deklaracijas ir į Lietuvos biudžetą papildomai sumokėjo beveik 35 tūkst. pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Pasak Mokesčių inspekcijos pranešimo, jos specialistai, analizuodami į "juoduosius sąrašus" patekusios įmonės dokumentus, nustatė, kad Lietuvoje registruota Italijos piliečio bendrovė 2010 m. iš kitos Italijos bendrovės įsigijo prabangų automobilį "Porsche 911 turbo". Praėjus mėnesiui po įsigijimo, automobilis registruotas Lietuvoje. Kartu su vardiniais numeriais ši mašina buvo išnuomota Italijos bendrovei, kurios akcininkas ir vadovas yra tas pats Italijos pilietis, kaip ir registruotos Lietuvoje įmonės.

"Mokesčių administratorius pažymi, jog įmonė, įsigydama ilgalaikį turtą, pavyzdžiui, jachtą, orlaivį ar automobilį, kuris yra skirtas akcininkų ar darbuotojų asmeniniams tikslams, vadovaujantis PVM įstatymo nuostatomis, tokio turto pirkimo pridėtinės vertės mokesčio traukti į PVM atskaitą (susigrąžinti iš biudžeto) negali. Šiuo atveju įmonė į PVM atskaitą įtraukė "Porsche" pirkimo pridėtinės vertės mokestį. Tačiau įmonės akcininkas pripažino, jog automobilis buvo naudojamas ir jo asmeniniams tikslams, todėl bendrovė privalėjo atstatyti mūsų šalies biudžetui padarytą žalą", - sako Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Paaiškėjo, jog įmonė įsigyto prabangaus automobilio PVM įtraukė į atskaitą kartu su vardinių numerių įsigijimo išlaidomis ir 2010 - 2011 m. amortizaciniais atskaitymais bei patirtomis sąnaudomis mažino įmonės apmokestinamąjį pelną.

Įvertinus faktus, jog automobilis į Lietuvą atgabentas tik užregistravimui, o jo tariamos nuomos sandoriai sudaryti tarp asocijuotų asmenų, kurių vadovas yra tas pats Italijos pilietis, Kauno AVMI konstatavo, kad automobilis naudotas akcininko privatiems poreikiams tenkinti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder